Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 13:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: wzmacnianie win
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 13:26 
przedszkolak
przedszkolak

Witam . szukam osób mających doświadczanie "nie teoretyków" którzy stosowali kriokoncentrację wina i wzmacniali pseudo destylatem- wino i chcieli by się wymienić doświadczeniami.

PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 14:32 
Ekspert
Ekspert

Kriokoncentrację stosowałem, ale nie wzmacniałem uzyskanym płynem win. I nigdy nie robiłem tego z winem gronowym. Jak na razie tylko jabłkowe i miód pitny.

PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 14:44 
Ekspert
Ekspert

To ja! to ja! :)

Piłem kiedyś niesamowite muszkatowe wino wzmacniane (na Morawach) i tak byłem nim zafascynowany że MUSIAŁEM spróbować. Popełniłem taka próbkę w roku 2013 z Muscata Odeskiego wzmacnianego spirytusem rektyfikowanym, moje wnioski:
- winogrona muszą być przejrzałe, podsuszane - u mnie wyszło w barwie słomkowe jakkolwiek w smaku niezłe, choć smak mógł by być bardziej skoncentrowany
- przerwałem ferementację na 12BX (nie korygujemy na niecukry bo kompensuje to zawarty alkohol) i to była dobra decyzja
- wzmacniałem spirytusem - bo jest bez smaku i nie zepsuje wina oraz jest skoncentrowany co nie spowoduje rozcieńczenia wina

Teraz winogrona bym podsuszył (niestety w 2014 miałem plagę szarej pleśni), korzystając z tego że jest bardziej skoncentrowany aromat wzmacniał bym mocniejszą frakcją z destylacji winogron - ale tak musiało by być z 70% lub miksem destylatu i spirytusu. Na pewno nie destylatem 50% bo smak destylatu z niższych frakcji zabije smak wina (no chyba że dawać destylat podwójnie destylowany)

Na pewno będę takie wina robił (i pił) - pamiętaj że takie wino musi mieć SMAK! Robienie wzmacnianego wina ze Swenson Red jest pozbawione sensu. To musi być kwintesencja smaku a nie lukrowany chlebek razowy.

PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 19:20 
czeladnik
czeladnik

A ja piłem wzmacniane wino ze Swensona, autorstwa R. Myśliwca i muszę powiedzieć że było świetne.
Sam tez w ubiegłym roku pierwszy raz zrobiłem wzmacniane z niepijalnego Concorda i wyszło całkiem niezłe (pisałem o tym w innym poście).

PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 19:21 
Ekspert
Ekspert

W tym roku wymrażałem wina białe z Arkadii.Przypadkowo pierwszy raz ,dwa następne razy celowo[trzykrotnie jeden nastaw bo w szklanych balonach] .Wyszło całkiem nieźle .Nie siarkowałem i nie wzmacniałem co było błędem,wino szybko się ''psuło'' na wiosnę,traciło smak.Destylat do win powinien być z winogron.
Jeśli tylko będę miał destylat to zrobię próbę ,przez przerwanie fermentacji.Takie wino powinno jednak leżakować .

PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2014, 19:25 
Ekspert
Ekspert

krosam napisał(a):
A ja piłem wzmacniane wino ze Swensona, autorstwa R. Myśliwca i muszę powiedzieć że było świetne.

Też piłem i mnie nie smakowało. Nie widzę celu i sensu w robieniu takich win.
No ale ja się nie znam.

PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 18:10 
Kiper
Kiper

Dawno temu (jak jeszcze nie robiłem pomiarów) zamroziłem pewien nastaw i z tego co pamiętam frakcja płynna zachowała mocny aromat, kolor, i dużo alkoholu. Ale to tylko ocena organoleptyczna :lol:

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2015, 20:07 
nowicjusz
nowicjusz

nieoceniona rada mojego znajomego - dolej spirytusu :)

PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 14:52 
nowicjusz
nowicjusz

nie no, rada jest pierwszorzędna, ale moim zdaniem, jeśli sie zrobi dobre wino samemu, to po co wzmacniać?

PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Jeśli można zrobić dobre wino wytrawne to po co robić półsłodkie?

Twoje pytanie jest między innymi z tej kategorii. Bo można, bo ktoś je lubi, bo daje inne odczucia smakowe, bo jest inne - można znaleźć wiele uzasadnień dla wina likierowego.

Kup sobie Marsalę w Biedronce - spróbuj - i powiedz że jest identyczna z twoimi wytrawnymi białymi winami
http://dotrzechdych.pl/pyszna-marsala-z-biedronki/

Strefa czasowa: UTC + 1