Teraz jest środa, 7 maja 2025, 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 21:19 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 87
Lokalizacja: Między Krakowem a Wadowicami
Odkąd pamiętam to u mnie w domu robiło się wino, teraz ja robię, ale nikomu ani nie przyszło do głowy żeby przy produkcji wina dodawać jakąś chemię


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 21:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Bo to w zasadzie samo nie przychodzi do głowy , trzeba poczytać o technologii winiarskiej. A tak przez ciekawość , chemii w postaci sacharozy również nie dodawałeś ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 22:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 87
Lokalizacja: Między Krakowem a Wadowicami
Jeśli masz na myśli cukier to tak, ale nic nie przekona mnie do np.drożdży, a jak usłyszę o siarce, czy innych medykach dolewających spirytus to mnie krew zalewa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 22:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Miczurin, skądeś ty się urwał, chłopie?! A kwasu dezoksyrybonukleinowego używasz, czy na słuch o takiej chemii też cie krew zalewa?
Informuję cię oficjalnie i ze stuprocentową pewnością: jeśli robisz wino, nie soki, to używasz drożdży. Bez drożdży nie ma fermentacji. A wszystkie drożdże same produkują "siarkę", a właściwie SO2. Tak więc "siarki" też używasz, chcesz, czy nie chcesz.
Jak babcię kocham - ręce opadają.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 23:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 87
Lokalizacja: Między Krakowem a Wadowicami
Nie załamujcie mnie :lol: "Bez drożdży nie ma fermentacji" noooo ciekawa teoria :?: "Informuję cię oficjalnie i ze stuprocentową pewnością: jeśli robisz wino, nie soki, to używasz drożdży", informuję Cię że w życiu nie dawałem drożdży a na moim soczku można się zdrowo napierd... :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 23:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Miczurin"] Nie załamujcie mnie :lol: "Bez drożdży nie ma fermentacji" noooo ciekawa teoria :?:


Miczurin , kompromitujesz się. Pracujesz na bana :evil:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 00:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 87
Lokalizacja: Między Krakowem a Wadowicami
"Miczurin , kompromitujesz się. Pracujesz na bana", to według Ciebie jak nie dodasz drożdży to nie zrobisz wina? A chcesz się założyć!
Co mam przytakiwać że się nie da bo wszyscy na forum pakują drożdże, może gdybym nigdy nie robił takiego wina to bym pewnie przytakiwał, ale tak się składa że u nas w rodzinie od dawna się takie wino(soki) robi i wszystkim smakuje i "kopie"!
Jedno co mnie zaskoczyło to to że NIKT tu nie robi wina bez drożdży, a jeśli się taki znajdzie to "kompromituje się"bo to podobno nie możliwe, jeśli dostane bana to trudno, ale nie mam zamiaru przytakiwać że białe jest czarne, własnoręcznie robię wino nie dodając drożdży, bardzo dobrze fermentuje i jest ok, i w takich okolicznościach nie obawiam się o kompromitacje

Ps. A czy to są soki to już sam musiałbyś spróbować :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 01:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Kolega marttinezza, hm? Mimo ostrzeżeń Kuby i Maćka skompromitowałeś się niestety do reszty. Tak się składa, że wszyscy nawet Ty robisz wino przy pomocy drożdży.
[quote="Miczurin"] Jedno co mnie zaskoczyło to to że NIKT tu nie robi wina bez drożdży
Ludzi zaskakuje wiele rzeczy. Szczególnie jak słyszą o czymś pierwszy raz. Możliwe, że i Ciebie zaskoczyło, ale bez drożdży wina się nie da zrobić. Przyjmij to do wiadomości. Tak samo jak to, że ziemia się obraca czy chcesz tego czy nie.
Grecy czy Rzymianie też nie wiedzieli dlaczego sok winogronowy fermentuje, ale to było pare tysięcy lat temu.

Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 05:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2008, 01:00
Posty: 64
Lokalizacja: Radom,winniczka Chlewiska
Niektórzy dopiero po latach dowiedzieli się,
że mówią prozą .... :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 07:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Trzeba chyba było po chłopsku wytłumaczyć, że na skórkach winogron są właśnie te drożdże ale te dzikie.
Gość chyba nie zakumał o co chodziło jak mu wszyscy mówili, że używa doźdźy"no bo On przecież nic nie dodawał" :lol:
Czasem trza jednak walić prosto z mostu. :lol:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 07:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Miczurin"]
Jedno co mnie zaskoczyło to to że NIKT tu nie robi wina bez drożdży, a jeśli się taki znajdzie to "kompromituje się"bo to podobno nie możliwe,


http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_alkoholowa

Miczurin trochę szkoda, że w młodości nie mogłeś uczestniczyć w lekcjach :roll: bo nie podyskutujemy :cry:

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 10:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 87
Lokalizacja: Między Krakowem a Wadowicami
"na skórkach winogron są właśnie te drożdże, ale te dzikie", trzeba było od razu, że chodzi o naturalne procesy, a nie o chemie, a nie można dodawać czegoś, co już jest, jest też różnica między naturalną chemią a tą ze sklepu.
"Czasem trza jednak walić prosto z mostu", i tu się zgadzam przynajmniej było by dużo mniej bezsensownych postów :D

Ps. tylko proszę mi nie wmawiać, że nie wiem, co to są drożdże winiarskie i nie znam różnicy między piekarskimi, po prostu nie toleruje nic poza cukrem w winie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2009, 10:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Miczurin , ksywkę sobie wybrałeś adekwatną. Dla dobra Forum zamykam ten wątek.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO