Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 14:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 23:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="karol"]To taki napój winny robią go czasami we Francji ,nie można tego nazwać winem bo nie ma tam winogron.Ale krótko jak zetniesz młode końcówki pędów to włóż do pojemnika 10 litrowego lekko ugnieść i wlej do tego 3 litry gorącej wody /ja używam źródlanej zawsze/.Po dwóch dniach /między czasie przemieszać/ liście maja kolor wojskowego munduru należy je odcedzić i ten płyn dodając cukier i MD wlać do dymiona.Postępujemy jak z winem.Otrzymamy wytrawny napój winny jak ktoś lubi można dosłodzić na półwytrawny.Nikomu nie udało się zgadnąć co piją ,bo w smaku jak białe wytrawne a jeszcze schłodzone w lecie dobrze gasi pragnienie.Pozdrawiam. :wink:


Ciekawy przepis nadaje się do działu kulinaria. Przenieść ?
A tak, a propo to z jakich odmian to robisz? Czy są to hybrydy czy czyste gatunki jak np vitis labruska czy vitis amurensis, czy też vitis vinifera. Jeśli masz doświadczenie jak smakują różne odmiany liści to bardzo byłbym wdzięczny twojej opinii bo to jest też ciekawe przy robieniu dolmades'ów

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 07:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Witam
Przepis jest zamieszczony w książce "Domowy wyrób win " Judith Irwin. Spróbować to bym spróbował ale zrobić nie zrobię. :D

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 21:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Oczywiście że przenieść.Ja tylko wspomniałem o tym napoju i nie sądziłem że ktoś będzie o to pytał.Jeśli chodzi o liście to robię to z nadmiernie rozrastającego się poczciwego Marszałka i jak pisałem traktuję to jak zabawę. Liście z tej odmiany nie bardzo się nadają do robienia dolmades'ów ze względu na wielkość.Do ich robienia kiedyś wykorzystałem liście V 68-021/duże/ tyle że trzeba je kisić.Trzeba to chyba przenieść do kulinariów koniecznie .Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 22:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
A nie próbował ktoś czasem robić wino z liści chrzanu ? Ciągle nie mogę dobrać do golonki wina gronowego. Nic, tylko wódka albo piwo mi pasuje ..D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 07:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Popytaj na wino.org , tam ktoś swego czasu robił wino z cebuli (że o winie z coca coli nie wspomnę).

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 18:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="misiek52"]Witam.

W jakiej temperaturze powinna przebywać butla z winem po pierwszym obciągu z nad osadu (może bardziej dokładniej jaka powinna być minimalna temperatura wina).

1. Wino białe - temperatura ?
2. Wino czerwone - temperatura ?

Pozdrawiam.

Tadeusz.


Witam.

Jeszcze raz zwracam się z tymi pytaniami.
Interesuję mnie też temperatura po drugim i jeżeli jest to potrzebne to po trzecim obciągu.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
W przypadku zarowno wina bialego jak i czerwonego bezposrednio po pierwszym obciagu zostawiam wino w takiej temperaturze w jakiej fermentowało. Nie należy, moim zdaniem, za wcześnie obniżać temperatury - w winie powinno jeszcze zajść dofermentowanie a w czerwonych (niektórych białych też) zależy nam często na zajściu fermentacji malolaktowej. Oczywiście czymś zupełnie innym jest przerywanie fermentacji przez schłodzenie. Gdy wino wykazuje oznaki początku klarowania lub widzę, że powstało duzo osadu wykonujęII obciag i wówczas juz wstawiam w nizszą temperaturę - 12-16 st C .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 07:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
Ja mam takie pytanie: moje wino z Ronda po 2 obciągach i wyklarowaniu wydawało mi się bardzo dobre -aromatyczne -pełne -najlepsze z moich dotychczasowych win, wino było zasiarkowane na początku maceracji i po fermentacji, podczas drugiego obciągu przelałem do mniejszego dymionu żeby było pod korek i wyniosłem do piwnicy, a to co zostało 2-3 litry spijam na bieżąco z małego baniaczka, problem jest taki że ta ubywajaca część ( przechowywana w kuchni -21stopni) jest w miarę ubywania coraz gorsza smakowo- traci swoje aromaty -czy to jest utlenianie? jak temu przeciwdziałać - oczywiście z tą resztką nic już nie zrobię ale boje się o tamtą w dymionie w piwnicy, czy jej się też zacznie zmieniać smak - a może zasiarkować? co radzicie
p.s. drugie siarkowanie było w mniejszej ilości niż zalecane - może to jest błąd?

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 08:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="aguniatarnow"] a to co zostało 2-3 litry spijam na bieżąco z małego baniaczka, problem jest taki że ta ubywajaca część ( przechowywana w kuchni -21stopni) jest w miarę ubywania coraz gorsza smakowo- traci swoje aromaty -czy to jest utlenianie?


Tak, utleniło się.
Jeśli w ten sposób będziesz "spijał" wino to zawsze się utleni. Jesli zostawiasz coś do bierzącej konsumpcji to i tak należy to zabutelkować, przynajmniej zakładając korek typu grzybek. No i po napoczęciu flaszki raczej trzymać w ladówce. Lepsze jednak są krorki silikonowe do odsysania.
Winu w balonie pod korek raczej nic nie grozi - tam powietrza jest znikoma ilość. Pewniejsze jest oznaczenie poziomu SO2 i jeśli jest mniejsze niż 30 mg/l to trzeba dosiarkować.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 09:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
o.k. dzięki a jak ten poziom SO2 oznaczyć ?

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="aguniatarnow"]o.k. dzięki a jak ten poziom SO2 oznaczyć ?


Za Miszą:
Cytuj:
Biureta z 0,01 N roztworem jodu
W zlewce 50 ml wina
3 ml 30% H2SO4
kleik skrobiowy - kilka kropli
Miareczkować, aż roztwór zrobi się niebieski.
Przeczytać liczbę ml zużytego r-ru I2
Obliczyć ilość wolnego SO2 ze wzoru:
ilość SO2 = V*0,32*20 [mg/l]
V - objętość zużytego r-ru jodu do miareczkowania
0,32 - ilość SO2 odpowiadająca 1 ml 0,01N r-ru jodu (mg)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 10:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Dawno już to pisałem :oops:
Procedura w sumie ok. Dla próbki 25 ml wina i roztworu 0,01 N I2 wyliczenie powinno być:
SO2 = 12,8 * V,
V to objętość roztworu jodu zużyta do miareczkowania
Dla win czerwonych jednak trzeba dodać znacznie więcej skrobii i miareczkować do barwy czarnej, ale wynik jest zazwyczaj zawyżony o 10-20%. Genralnie to polecam książkę "Introduction to Wine Laboratory Practices and Procedures" do ściagnięcia z sieci.
Można też kupić gotowy zestaw u Winiarza

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 11:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Misza"] ...do ściagnięcia z sieci.
Znalazłem, ale niekompletne. Link? Może jeszcze do "Wine tasting"?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 11:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
http://www.4shared.com/file/64985759/42 ... n.html?s=1

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 11:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
"Można też kupić gotowy zestaw u Winiarza" - chodzi chyba o "roztwór A i roztwór B"??? ale tam na Winiarzu nic nie jest opisane co to jest i jak używać...

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO