Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 03:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 09:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
CZeść Wam,
chcialbym zapytac jak dokladnie zatrzyujecie fermentacje i kiedy.
Chciałbym zejsc do 2-3 Brix na Solarisie tylko nie wiem co dalej ?
Jakie dawki ? W jaki sposob?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 09:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
U mnie zatrzymuje się samo (na UCLMach) na 1 blg, ale mam zimno w ziemiance, (rzadko siarkuję akurat Solarisa, bo szybko schodzi, popyt przewyższa ogródkową podaż). Jak zatrzymasz na 2-3 będzie za słodkie, za mdłe - nie do wypicia.
p.s. w 8-7stopniach zatrzymują się każde przyzwoite szlachetne drożdże pod koniec fermentacji...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 08:52 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
ok, dzieki
a powiedz "zatrzymują" czyli giną czy hibernują się. Ma to znaczenie, bo gdy kiedys temperatura wzrośnie to zaczną pracować i dojedzą cukier i nagazują butelki,

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 08:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Hibernują


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 11:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
czyli to nie rozwiązuje do końca tematu
nie chciałbym mieć wyfermentowanego cukru do zera.
Mialem 26 Brix wiec byloby zbyt duzo alkoholu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 12:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Na Forum jak się dobrze poszuka to sporo można znaleźć... Wydrukuj sobie wykres z posta Enolabu (mi pomaga - wisi na ścianie w piwnicy), kawał dobrej roboty:
siarkowanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 14:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
Wielkie Dzieki, to wiele wyjasnia.
Tylko musze sobie zalatwic cos do pomiaru wolnego SO2.
Co proponujecie? Czy te zestawy dostepne w sprzedazy sa cos warte?
Chodzi o odczynniki.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 15:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7062
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
@martinezz,

Przy małej ilości wina , gdy da się to szybko wypić (np, do wiosny!!!!!)siarkowanie jest zbędne :wink:
Przy większej ilości gdy musisz przetrzymać wino przez następne lato alibo i dłużej siarkowanie jest koniczne!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO