Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 10:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Win gronowych nie robi się wg przepisów tylko pewnych zasad, reguł...
Widzę misiek, że brakuje ci wyobraźni ;-) Można przecież cukier rozpuścić w części moszczu/nastawu i dodać do całości.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 10:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
[quote="misiek666"]Tzn jak dodawać cukier bez uprzedniego rozpuszczenia go w wodzie i zrobienia syropu? We wszystkich przepisach własnie tak jest to założone...


misiek na tym forum rozmawia się o winie gronowym a Ty piszesz o winie winogronowym. Nazwy "prawie" podobne ale jak wiemy "prawie" robi wielką różnicę :wink: :roll:

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 11:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Misza"]Win gronowych nie robi się wg przepisów tylko pewnych zasad, reguł...
Można przecież cukier rozpuścić w części moszczu/nastawu i dodać do całości.


Już kumasz???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 11:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="misiek666"]Tzn jak dodawać cukier bez uprzedniego rozpuszczenia go w wodzie i zrobienia syropu? We wszystkich przepisach własnie tak jest to założone...


Nie to forum. Tutaj tylko o gronowych rozmawiamy. Na wina owocowe, z winogron jest miejsce na http://www.wino.org.pl/forum . Co do samego dodawania cukru do win gronowych - po prostu spuszcza się trochę nastawu i w nim rozpuszcza cukier (abstrachując zupełnie od jego ilości :wink: ). Jak chcesz mieć wino słodkie to dodawaj cukier małymi porcjami po 50 g/l aż przestanie spadać Blg.

[quote="wojtekb"] Ktoś w ubiegłym roku pokazał na forum duuuuużo piękniejszy sprzęt do ugniatania jagód, po prostu cudownie zgrabniejszy

Pewnie to masz Wojtku na myśli (...ach te nasze myśli :wink: ):
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... p;start=15

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="DarekRz"]
[quote="wojtekb"] Ktoś w ubiegłym roku pokazał na forum duuuuużo piękniejszy sprzęt do ugniatania jagód, po prostu cudownie zgrabniejszy


Pewnie to masz Wojtku na myśli (...ach te nasze myśli :wink: ):
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... p;start=15

Czytasz w moich myślach :lol:
Taaaak, to wino musiało wyjść wspaniałe; długie, dobrze zbudowane, dystyngowane, kompletne, o wspaniałym bukiecie, pełne,o wspaniałej sukni i pewnie drogie w utrzymaniu :lol: .
I nie mam tu na myśli ostatniego zdjęcia :lol: :lol:

pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 20:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
Witam.
Mam pytania:
1. Czy wskazane jest mieszanie (ruszanie balonem np. raz na dwa dni) nastawu po burzliwej fermentacji.
2. Czy wskazane jest mieszanie nastawu j.w. po pierwszym obciągu.

Pozdrawiam.

Tadeusz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 21:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Misiek: na oba pytania odpowiedź brzmi NIE.
Miesza się tylko miazgę przy fermentacji czerownych

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 22:03 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:00
Posty: 8
Ok dziekuje :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 22:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="shron"]Misiek: na oba pytania odpowiedź brzmi NIE.
Miesza się tylko miazgę przy fermentacji czerownych


Witam.
Wyczytałem w "Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie" W.Bosaka wydanie 2008r - dotyczy wina po pierwszym obciągu cytuję: Wino powinno dojrzewać nad osadem drobnych (drugi osad składa się głównie z martwych komórek drożdży) drożdży przy niewielkim dodatku SO2 lub bez siarkowania. Osad powinien być regularnie mieszany aby cząsteczki martwych drożdży unosiły się w winie (batonage). W ten sposób wino zostaje wzbogacone o produkty autolizy drożdży, szczególnie aminokwasy, staje się pełniejsze w smaku ("tłuste") i bogatsze w aromacie. Poprzez leżakowanie nad osadem wino zyskuje również lepszą stabilność biologiczną i pozbywa się niektórych substancji wiążących SO2 (wymaga mniejszych dawek siarkowania). Leżakowanie nad osadem drobnych drożdży powinno odbywać się w temperaturze 10-12 stopni C.

Dlatego wcześniej zadałem te pytania.

Może jeszcze inni forumowicze wypowiedzą się w tej sprawie.

Jeszcze chciałem dodać, że to co wcześniej cytowałem dotyczy prawdopodobnie tylko win białych

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 23:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Tutaj masz ciekawy artykuł o dojrzewaniu nad osadem - sur lie. Jeśli jesteś pewnien, że masz zdrowy osad to próbuj.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 23:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Kurde Kilis wyprzedziłeś mnie ;)
Misiek: po pytaniach wnoszę, że nie masz zbyt dużego doświadczenia w fermentacji win gronowych - stąd moja odpowiedź.
Skoro jednak chcesz bawić się w sur lie to powinieneś od razu napisać o co Ci chodzi.
Na koniec jeszcze mały topic z kurdesza: http://www.kurdesz.com/kurdesz_forum/viewtopic.php?t=376&highlight=nad+osadem

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2008, 20:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="shron"]Kurde Kilis wyprzedziłeś mnie ;)
Misiek: po pytaniach wnoszę, że nie masz zbyt dużego doświadczenia w fermentacji win gronowych - stąd moja odpowiedź.
Skoro jednak chcesz bawić się w sur lie to powinieneś od razu napisać o co Ci chodzi.


Witam.
Tak mam małe doświadczenie w robieniu wina robię to drugi raz w życiu
ale przyznasz, że odpowiedz była zbyt pochopna.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 15:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
No nie wiem czy zbyt pochopna. Kuba trochę doświadczenia ma. A na sur lie mało kto, decyduje się w domowych warunkach. Nie znając dokładnie "stanu zdrownia" osadu możemy jedynie zepsuć wino.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 19:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Po wytłoczeniu otrzymasz sok z winogron to weź trochę tego soku i w nim rozpuść cukier.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="karol"]Po wytłoczeniu otrzymasz sok z winogron to weź trochę tego soku i w nim rozpuść cukier.

Wiecie co chłopaki ?
Wiele książek przeczytałem o wyrobie win ( różnych )!!!
Ale nie wyrażam swojej opinii na tematy win których sam nie wyrabiałem. !!!
Dlatego w temacie wyrobu win autorytetami dla mnien są Maciej, Heniek, Janusz, Olmek i jeszce kilku innych kolegów (przepraszam z niepamięć) których pominołem, ale Karol wybacz - nie jesteś żadnym autorytetem aby udzielać fahowych porad.
A Twoje porady sprowadzają się ???/ - do noczego !!!

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO