Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 22:02 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Misiek, krótko mówiąc: jeśli zbłądzisz, robiąc wino sur lie, masz duże szanse na trunek o miłym aromacie zgniłych jaj - H2S jest częstym produktem autolizy drożdży.
Ja tam na początku robiłbym najprostszymi metodami, zachowując ściśle reżim technologiczny. Jak już będziesz robił powtarzalne wina przyzwoitej jakości tak "normalnie", to potem można zacząć cudować.
Nie zaczynałeś przecież nauki jazdy na rowerze od jazdy na przednim kole?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 22:23 
Kiper
Kiper

Misiek: przy takim podejściu można by powiedzieć, że 90% tego forum to "zbyt pochopne" odpowiedzi, bo odpowiadający nie założył, że ***.
Zresztą mi wierzyć nie musisz. Kilis i Maciej już Ci odpowiedzieli

***Wstaw cokolwiek np. prowadzi "ekologiczną" winnice i nie zamierza pryskać, lubi wino z labruski lub zamierza robić wino sur lie, które _nie_jest_ standardową techniką winifikacji.

P.S. Bardzo dobrze, że zabrałeś się za czytanie literatury. Warto zdobytą wiedzę poszerzyć o materiały z chyba najbardziej profesjonalnego polskojęzycznego wortalu odnośnie win gronowych http://www.kurdesz.com.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 10:26 
mistrz
mistrz

Widzę że kolega Posy po występie w "Gwiazdy tną winorośla" uniósł się ponad poziomy i będziemy mieli wkrótce forum naukowe,a pisząc na nim musimy koniecznie coś wnieść do nauki.Ocena wiedzy po dacie zarejestrowania na forum to chyba pomyłka.Są tacy co czytają regularnie forum i nie są zarejestrowani a wino robią bardzo dobre.Ale byłem też w winnicy zarejestrowanej w Małopolskim Szlaku Winnym i piłem wino tam robione powiem tak wstyd to było sprzedawać syf do kwadratu.Nawet maja stronę internetową i pięknie pisze o odmianach itd. no i co dużo sprzętu mało talentu.Z książek jest troche wiedzy no to sobie czytaj ale pasuje też robić wino.Ja wino robię od dziesięciu lat ale nigdy nie śmierdziało jajowodorem ,zawsze idealnie klarowne i nigdy nie wrzucałem do wina chemicznych "poprawiaczy" ani złomu miedzianego.I chciałem zaznaczyć że wino robię z przyjemności a nie z obowiązku. A po za tym fachowy się pisze przez CH.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 12:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="karol"] Ja wino robię od dziesięciu lat ale nigdy nie śmierdziało jajowodorem ,zawsze idealnie klarowne i nigdy nie wrzucałem do wina chemicznych "poprawiaczy" ani złomu miedzianego.

W sumie logiczne , jeżeli nie śmierdziało siarkowodorem , to nie musiałeś dodawać chemicznych "poprawiaczy" czy złomu miedzianego.
Sądziłem , że lekki zapach siarkowodoru podczas fermentacji , to dość powszechne zjawisko , którym nie trzeba się zbytnio przejmować i niepotrzebnie panikować. Skoro jednak Tobie przez dziesięć lat się to nie przytrafiło, to tylko pogratulować dobrej ręki . Nawiasem mówiąc dziesięcioletnie doświadczenie w wyrobie win gronowych , to już coś i dobrze by było , gdybyś w wolnej chwili więcej o tych winach i stosowanej przez Ciebie technologii napisał .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 12:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="karol"]Ja wino robię od dziesięciu lat ale nigdy nie śmierdziało jajowodorem ,zawsze idealnie klarowne i nigdy nie wrzucałem do wina chemicznych "poprawiaczy" ani złomu miedzianego.

Widać z tych przemyśleń, że jeszcze wiele nauki przed tobą skoro uważasz chemiczne poprawiacze i złom miedziany za jedyny sposób walki z jajowodorem.
Lepiej się zapoznaj głębiej z tematem bo nie znasz dnia ani godziny.
Wiem coś o tym
:(

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 13:38 
mistrz
mistrz

Ja pisząć poprawiacze chemiczne miałem nie miałem na myśli tylko jajowodoru tylko różne problemy z jakimi można się spotkać przy robieniu wina,klarowanie ,dziwne posmaki psujące aromat wina.Ale wiele tych problemów bieże się z braku sterylności i staranności przy tworzeniu trunku.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 14:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="karol"]Ja pisząć poprawiacze chemiczne miałem nie miałem na myśli tylko jajowodoru tylko różne problemy z jakimi można się spotkać przy robieniu wina

Właśnie dlatego dobrze by było , gdybyś podał jakieś szczegóły. Co dla Ciebie jest zbędnym poprawiaczem chemicznym ?
"Wina" robię od ponad 20 lat , oczywiście nie systematycznie, wina natomiast dopiero czwarty sezon ( Dzięki Grzesiek za uznanie , ale uwzględniając moją skromną osobę w szacownym gronie autorytetów , grubo przesadziłeś :lol: ). Efekty były różne , poza jedynym przypadkiem "wina" z Bety, nigdy nie były opłakane. Uczę się cały czas i staram się przekazywaną przez innych wiedzę analizować i wyciągać wnioski. Stąd moja dociekliwość.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="karol"]...A po za tym fachowy się pisze przez CH.

[quote="ten sam (?) karol"]...wiele tych problemów bieże się z braku...

Ojej!!!!!!!!!!!!!! (te wykrzykniki to nie heavy, to ja sam :roll: )

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 17:43 
Kiper
Kiper

Witam.

W jakiej temperaturze powinna przebywać butla z winem po pierwszym obciągu z nad osadu (może bardziej dokładniej jaka powinna być minimalna temperatura wina).

1. Wino białe - temperatura ?
2. Wino czerwone - temperatura ?

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:03 
mistrz
mistrz

Ja czerwone utrzymuję w temperaturze 21 stopni,zaznaczam to ja tak robię.Białego nie robię poza napojem winnym z młodych pędów winorośli,ale to nie wino i robię to w lecie.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:17 
Ekspert
Ekspert

Młode pedy na wino , brzmi egzotycznie. Napisz coś więcej .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:43 
mistrz
mistrz

To taki napój winny robią go czasami we Francji ,nie można tego nazwać winem bo nie ma tam winogron.Ale krótko jak zetniesz młode końcówki pędów to włóż do pojemnika 10 litrowego lekko ugnieść i wlej do tego 3 litry gorącej wody /ja używam źródlanej zawsze/.Po dwóch dniach /między czasie przemieszać/ liście maja kolor wojskowego munduru należy je odcedzić i ten płyn dodając cukier i MD wlać do dymiona.Postępujemy jak z winem.Otrzymamy wytrawny napój winny jak ktoś lubi można dosłodzić na półwytrawny.Nikomu nie udało się zgadnąć co piją ,bo w smaku jak białe wytrawne a jeszcze schłodzone w lecie dobrze gasi pragnienie.Pozdrawiam. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Jakich drożdzy użyć ? Masz jakiś przepis na niedojrzałe, cięte w lipcu grona [cięte w ramach odciążenia krzewów ] ?Zbyszek ps robisz MD więc z suszu a wygodne są ''sypkie ''[ bayanusy itd] stosujesz je ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 19:04 
mistrz
mistrz

Na niedojrzałe grona nie mam przepisu ,a drożdże użyłem w tym roku TOKAJ z Biowinu.Zapomniałem jeszcze o soku z jednej cytryny.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 22:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="karol"]Ja czerwone utrzymuję w temperaturze 21 stopni,zaznaczam to ja tak robię.Białego nie robię poza napojem winnym z młodych pędów winorośli,ale to nie wino i robię to w lecie.Pozdrawiam.

Może łaskawie odpowiesz na pytania Kuby!!!!!!!!!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1