Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 04:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 09:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
A jak pachniała odparowana woda?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 15:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Zodiak napisał(a):
A jak pachniała odparowana woda?

Jeśli mnie pytasz, to nie oddzielałem wody specjalnie, po prostu leżały w misce kilka dni i schły. Regent ma swój specyficzny aromat, dla większości konsumentów niezauważalny. Każda odmiana ma coś swojego: Rondo cierpkie pestki, Regent swój zapaszek, Zweigelt słabszy smak od Rondo.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 18:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 25 sierpnia 2011, 18:23
Posty: 85
Lokalizacja: Warszawa / Tomaszów Lubelski
W tym roku miałem 31l. soku z Seyvala . Parametry powalające - 17 Blg i 11g/l kwasu . Po trzykrotnym wymrażaniu Blg podskoczyło do 31 i kwas 22g/l !!!!!!! . Rewelacja . Do 13,5 litrów koncentratu dodałem 4l miodu , przy Blg 56 i drożach BS C103 powstanie ( mam nadzieję) zarąbisty dwójniak gronowy . Myślę że to jedyne co mogłem przy takich parametrach soku .

_________________
Dla kumpli Suchy ( z Choszczówki )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 19:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 600
Lokalizacja: Lubuskie
Z 31l soku to można sie pokusić o musujące

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 20:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Troszkę nie w temacie wątku ale ja swojego Seyvala dodałem do nie zjedzonych deserówek. Właśnie kończy fermentować. Smak i aromat pozytywnie mnie zaskoczył. Jest jeszcze za wcześnie ale chyba winko będzie pijalne a nawet całkiem całkiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Misza napisał(a):
Ja da lata temu zgęszczałem z ciekawości sok z solarisa na wyparce próżniowej w temp. ok. 35 st. Uzyskałem syrop tan na oko 60-70% cukru. Dziwnie to smakowało. Muszę kiedyś powtórzyć ten eksperyment.

Hmm... to jednak tak czy inaczej odparowywanie - tyle że w niskiej temperaturze. W próżni substancje aromatyczne też będą parować - stąd może dziwny smak.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wilk400 napisał(a):
W tym roku miałem 31l. soku z Seyvala . Parametry powalające - 17 Blg i 11g/l kwasu . Po trzykrotnym wymrażaniu Blg podskoczyło do 31 i kwas 22g/l !!!!!!! . Rewelacja . Do 13,5 litrów koncentratu dodałem 4l miodu , przy Blg 56 i drożach BS C103 powstanie ( mam nadzieję) zarąbisty dwójniak gronowy . Myślę że to jedyne co mogłem przy takich parametrach soku .

Z tej właśnie przyczyny, by nie kombinować, pozbywam się późno dojrzewających odmian, jak Seyval i .... Odmiana właściwie dobrana do stanowiska, będzie miała przyzwoitą zawartość i cukru i aromatów itd. Taką poprawić będzie o wiele łatwiej.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2016, 13:09 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Podsuszyłem w tym roku tak na próbę i z braku czasu owoce z jednego dużego krzewu MF rosnącego na południowej ścianie (około 10kg). Rozłożone cienką warstwą na poddaszu ładnie wyschły. W chwili obecnej na refraktometrze brakuje skali (jest do 30 brixów).
Pomóżcie bo nie mam doświadczenia co z tego teraz zrobić.Czytałem o zalewaniu podsuszonych jagód winem chyba w stosunku 1do1. Z czerwonych mam wytrawne z LM , różowe z MF i cuvee Regent-Zweigelt. Dodam że przeszkadza mi specyficzy aromat MF w czerwonym winie. Różowe robię pierwszy raz i jak narazie jest ok. Bardzo proszę o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO