Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 13:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 października 2019, 23:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 120
Lokalizacja: Gliwice
Czy wysokie ph ok 4,1 w trakcie fjm w winie czerwonym jest czym niepożądanym? Pozostałe parametry 6Brix i 5,7 g/l. Fermentowane na Maurevinach B

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2019, 07:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Przeprowadzasz fjm w słodkim i niekwaśnym winie? PH jest wysokie ale przy tak niskim kwasie jakie ma być? Moim zdaniem fjm trzeba przerwać aby nie zepsuć wina do reszty. Najpierw jednak powtórz pomiary parametrów jeśli są takie jak podałeś to nie ma na co czekać.
Dodatkowo na starcie zastosowałeś drożdże redukujące kwasy, takie miałeś czy był w tym jakiś cel?

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2019, 16:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 120
Lokalizacja: Gliwice
Wino wytrawne, 6brix na refraktometrze czyli ok -3 BLG gdyż alkohol ok 11.5% podnosi wskazanie refraktometru. Nie ma cukru. Pomiary są ok. Przerwałem dodając SO2 50mg/l. Wino rano na powierzchni miało sporo piany. Sprowadziłem chromatografią bibułową i potwierdziło się że nie ma już kwasu jabłkowego tylko winowy i mlekowy. Nie wiem tylko od kiedy nie ma już jabłkowego. Fermentacja alkoholowa zakończyła sie o 10 dni temu i było 8,5g/l kwasu. Zastosowałem odkwaszające gdyż ta labruska miała 14g/l kwasu. Niepokojący trochę jest w zapachu i smaku aromat szpitalny, octowy. Czy wino da się uratować?


Załączniki:
P_20191019_082927_vHDR_Auto_1.jpg
P_20191019_082927_vHDR_Auto_1.jpg [ 202.14 KiB | Przeglądane 1750 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Piotr
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2019, 17:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 28 lutego 2016, 23:07
Posty: 6
Lokalizacja: Gostynin
Trzy pierwsze mają jabłkowy, ostatni już nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2019, 19:19 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 120
Lokalizacja: Gliwice
sq5izx napisał(a):
Trzy pierwsze mają jabłkowy, ostatni już nie.

Zgadza sie, tylko co teraz z tym zrobić ?
Czy mógł wytworzyć sie jakiś trujący związek np siarkowodór ? W smaku nie czuje zgniłych jaj ale cos drazniącego jakby bylo znacznie więcej alkoholu

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2019, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
no to zdecyduj się "aromat szpitalna", "octowy" czy "więcej alkocholu" :mrgreen:
pamiętaj że labruska ma swój własny aromat i nawet FJM nie zrobi z niego Caberneta :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2019, 20:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 120
Lokalizacja: Gliwice
Taki jak napisałem takie mam wrażenia subiektywne. Śmierdzi szpitalem, apteką, drażni w ustach jakby alkohol był wysoki a nie ma takiej opcji bo bylo 21brix na starcie. Wino nie smakuje jak powinno, jest niesmacze. Znam tę odmianę od lat ale zawsze bylo robione na słodkie z kwasem ok 13g/l a w tym roku było odkwaszone drożdżami i fjm które najprawdopodobniej przeciągnąłem o kilka dni. Fjm bylo na dodanych bakteriach

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO