Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 14:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lipca 2006, 01:00
Posty: 4
Lokalizacja: podkarpackie
Cześć,
mam problem. Mianowicie wsypałem za dużo pożywki do mojej nowo nastawionej butli, przez nieuwagę. Prawdopodobnie po tym drożdże przestały fermentować. W każdym razie prędkość fermentacji zmalała znacznie. Czy jest jakaś szansa aby uratować to wino jeszcze? Czy też wszystko do wyrzucenia? Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 14:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Żadnych szczegółów nie podałeś. Jakie masz blg/brix w danym momencie, jakie drożdże, jaka temperatura, jak długo przebiegała fermentacja. ... Może doświadczeni winiarze coś podpowiedzą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 20:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lipca 2006, 01:00
Posty: 4
Lokalizacja: podkarpackie
Drożdże Bayanus G995. Temperatura pokojowa, obecnie około 20 st. Po wstępnej fermentacji miazgi, która przeszła szybko, i odcedzeniu soku, dodałem za dużo pożywki. Po tym fermentacja przebiega bardzo powoli. Obawiam się, że może się zatrzymać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 21:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Jak długo trwa fermentacja? Jest to chyba kluczowa informacja. U mnie np UCLMy w ciągu zaledwie tygodnia zjadły cały cukier jaki wyliczony był na 13% wina. Obecnie wino się już klaruje. Może u Ciebie też jest już koniec?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2019, 23:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lipca 2006, 01:00
Posty: 4
Lokalizacja: podkarpackie
Fermentacja miazgi, przed odcedzeniem, trwała 5 dni. Potem dosypałem jeszcze 1kg cukru na 10l płynu, i niefortunnej pożywki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 września 2019, 06:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
jga napisał(a):
Fermentacja miazgi, przed odcedzeniem, trwała 5 dni. Potem dosypałem jeszcze 1kg cukru na 10l płynu, i niefortunnej pożywki.


To nie wina pożywki tylko cukru. Przy dużym już poziomie alkoholu.
Może się drożdże jakoś pozbierają ale trochę to potrwa. Tak z pół roku.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 września 2019, 08:42 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Cukier się skończył/kończy i wygasa się fermentacja burzliwa. A zacytuję tu cytat pewnej osoby: Bayanusy to nogę od krzesła nawet zeżrą.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 10:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Witajcie,
ma pytanie: czy przy powtornym zlewaniu już do lezakowania, jeśli dodam 1g/10l piro, podczas gdy po zbiorze i przed fermentacja już dodałem raz 1g/10l , to czy w sumie nie będzie to za duzo? Wiem, że s02 się ulatnia, ale czy aż tak szybko? Dodam, że nie mam czym zmierzyć wolnego so2.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 14:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
Witajcie,
ma pytanie: czy przy powtornym zlewaniu już do lezakowania, jeśli dodam 1g/10l piro, podczas gdy po zbiorze i przed fermentacja już dodałem raz 1g/10l , to czy w sumie nie będzie to za duzo? Wiem, że s02 się ulatnia, ale czy aż tak szybko? Dodam, że nie mam czym zmierzyć wolnego so2.
Pozdrawiam

Jeżeli chcesz aby ktoś coś ci doradził rozsądnie, a nie tak na odczepnego ,to napisz cóś o tym winie :!: :wink:
Np białe, czerwone, %vol,wytrawne, słodkie ,kwasy, pH
Kilka dni temu ktoś na forum podawał linka do wykresu siarkowania win opracowanego przez ENOLAB.

Zakładając,że w tym winie nie ma już zupełnie SO2, należy przyjąć wg tego wykresu
- minimalną ilość piro, jeżeli wina jest mało :!: :mrgreen:
- zakupić jednak odczynniki do pomiaru SO2, jeżeli wina jest dużo
Im wino bardziej kwaśne, tym wymaga mniej piro
Im wino bardziej słodkie tym wymaga więcej "siary", a bez siary trzeba go szybciej wypić :mrgreen:
Ten w/w wykres jest bardzo czytelny i zrozumiały nawet dla laika :!: :wink:
PS
Domyślam się li tylko,że powtórne zlewanie wina już o tej porze roku dotyczyć może wina z odmian najwcześniejszych , np Solaris itp
Odmiany takie jak Solaris, Kristaly nie miewają zbyt dużych kwasów :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO