Teraz jest środa, 7 maja 2025, 09:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 20:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Jak ktoś jeszcze nie wie jak to robić polecam filmik poglądowy:
http://uk.youtube.com/watch?v=6GwpoCdty ... re=related

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 20:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Spokojnie na taką skalę to za chwile.Kurcze ale ta praska to super.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
A ile w tym romantyzmu :cry: , po prostu super :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 22:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Zero duszy...katastrofa!!!
Nie chcę tak!!!!!!!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 23:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Ten filmik to poradnik dla początkujących a nie dla poetów i pasjonatów :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 09:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
Dobry jest "Tank 28" i jego załoga :D Dla uduchowionych to chyba to http://www.youtube.com/watch?v=2LDPeJTt2M0&NR=1 choć surowiec winogronopodobny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 09:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
P.S. to jest lepsze http://www.youtube.com/watch?v=AesngNYozfY&NR=1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 12:08 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 maja 2008, 01:00
Posty: 140
Lokalizacja: wieś; podkarpacka k Mielca
Piekna praca w kolektywie. Młodzi powinni na tym materiale uczyć się co to komuna. A u nas każdy sam (ewentualnie wykorzystuje współmałżonka).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 21:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Ten gruby facio to gustuje bardziej w piwie.Śmietnik nosi przed sobą okrutny. 8O


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 22:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 12 lipca 2006, 01:00
Posty: 253
Lokalizacja: Konopiska k.Cz?stochowy
[quote="heavy"]Zero duszy...katastrofa!!!
Nie chcę tak!!!!!!!!!!!!!!

To rób tak :D

http://uk.youtube.com/watch?v=7XT1jaHjwco&feature=related

_________________
Tu mam posadzone krzaczki: 50 43' 37"N 19 00' 04"E 280 mnpm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 23:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:00
Posty: 8
Witam, mam pytanie odnośnie przerobu cukru podczas fermentacji.
1. W przypadku wina białego(na początku 13st Blg, drożdże Tokay), które miało być słodkie cukier dodawałem 3 razy. Na samym początku do wartości 22st Blg, po tygodniu zmierzyłem wartość cukru i już wynosiło 0st Blg- dodalem nastepna porcję 100g/l. Po następnych trzech dniach wartość wynosiła 6st Blg, ale postanowiłem dodać jeszcze 60g/l. Dzisiaj mierzyłem znowu zawartość i wynosi 0st Blg i nie wiem czy dodawać jeszcze cukier i w jakiej ilości, ale wino w smaku nie jest prawie w ogóle słodkie (jest to 17 dzień fermentacji). A fermentacja bardzo zwolniła...
2. Wino czerwone słodkie (16st Blg w samym soku, drożdże Malaga) cukier dodany po raz pierwszy 60g/l, dzisiaj ( po 10 dniach) 70g/l, po czym zawartość cukru po dodaniu wynosi 5st Blg. Fermentacja bardzo zwolniła, warunki jak najbardziej sprzyjające, w smaku nie jest słodkie, dodać cukru teraz czy poczekać , albo w ogóle jakoś inaczej?
*cukier zawsze dodawany syropem w proporcji 1kg cukru/1l H2O...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 09:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="slaw007"][quote="heavy"]Zero duszy...katastrofa!!!
Nie chcę tak!!!!!!!!!!!!!!

To rób tak :D

http://uk.youtube.com/watch?v=7XT1jaHjwco&feature=related

OK. Tylko nie wiem czy te dodatkowe "aromaty" wszystkim będą smakować?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 09:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="misiek666"]Witam, mam pytanie odnośnie przerobu cukru podczas fermentacji.

*cukier zawsze dodawany syropem w proporcji 1kg cukru/1l H2O...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź :)


Jak ty H2O dodajesz to raczej nie pogadamy :cry:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 10:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="slaw007"]
http://uk.youtube.com/watch?v=7XT1jaHjwco&feature=related


Ktoś w ubiegłym roku pokazał na forum duuuuużo piękniejszy sprzęt do ugniatania jagód, po prostu cudownie zgrabniejszy :lol: :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 10:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:00
Posty: 8
Tzn jak dodawać cukier bez uprzedniego rozpuszczenia go w wodzie i zrobienia syropu? We wszystkich przepisach własnie tak jest to założone...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Trendiction [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO