Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 22:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Misiek, krótko mówiąc: jeśli zbłądzisz, robiąc wino sur lie, masz duże szanse na trunek o miłym aromacie zgniłych jaj - H2S jest częstym produktem autolizy drożdży.
Ja tam na początku robiłbym najprostszymi metodami, zachowując ściśle reżim technologiczny. Jak już będziesz robił powtarzalne wina przyzwoitej jakości tak "normalnie", to potem można zacząć cudować.
Nie zaczynałeś przecież nauki jazdy na rowerze od jazdy na przednim kole?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 22:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Misiek: przy takim podejściu można by powiedzieć, że 90% tego forum to "zbyt pochopne" odpowiedzi, bo odpowiadający nie założył, że ***.
Zresztą mi wierzyć nie musisz. Kilis i Maciej już Ci odpowiedzieli


***Wstaw cokolwiek np. prowadzi "ekologiczną" winnice i nie zamierza pryskać, lubi wino z labruski lub zamierza robić wino sur lie, które _nie_jest_ standardową techniką winifikacji.

P.S. Bardzo dobrze, że zabrałeś się za czytanie literatury. Warto zdobytą wiedzę poszerzyć o materiały z chyba najbardziej profesjonalnego polskojęzycznego wortalu odnośnie win gronowych http://www.kurdesz.com.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 10:26 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Widzę że kolega Posy po występie w "Gwiazdy tną winorośla" uniósł się ponad poziomy i będziemy mieli wkrótce forum naukowe,a pisząc na nim musimy koniecznie coś wnieść do nauki.Ocena wiedzy po dacie zarejestrowania na forum to chyba pomyłka.Są tacy co czytają regularnie forum i nie są zarejestrowani a wino robią bardzo dobre.Ale byłem też w winnicy zarejestrowanej w Małopolskim Szlaku Winnym i piłem wino tam robione powiem tak wstyd to było sprzedawać syf do kwadratu.Nawet maja stronę internetową i pięknie pisze o odmianach itd. no i co dużo sprzętu mało talentu.Z książek jest troche wiedzy no to sobie czytaj ale pasuje też robić wino.Ja wino robię od dziesięciu lat ale nigdy nie śmierdziało jajowodorem ,zawsze idealnie klarowne i nigdy nie wrzucałem do wina chemicznych "poprawiaczy" ani złomu miedzianego.I chciałem zaznaczyć że wino robię z przyjemności a nie z obowiązku. A po za tym fachowy się pisze przez CH.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 12:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="karol"] Ja wino robię od dziesięciu lat ale nigdy nie śmierdziało jajowodorem ,zawsze idealnie klarowne i nigdy nie wrzucałem do wina chemicznych "poprawiaczy" ani złomu miedzianego.


W sumie logiczne , jeżeli nie śmierdziało siarkowodorem , to nie musiałeś dodawać chemicznych "poprawiaczy" czy złomu miedzianego.
Sądziłem , że lekki zapach siarkowodoru podczas fermentacji , to dość powszechne zjawisko , którym nie trzeba się zbytnio przejmować i niepotrzebnie panikować. Skoro jednak Tobie przez dziesięć lat się to nie przytrafiło, to tylko pogratulować dobrej ręki . Nawiasem mówiąc dziesięcioletnie doświadczenie w wyrobie win gronowych , to już coś i dobrze by było , gdybyś w wolnej chwili więcej o tych winach i stosowanej przez Ciebie technologii napisał .

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 12:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="karol"]Ja wino robię od dziesięciu lat ale nigdy nie śmierdziało jajowodorem ,zawsze idealnie klarowne i nigdy nie wrzucałem do wina chemicznych "poprawiaczy" ani złomu miedzianego.


Widać z tych przemyśleń, że jeszcze wiele nauki przed tobą skoro uważasz chemiczne poprawiacze i złom miedziany za jedyny sposób walki z jajowodorem.
Lepiej się zapoznaj głębiej z tematem bo nie znasz dnia ani godziny.
Wiem coś o tym
:(

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 13:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Ja pisząć poprawiacze chemiczne miałem nie miałem na myśli tylko jajowodoru tylko różne problemy z jakimi można się spotkać przy robieniu wina,klarowanie ,dziwne posmaki psujące aromat wina.Ale wiele tych problemów bieże się z braku sterylności i staranności przy tworzeniu trunku.Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 14:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="karol"]Ja pisząć poprawiacze chemiczne miałem nie miałem na myśli tylko jajowodoru tylko różne problemy z jakimi można się spotkać przy robieniu wina


Właśnie dlatego dobrze by było , gdybyś podał jakieś szczegóły. Co dla Ciebie jest zbędnym poprawiaczem chemicznym ?
"Wina" robię od ponad 20 lat , oczywiście nie systematycznie, wina natomiast dopiero czwarty sezon ( Dzięki Grzesiek za uznanie , ale uwzględniając moją skromną osobę w szacownym gronie autorytetów , grubo przesadziłeś :lol: ). Efekty były różne , poza jedynym przypadkiem "wina" z Bety, nigdy nie były opłakane. Uczę się cały czas i staram się przekazywaną przez innych wiedzę analizować i wyciągać wnioski. Stąd moja dociekliwość.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 15:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="karol"]...A po za tym fachowy się pisze przez CH.


[quote="ten sam (?) karol"]...wiele tych problemów bieże się z braku...

Ojej!!!!!!!!!!!!!! (te wykrzykniki to nie heavy, to ja sam :roll: )

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 17:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
Witam.

W jakiej temperaturze powinna przebywać butla z winem po pierwszym obciągu z nad osadu (może bardziej dokładniej jaka powinna być minimalna temperatura wina).

1. Wino białe - temperatura ?
2. Wino czerwone - temperatura ?

Pozdrawiam.

Tadeusz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Ja czerwone utrzymuję w temperaturze 21 stopni,zaznaczam to ja tak robię.Białego nie robię poza napojem winnym z młodych pędów winorośli,ale to nie wino i robię to w lecie.Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Młode pedy na wino , brzmi egzotycznie. Napisz coś więcej .Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
To taki napój winny robią go czasami we Francji ,nie można tego nazwać winem bo nie ma tam winogron.Ale krótko jak zetniesz młode końcówki pędów to włóż do pojemnika 10 litrowego lekko ugnieść i wlej do tego 3 litry gorącej wody /ja używam źródlanej zawsze/.Po dwóch dniach /między czasie przemieszać/ liście maja kolor wojskowego munduru należy je odcedzić i ten płyn dodając cukier i MD wlać do dymiona.Postępujemy jak z winem.Otrzymamy wytrawny napój winny jak ktoś lubi można dosłodzić na półwytrawny.Nikomu nie udało się zgadnąć co piją ,bo w smaku jak białe wytrawne a jeszcze schłodzone w lecie dobrze gasi pragnienie.Pozdrawiam. :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Jakich drożdzy użyć ? Masz jakiś przepis na niedojrzałe, cięte w lipcu grona [cięte w ramach odciążenia krzewów ] ?Zbyszek ps robisz MD więc z suszu a wygodne są ''sypkie ''[ bayanusy itd] stosujesz je ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 19:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Na niedojrzałe grona nie mam przepisu ,a drożdże użyłem w tym roku TOKAJ z Biowinu.Zapomniałem jeszcze o soku z jednej cytryny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="karol"]Ja czerwone utrzymuję w temperaturze 21 stopni,zaznaczam to ja tak robię.Białego nie robię poza napojem winnym z młodych pędów winorośli,ale to nie wino i robię to w lecie.Pozdrawiam.


Może łaskawie odpowiesz na pytania Kuby!!!!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO