Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 05:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 września 2008, 11:29 
przedszkolak
przedszkolak

Ja wiem iż miareczkowanie jest interesujące.
A widziałeś koedyś miareczkowanie w którym zmiana barwy następuje w kolbie podczas mieszania przez kilka cykli ( kolor - przeźroczyste - kolor - przeźroczyste - ....... )
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 września 2008, 11:58 
Ekspert
Ekspert

Dyskusja dość jałowa, ale zabiore jednak zdanie - z nudów chyba :wink: :lol: .

Nie oceniam Gronkowca ani też JanuszaJ49 czy Marcina - kaczorka 36. Dla siebie każdy może robić wino jak mu się podoba - oby wody nie dolewał i cukru z buraków nie dodawał więcej niż przyzwoitość pozwala :wink:, albo nie wciskał ludziom, że robi wina "gronowe".
Mogę sie odnieść tylko do siebie - a ze mna jest tak.
Doświadczenia nie mam żadnego - przynajmniej tak uważam. Wina domowe robię od 20 lat, w tym z winogron. Gronowe staram sie robić od ok. 8 lat. Winorośl świadomie uprawiam od 7 lat. Jednak chcę robic wina gronowe korzystając z doświadczenia pokoleń winiarzy wyrabiających wina od 7 tys lat. Nie mam ojca winiarza, ktory mial ojca winiarza, ktory mial ojca winiarza, itd. etc,.... w zwiazku z tym nie moge opierać się na przekazie bezpośrednim doświadczenia. Pozostają mi źrodla pisane, wykłady, konsultacje na forach i zgłębianie tego wszystkiego co niektórzy zwą "teorią" enologii. Dla mnie nie jest to żadna teoria: wg. mnie to było tak, że przykładowy Pierr Rousseau (zbieznośc nazwisk przypadkowa :wink: ), mając za soba dziesiątki pokoleń winiarzy, potrafił określić kiedy są najlepsze grona do zbioru i winifikacji "na wyczucie", ponieważ jednak nie każdy miał możliwość przejąć tę wiedzę fizycznie od niego - Pierre postanowił zbadać i opisać te parametry, które miały wg. niego znaczenie przy okreslaniu "zdatności" gron do winifikacji - i tak powstał pierwszy podręcznik enologii:) - przynajmniej ja tak to sobie wyobrażam.
Dlatego tez zamierzam nadal korzystać z wszelkiej dostepnej wiedzy na temat wyrobu wina i uprawy winorosli a doświadczenie praktyczne gromadzić na bazie tzw. "teorii" - inaczej czułbym się jak facet próbujący skonstruowanie bolidu F1 rozpocząć od wynalezienia koła.

Wszystkim życzę sukcesów - niezależnie od wybranej metody :lol:
Darek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 września 2008, 13:45 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Podobnie do Olmeka, nie bardzo potrafię odróżnić organoleptycznie 0,5 od 1% kwasów w jagódce z zawartością cukrów powyżej 20%. A i z określeniem samych cukrów jest niełatwo, bo zupełnie inaczej odbieram 15% cukrów przy kwasowości 1,5%, a inaczej przy kwasowości 0,5%.
Trenuję sobie wprawdzie, bo zawsze po wyciśnięciu kropli soku na pryzmat refraktometru, zżeram resztę jagódki i usiłuje trafić, ile miała cukru. I dopiero potem patrzę w refraktometr. Trafiam blisko, albo wcale ;)
Jasne, że każdy może sobie robić na własne potrzeby wino tak, jak mu się podoba. Ale zbiór niedojrzałych owoców "na oko" uważam za zwykłe marnotrastwo.

[quote="kaczorek36"] Panowie - winiarstwo to sztuka a nie rzemiosło.
Tiaaa. Architektura też sztuka, a nie buduje się drapaczy chmur zaprojektowanych bez udziału zespołu inżynierów konstruktorów. Bez policzonego przez konstruktora projektu nie buduje się nawet garażu.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 września 2008, 21:23 
Kiper
Kiper

Bardzo długo już wytwarzam wina. Najwięcej zrobiłem z winogron. Z owoców leśnych też robiłem. Miód pitny też robię. Nigdy nie używałem przyrządów. Mam swoje własne - nos i kubki smakowe na języku i czucie w gardle. Dochodzę do balona wyjmuję korek z rurką i mój nos mówi mi, jaki jest stan wina i co zrobić. Wkładam rurkę , naciągam trochę wina i ze szklaneczki próbuję, a kubki smakowe na języku oraz gardło mówią mi co zrobić. Ot cała sztuka poparta próbami i latami pracy.

Ps. Zrobić wino do picia z labruski, to trzeba się dobrze napracować prawie wszystkimi zmysłami :D

pozdrawiam JanuszJ49

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 21:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="kaczorek36"] Panowie - winiarstwo to sztuka a nie rzemiosło.

Panie, takie rzeczy, to tylko w Erze... :mrgreen:

Najpierw trzeba opanować rzemiosło (warsztat), aby móc zostać artystą.
Sam talent bez gruntownej wiedzy i praktyki jest niewiele wart.
Artystą bez talentu też nie da się być, mimo opanowania rzemiosła. Jest to nierozerwalne.

Każda "rzecz" może być sztuką, pod warunkiem opanowania najpierw warsztatu.
Nie wyobrażam sobie np. projektanta mody, który nie zna zasad konstrukcji odzieży i nie umie skroić oraz uszyć tego, co zaprojektował...

P.S. Robię wino od paru lat, raz bardziej buraczane, a raz bardziej gronowe - cały czas jednak się uczę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 07:20 
przedszkolak
przedszkolak

Witam
Panowie wczoraj gdzieś wyczytałem
"wielu młodych winemakerów robi wino o świetnych parametrach ale aupełnie nie pijalne"

nie przesadzajmy zatem z techniką - zdajmy się na instynkt
pozdrawiam marcin

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 07:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="kaczorek36"] Panowie wczoraj gdzieś wyczytałem "wielu młodych winemakerów robi wino o świetnych parametrach ale aupełnie nie pijalne"...
Ja wiem, gdzie to wyczytałeś. Cytując (nie w całości zresztą) oderwany fragment artykułu, wypaczyłeś zupełnie jego sens. W tym samym miejscu napisane jest także: "Świadome wytwarzanie wina o założonych parametrach (% alkoholu, zawartość cukru, kwasowość) wymaga pomiarów podstawowych parametrów." Zresztą cały artykuł dotyczy przecież techniki pomiarów i technologii.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 08:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="kaczorek36"]Witam
Panowie wczoraj gdzieś wyczytałem
"wielu młodych winemakerów robi wino o świetnych parametrach ale aupełnie nie pijalne"

nie przesadzajmy zatem z techniką - zdajmy się na instynkt
pozdrawiam marcin

Proponuję dokładnie przytaczać tekst, bo nie o instynkt tu chodziło a o doświadczenie. Cyt. za Winnicami Polskimi:

Technika pomaga zrobić dobre wino, ale doświadczenie nabywane latami jest nie do zastąpienia. Podsumujmy słowami australijskiego enologa, Henka van den Bergena: „zauważmy, jak wielu młodych winemakerów, wyposażonych w najnowszą wiedzę i doskonałą aparaturę analityczną lecz małe doświadczenie, produkuje wina z idealnym zestawem parametrów, które są jednak zupełnie niezharmonizowane i niepijalne.”

Win robionych wyłącznie w oparciu o intuicję już mam już cały kanister z napisem "zlewki"

Edit: widzę, że Maciej zareagował szybciej ;-)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 10:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"] Win robionych wyłącznie w oparciu o intuicję już mam już cały kanister z napisem "zlewki"
He, he. Ja mam cały balon z napisem "UWAGA: ŁATWOPALNE" :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 11:06 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="Misza"] Win robionych wyłącznie w oparciu o intuicję już mam już cały kanister z napisem "zlewki"
He, he. Ja mam cały balon z napisem "UWAGA: ŁATWOPALNE" :D

Te stąd http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=82
też się do nich zaliczają? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 13:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"] Te stąd http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=82
też się do nich zaliczają? :wink:

Macieju, buźkę z przymróżonym okiem zauważyłem, ale odpowiem jednak zupełnie poważnie. Nie, te opisywane w zlinkowanym artykule zaliczają się do innej grupy. Może nie genialnych win, ale dla mnie zupełnie pijalnych... nawet więcej, niż pijalnych. Wg mnie powodów, dla których różnią się one od większości wcześniejszych porażek (patrz balon "łatwopalne") jest kilka:
- porządnie zaplanowaliśmy, co chcemy zrobić jeszcze przed zbiorami, byliśmy przygotowani na ew. drobne korekty mioszczu;
- dzięki sensownej ochronie winogronka "dociągnęły" do końca września-początku października w przyzwoitej formie;
- dzięki obserwacji i pomiarom winogronek przed zbiorem (cukier, kwasy, pestki) doprowadziliśmy je do właściwej dojrzałości, a jedyny błąd - zbyt niska, jak na mój gust, kwasowość Regenta wynika stąd, że na winnicy mogę być jedynie w weekendy i spóźniłem się ze zbiorem ze 3-4 dni;
- zbór i przetwarzanie tego samego dnia;
- dozowanie i monitoring wolnego SO2;
- monitoring fermentacji (tu mogłoby być znacznie lepiej, np. część miazgi przefermentowała w zbyt niskiej temperaturze, bo wyłączyła się grzałka w kadzi, a mnie na miejscu nie było);
- przyzwoity sprzęt: wygląda na to, że faktycznie wcale nie wszystko jedno, czy miazgę uzyskasz wiertarką, tłuczkiem, czy młynkoodszypułkowarką, a potem tłoczysz przez szmatę, prasą koszową "na chama", czy delikatnie - porządnym sprzętem.

O czymś pewnie jeszcze zapomniałem. Może np. w końcu, po pięciu latach, trochę sie naumiałem robić wina :P
Ciekaw jestem bardzo, jak będzie w tym roku. Sprzęt jakby jeszcze porządniejszy, za to za oknem 8oC...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 13:47 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]
Ciekaw jestem bardzo, jak będzie w tym roku. Sprzęt jakby jeszcze porządniejszy, za to za oknem 8oC...

U mnie na dodatek jeszcze "ciapie i ciapie" i myślę, że nie uda mi się w tym roku zrobić dobrego wina. Kiepskie może wyjdzie, ale to też zależy od dalszego przebiegu pogody, a raczej niepogody :twisted:

Na razie w piwniczce klaruje się Solaris zebrany 6 września i to tylko tyle.

Sprowokowałem Cię świadomie do wypowiedzi o Twoich ubiegłorocznych "winnych wyczynach" nie mogąc się doczekać na zapowiadany, trzeci artykuł :lol:

Kiedy to nastąpi?
Jakiej grzałki używałeś? Akwarystycznej z termostatem?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 14:16 
Ekspert
Ekspert

Trzecia część nastąpi po tym, jak wina dojrzeją i ktoś, kto naprawdę zna się na winach je oceni.
Grzałek używam dwóch typów: akwarystycznych zanurzeniowych z termostatem - w balonie do fermentacji moszczu i terraryjnych kabli grzewczych małej mocy bez termostatu - do fermentacji w miazdze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 15:47 
Ekspert
Ekspert

No chłopaki widzę, że mogę za wami refraktometr nosić :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 18:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"] U mnie na dodatek jeszcze "ciapie i ciapie" i myślę, że nie uda mi się w tym roku zrobić dobrego wina. Kiepskie może wyjdzie, ale to też zależy od dalszego przebiegu pogody, a raczej niepogody :twisted:

Jakbyś nie przeciążył Ronda to już dawno zebrałbyś go przy dobrych parametrach.D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1