Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 16:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 17:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
U mnie Pinot Gris jest - szare :lol: jak sama nazwa na to wskazuje. I to bez dodatkowego koloru pozyskiwanego z oprysków :lol:
Dlatego Shron ja bym nie obstawiał, że te Twoje gronka to na pewno Pinot Gries - chyba że jakiś specyficzny klon, albo matryca w aparacie :lol:

A pytanie moje było o tyle istotne, że niektóre szkółki lubuskie sprzedawały kiedyś jako Pinot Noir właśnie Pinot Gris. Facet jak mu o tym powiedziałem nie uwierzył, wziął kilka gron i pojechał do Czech się upewnić (sadzonki matecznika kupił u Czechów) i wprost zapytał ich czy to jest Pinot Noir? Ponoć usłyszał odpowiedź że - a no ne :lol:

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 18:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Heniek zdjęcia są z sieci. U mnie to co dojrzało wyglądało podobnie. Sadzonki z e-sadzonka

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 22:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Mój Pinot Gris to Pinot Gris. Z dwóch różnych, pewnych źródeł. Czy jest różowy? Na pewno nie czarny ani zielony... U nas klasyfikowany jest jako różowy, w VIVC - szary.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 11:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Chciałbym podłączyć się pod temat i zapytać o właściwy kolor młodego wina z ronda i regenta.
Moje jest takie krwiste i bardzo barwiące kieliszek. Bez takiego błysku.
Czy to normalne na tym etapie dojrzewania. Czy się zmieni w miarę upływu czasu?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 11:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="heavy"]Chciałbym podłączyć się pod temat i zapytać o właściwy kolor młodego wina z ronda i regenta.
Moje jest takie krwiste i bardzo barwiące kieliszek. Bez takiego błysku.
Czy to normalne na tym etapie dojrzewania. Czy się zmieni w miarę upływu czasu?

Heavy, kolor młodego Ronda różni sie zazwyczaj od koloru młodgo Regenta. Rondo, jeśli nie jest utlenione, jest najcżęściej FIOLETOWE. Nie fioletowawe, na brzegu kieliszka, jak większość młodych win, a właśnie fioletowe. Do tego stopnia, że po rozcieńczeniu wodą wygląda jak denaturat. Ten fiolet mija z wiekiem, choć nawet w dojrzałym Rondo czasem pozostaje odcień na brzegu.
Regent jest "zwykły" pod tym względem - za młodu krwistoczerwony, z fioletowawym obrzeżem, dojrzały - czerwony. Jak i na ile czerwony, zależy od ekstrakcji w trakcie fermentacji w miazdze i stopnia dojrzałości/utlenienia.
Mocniej utlenione (niekoniecznie zbyt mocno), stare wino, czy to Rondo, czy Regent będzie ceglaste, a zbyt utlenione - brązowawe.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 14:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"][quote="heavy"]Chciałbym podłączyć się pod temat i zapytać o właściwy kolor młodego wina z ronda i regenta.
Moje jest takie krwiste i bardzo barwiące kieliszek. Bez takiego błysku.
Czy to normalne na tym etapie dojrzewania. Czy się zmieni w miarę upływu czasu?

Heavy, kolor młodego Ronda różni sie zazwyczaj od koloru młodgo Regenta. Rondo, jeśli nie jest utlenione, jest najcżęściej FIOLETOWE. Nie fioletowawe, na brzegu kieliszka, jak większość młodych win, a właśnie fioletowe. Do tego stopnia, że po rozcieńczeniu wodą wygląda jak denaturat. Ten fiolet mija z wiekiem, choć nawet w dojrzałym Rondo czasem pozostaje odcień na brzegu.
Regent jest "zwykły" pod tym względem - za młodu krwistoczerwony, z fioletowawym obrzeżem, dojrzały - czerwony. Jak i na ile czerwony, zależy od ekstrakcji w trakcie fermentacji w miazdze i stopnia dojrzałości/utlenienia.
Mocniej utlenione (niekoniecznie zbyt mocno), stare wino, czy to Rondo, czy Regent będzie ceglaste, a zbyt utlenione - brązowawe.

Wszystko to Macieju wiem, tylko kiedy i czy w ogóle zniknie to barwienie kieliszka w przypadku regenta np.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 15:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Podejrzewam ,że wino nie jest idealnie klarowne , tzn. sprawia wrażenie klarownego, ale do końca nie jest. Jak kojarzę , dość często je zlewałeś , więc osad nie miał szans całkowicie osadzić się na dnie. Drugą przyczyną braku połysku i pozostawania zabarwienia na ściankach kieliszka może być zbyt wysokie pH wina. W tym przypadku zaczyna się powolny rozkład antocyjanów i mikroskopijnej wielkości cząsteczki wytrąconego osadu osadzają się na szkle , które też ma mikroskopijną porowatość.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 16:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Kurcze chłopy minie to czy nie?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 16:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Daj winu postać spokojnie przez dwa miesiące i po tym czasie sprawdź , czy idzie ku lepszemu. Jakiś niecierpliwy jesteś :wink: Jak masz możliwość , to zmierz pH.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 16:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"]Daj winu postać spokojnie przez dwa miesiące i po tym czasie sprawdź , czy idzie ku lepszemu. Jakiś niecierpliwy jesteś :wink: Jak masz możliwość , to zmierz pH.


Bo ja bym chciał żeby wszystko idealnie było, a tak nie zawsze się da :cry:

Wino stoi spokojnie (no czasami kranik odkręcę) w piwnicy w ok 13-15C.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO