Teraz jest niedziela, 21 września 2025, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 października 2020, 17:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 355
Lokalizacja: Tychy
Taki pomysł: zbieram pierwszą część winogron i je zamrażam (w zamrażarce po prostu). Po jakimś czasie zbieram drugą część (głównie późniejsze odmiany) – wówczas tą pierwszą rozmrażam i obie partie łączę; siarkuję, zadaję drożdże itd. Jakie są wady pomysłu z zamrażaniem?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 października 2020, 19:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
W zeszłym roku zaprosiłem Aurore i przy odmrażaniu (nie siarkowana) strasznie się utleniła.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 10:25 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Też o tym pomyślałem, bo przy młodej winnicy z różnymi odmianami jest bardzo mało owoców, więc nie ma sensu robić po 2-3l nastawu.
Czy jest sens w takim razie zamrozić (w plastikowych pojemnikach, lub butelkach pet zalanych pod korek?) zasiarkowany moszcz po sedymentacji?
Przy rozmrażaniu nie będzie miał dostępu powietrza.
Podobnie z moszczem czerwonym ze skórkami i pestkami.
Czy to ma sens?

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 10:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5534
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ale czemu to ma służyć? Przecież takie rozmrożone winogrona mają zmieniony smak. Nawet lodowe nie jest robione z winogron zamrożonych do -30stC.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 10:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1937
Lokalizacja: Cieszyn
przemgo74 napisał(a):
Taki pomysł: zbieram pierwszą część winogron i je zamrażam (w zamrażarce po prostu). Po jakimś czasie zbieram drugą część (głównie późniejsze odmiany) – wówczas tą pierwszą rozmrażam i obie partie łączę; siarkuję, zadaję drożdże itd. Jakie są wady pomysłu z zamrażaniem?
Możesz wytłaczać przy -7,czyli nie do końca rozmrozić i będziesz mieć wino lodowe. Możesz wzbogacić ekstrakt. Sądzę,że jednak nie każda odmiana się nada.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 11:55 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
vanKlomp napisał(a):
Ale czemu to ma służyć?


Przechowaniu małej ilości moszczu do czasu gdy dojrzeją inne odmiany. Jak ktoś ma małą winniczkę i dopiero co posadzoną, będzie bardzo mało owoców poszczególnych odmian.

Jeśli to znacznie pogorszy jakość surowca, to cóż, może lepiej te owoce... zjeść :)

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 15:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1198
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Krzysztof, z pierwszej partii owoców pozyskujesz sok, następnie zabezpieczasz go siarkując (1g/10l), i do lodówki +4-6*C.
Gdy wytłoczysz drugą partię, łączysz bez siarkowania, podnosisz temperaturę, drożdże i wino gotowe.
Nie tracisz na aromatach i smaku. Gdy będziesz butelkował, jedna butelka do mnie.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 16:47 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
jawormcz11 napisał(a):
Gdy będziesz butelkował, jedna butelka do mnie.

:lol: Obawiam się, że może to stanowić 25% mojej tegorocznej produkcji z własnej winnicy.
Zobaczymy, jak to pójdzie. Nie chcę dzielić skóry na "nieupolowanym dziku", jakby to powiedział Obeliks.
Niemniej, dzięki za poradę. Czy tak zabezpieczony moszcz będzie w stanie poleżeć ok. 3 tyg.?

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 17:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1198
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Oczywiście ,tak jak napisałem, trochę siarki, niska temperatura i miesiąc wytrzyma spokojnie, osobiście sprawdzałem.
Z tą buteleczką, to dla rozładowania napięcia, taki żart.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 stycznia 2021, 19:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7028
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
przemgo74 napisał(a):
Taki pomysł: zbieram pierwszą część winogron i je zamrażam (w zamrażarce po prostu). Po jakimś czasie zbieram drugą część (głównie późniejsze odmiany) – wówczas tą pierwszą rozmrażam i obie partie łączę; siarkuję, zadaję drożdże itd. Jakie są wady pomysłu z zamrażaniem?

Wadą pomysłu z zamrażaniem jest samo zamrażanie :lol:
Małą ilość winogron (towaru na wino), rozwiązuję inaczej niż zamrażanie.
Np Solaris gotowy do zbioru w połowie września przetrzymuję na krzewach najdłużej jak się da ; powiedzmy do końca września ; robię z tego wino i dodaję do tego młodego jeszcze wina moszcz z późnych odmiam, a fermentacja trwa nadal.
Takie cuvee odmiany wczesnej z późną, np Solaris/Bianca.
Ale to tylko z braku materiału na wino odmianowe :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2021, 09:48 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Dzięki za kolejną podpowiedź. Też o tym pomyślałem, ale przeczytałem o dużym ryzyku goryczki w solarisie, kiedy dłużej (mocniej) jest nastawiony na działanie słońca i dlatego tę opcję odrzuciłem. Zresztą, w ciągu najbliższych kliku lat pewnie sam się przekonam, co jak w moim siedlisku wychodzi. Bez doświadczenia własnego, a tym samym iluś tam błędów, postępu nie będzie :wink:

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2021, 10:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2410
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja zamrażałem moszcz, z białej odmiany.
Zasiarkowany 1/10 moszcz, do butelek plastikowych po soku, nalane 95% (żeby było miejsce na powiększenie objętości), ściśnięte żeby nie było powietrza, zakręcone i do zamrażarki.
Użyty później w celu dosłodzenia wina.
Nie zauważyłem problemów.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2021, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1937
Lokalizacja: Cieszyn
ZbyszekTW napisał(a):
Ja zamrażałem moszcz, z białej odmiany.
Zasiarkowany 1/10 moszcz, do butelek plastikowych po soku, nalane 95% (żeby było miejsce na powiększenie objętości), ściśnięte żeby nie było powietrza, zakręcone i do zamrażarki.
Użyty później w celu dosłodzenia wina.
Nie zauważyłem problemów.
Rzeczowy i na temat post. Co ważniejsze z własnego doświadczenia. Osobiście dziękuję za niego. Wykorzystam w przyszłości na pewno. Niekoniecznie do tworzenia wina.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2021, 15:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Również dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pojawiły się łącznie trzy opcje, które można wykorzystać w zależności od okoliczności :)

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2021, 22:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
ZbyszekTW napisał(a):
Ja zamrażałem moszcz, z białej odmiany.
Zasiarkowany 1/10 moszcz, do butelek plastikowych po soku, nalane 95% (żeby było miejsce na powiększenie objętości), ściśnięte żeby nie było powietrza, zakręcone i do zamrażarki.
Użyty później w celu dosłodzenia wina.
Nie zauważyłem problemów.

Ładne parę lat temu Paweł z Winnicy "Klonowego Liścia"( o ile dobrze pamiętam nazwę) za wino dosładzane właśnie zamrażanym sokiem z winogron otrzymał złotko na Słowacji. Tak więc jak najbardziej można :thumbup:

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Jeki i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO