Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 06:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 00:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3935
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Leczyłem ostatnio dzieciaka wywarem z suszonych jagód czarnej borówki. Miało to takie ilości garbników, że zastanawiam się czy nie ochrzcić tym w przyszłości jednego z tych win o leśnych, jeżynowo -borówkowych aromatach i niskiej zawartości tanin. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 00:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Daniel, byle po fermentacji. Czarna borówka zawiera sporo kwasu benzoesowego, który hamuje fermentację - jego sole są zresztą powszechnie stosowanymi konserwantami.
Wino oczywiście nie będzie już gronowe.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 00:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3935
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Maciej"]Daniel, byle po fermentacji. Czarna borówka zawiera sporo kwasu benzoesowego, który hamuje fermentację - jego sole są zresztą powszechnie stosowanymi konserwantami.
Wino oczywiście nie będzie już gronowe.


Macieju, nie pomyliłeś czasem z borówką brusznicą ? Sprawdzałem w kilku miejscach i ten kwas benzoesowy podają tylko dla brusznicy (borówka czerwona). D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 00:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Głowy nie dam, źródła nie pamiętam - sprawdzałem kilka lat temu, kiedy to u moich kolegów wystąpiły w kilku przypadkach problemy z fermentacją wina z czarnej borówki (u nas na to mówi się "jagody") i miodu pitnego z dodatkiem czarnej borówki. Wtedy na 100% znalazłem takie dane i do dziś mi to zostało.


[EDIT] Coś tam znalazłem. Niestety, strona, której najbardziej ufam pod tym względem - duńska Food Composition Databan ma dziś zbyt obciążony serwer - nie udało mi się wleźć.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 21:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 stycznia 2006, 01:00
Posty: 45
Lokalizacja: Kalisz
Bardzo cenna byłaby informacja ile jagód trzeba dodać w celu należytego zakonserwowania wina.
Choćby nie było ono już wtedy czysto gronowe.
Ale o ileż smakowiciej brzmi - Wino gronowo jagodowe
niż Wino gronowo pirosiarczynowo potasowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
No słyszałem, że bywają smakosze jagodzianki (na kościach)... Ale zeby tu????? :mrgreen:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 22:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="R-Jacek"]Bardzo cenna byłaby informacja ile jagód trzeba dodać w celu należytego zakonserwowania wina.
A to kłopot, bo nawet czyste wina jagodowe fermentują, tyle, że czasem... rok.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2008, 11:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"]Daniel, byle po fermentacji. Czarna borówka zawiera sporo kwasu benzoesowego, który hamuje fermentację - jego sole są zresztą powszechnie stosowanymi konserwantami.
Wino oczywiście nie będzie już gronowe.


Czy mówimy tu o borówce amerykańskiej (wysokiej)
Obrazek

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO