Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 20:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymrażanie wina
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2021, 19:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Rozpoczynam dopiero przygodę z winem. W teorii wino wymrażamy z dwóch powodów.
1. Aby wytracić kwas winowy
2. Aby ułatwić klarowanie się wina.

O resztę poprosiłbym znawców tematu. Wiedza ta pozwoli zebrać doświadczenia odnośnie tego etapu winifikacji.
Popełniłem już kilka błędów z winifikacją. Np. wyciskałem jagody w wyciskarce wolnoobrotowej. O dziwo wino nie ma goryczki ( Solaris, Hibernal), choć mnie przed tym przestrzegano. Przestrzegano mnie też przed tym, że będę miał problemy z klarownością. Faktycznie takie problemy są. Wino białe (właściwie pomarańczowe) nie jest idealnie przezroczyste. Pragnę je wymrozić, aby drobne cząstki łatwiej mogły się wytrącić.
Pojawia się pytanie w jakiej temperaturze wymrażacie wina? Czy -1, -2 st.C wystarczą? Czy np. -6 w nocy nie będzie dla wina w szkle niebezpieczne? Jak długo powinien trwać taki proces? Dobę, tydzień? Jakie są wasze doświadczenia?

Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2021, 15:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Tak, wymrażamy wino z tych powodów co wymieniłeś, chociaż aby sklarować wino nie jest potrzebna temperatura ujemna.
Wymrażanie powinno odbywać się w temperaturze w okolicy -3*C do 0*C. To teoria, jak będzie trochę inaczej to też będzie dobrze.
Pozostałe aspekty uzależnione są od czasu, ilość alkoholu, ilość cukru, pH i wielu innych składnych. Czas potrzebny to zależy ile chcesz się pozbyć tego kwasu.
Myślę że okres zmiennej temperatury to 2-3 miesiące, ale czasami potrzeba więcej.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 22:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
jawormcz11 napisał(a):
Myślę że okres zmiennej temperatury to 2-3 miesiące


czy przez 2 -3 miesiące wymrażamy ?

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2021, 08:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Ja wystawiam zazwyczaj na tydzień gdy jest koło zera, a w nocy lekki mróz. To wystarcza.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2021, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
KrzysztofB napisał(a):
jawormcz11 napisał(a):
Myślę że okres zmiennej temperatury to 2-3 miesiące


czy przez 2 -3 miesiące wymrażamy ?

Piszę okres zmiennej temperatury, bo któż z nas zapewni stałą i stabilną temperaturę 0,-5*C przez okres 2-3 tygodnie. Profesjonalne winiarnie mogą to osiągnąć poprzez instalacje i systemy mrożenia.
Ale tak jak wcześniej pisałem, na przebieg procesu, aby wytrącił się kwas winowy, wpływ ma jeszcze kilka aspektów decydujących o ilości i szybkości zrzucania kamienia winowego.
Aby zgłębić tę wiedzę potrzeba kilku lat i dużo praktyki. No ale w winiarstwie hobbystycznym nie co roku zachodzi potrzeba wymrażania.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2021, 08:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1271
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Apropos wymrażania...

Od jakiegoś tygodnie trzymam moje wino z Solarisa w lodówce w temp. równe 0stC.
Wino jakiś miesiąc temu zasiarkowałem i zlałem znad cienkiego osadu drożdży.
Stało w 4stC, potem zjechałem do 0stC.
Zauważyłem, że przy dnie pojawiły się "płatki śniegu" - na zdjęciu poniżej,
niestety trochę nieostre ale kto widział to się domyśli ;)

Załącznik:
IMG_20211222_191742.jpg
IMG_20211222_191742.jpg [ 121.42 KiB | Przeglądane 10752 razy ]

(dlaczego można wstawiać tylko zdjęcia max 600x600px? Mamy XXI wiek!)

Czy te płatki to kwas winowy? :) No bo raczej nie kryształki lodu?
Jeśli kwas to czy warto jeszcze obniżyć temperaturę czy zostawić zero C?
Jak długo trzymać w takiej temperaturze?

Jakub

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2021, 15:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
W zasadzie to sól kwasu winowego,winian potasu.

Możesz schłodzić do max.-5(temperatura zamrzania-ponoć).

U mnie też sporo się wytrąciło jeszcze przed wymrażaniem.
Załącznik:
20211219_135703_copy_564x254.jpg
20211219_135703_copy_564x254.jpg [ 79.25 KiB | Przeglądane 10694 razy ]


Teraz przelane, korzysta z kriokomory podwórkowej.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2021, 17:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1271
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Jak długo czekać ze zlaniem znad "kryształków"?
Po czym poznać, że to "już"? ;)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2021, 17:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RolnikSam napisał(a):
Jak długo czekać ze zlaniem znad "kryształków"?
Po czym poznać, że to "już"? ;)
J.

Przy dużej ilości - badania kwasów w LAB
Przy małej ilości badania organoleptyczne :wink:
Jeżeli wino już smakuje to należy przerwać wymrażanie. Przerwanie osadzania się kryształków winianu potasu to przelanie do czystego pojemnika i podwyższenie temperatury przechowywania wina. Spowalnia to osadzanie się (na ściankach pojemnika) kamienia winnego.
W chłodnym klimacie większym problemem w winach jest ilość kwasu jabłkowego, niż kwasu winowego :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2022, 10:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Czy w ogóle Stosujecie czasami wymrażanie w winach czerwonych? Czy wyłącznie w białych?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2022, 11:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tak ja stosuję. W tym roku muszę to zrobić z Regentem.
Mietek nie wiadomo jak będzie z tym wymrażaniem bo u mnie miało być dziś w nocy -2 a było +2 :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 10:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
vanKlomp napisał(a):
Tak ja stosuję.

Mam dwa tegoroczne czerwone w gąsiorkach (jedno pod korek, drugie prawie). No i mam balkon.

Jak to generalnie przeprowadzać?
Na co uważać, itp?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jeśli jest -5, -6 to nie powinno się nic stać. Czym większy pojemnik to może być ekspozycja na niższą temperaturę.
Niestety w tym roku też muszę to zrobić. Ale jeszcze nie teraz bo przechodzą fjm.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 11:36 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2021, 22:48
Posty: 60
Lokalizacja: okolice Przemyśla
Nie wiem jak, ale u mnie wytrącanie kamienia winnego odbywa się w piwnicy w której temperatura nie spada poniżej 10 stopni, bez cudowania, wynoszenia, pilnowania itp. Po prostu po pierwszym zlaniu wino sobie stoi w balonie kilka miesięcy a w czerwcu/lipcu jak do niego zaglądam już jest wszystko wytrącone w postaci kryształków i zalega na dnie i czasami ściankach a wino jest krystalicznie czyste.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 15:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
A jak się nie chce czekać pół roku to się wymraża. Nie nazwałbym tego cudowaniem.
U mnie wystarczyła jedna noc z mrozem. W jednych balonach osad bardziej drobny w innych grubszy. Teraz jeszcze filtr, butelki, świąteczne etykiety i prezenty gotowe :)Obrazek

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO