marttinezz napisał(a):
Witajcie,
ma pytanie: czy przy powtornym zlewaniu już do lezakowania, jeśli dodam 1g/10l piro, podczas gdy po zbiorze i przed fermentacja już dodałem raz 1g/10l , to czy w sumie nie będzie to za duzo? Wiem, że s02 się ulatnia, ale czy aż tak szybko? Dodam, że nie mam czym zmierzyć wolnego so2.
Pozdrawiam
Jeżeli chcesz aby ktoś coś ci doradził rozsądnie, a nie tak na odczepnego ,to napisz cóś o tym winie
Np białe, czerwone, %vol,wytrawne, słodkie ,kwasy, pH
Kilka dni temu ktoś na forum podawał linka do wykresu siarkowania win opracowanego przez ENOLAB.
Zakładając,że w tym winie nie ma już zupełnie SO2, należy przyjąć wg tego wykresu
- minimalną ilość piro, jeżeli wina jest mało
- zakupić jednak odczynniki do pomiaru SO2, jeżeli wina jest dużo
Im wino bardziej kwaśne, tym wymaga mniej piro
Im wino bardziej słodkie tym wymaga więcej "siary", a bez siary trzeba go szybciej wypić
Ten w/w wykres jest bardzo czytelny i zrozumiały nawet dla laika

PS
Domyślam się li tylko,że powtórne zlewanie wina już o tej porze roku dotyczyć może wina z odmian najwcześniejszych , np Solaris itp
Odmiany takie jak Solaris, Kristaly nie miewają zbyt dużych kwasów
