Teraz jest sobota, 13 września 2025, 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 13:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 355
Lokalizacja: Tychy
A czy jest sens poddać teraz wymrażaniu wino zeszłoroczne? Planuję je niedługo zabutelkować.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 13:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4682
Lokalizacja: Rybnik
Takie wino powinno być już stabilne, chyba że cały rok stało w temperaturze >15st.C

ZbyszekTW napisał(a):
PS. Co do zamarzania wody w rurce - ja nic nie robię. Plastikowe rurki nie pękają, woda sobie zamarza i rozmarza bez problemu.


Pal licho rurkę. Nie obawiasz się ryzyka implozji balonu pod wpływem zmniejszenia objętości wina?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 22:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Misza napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
PS. Co do zamarzania wody w rurce - ja nic nie robię. Plastikowe rurki nie pękają, woda sobie zamarza i rozmarza bez problemu.


Pal licho rurkę. Nie obawiasz się ryzyka implozji balonu pod wpływem zmniejszenia objętości wina?

To samo mnie zdziwiło. Powstaje pytanie, po co ta rurka, jaki jej sens?
Równie dobrze można by wtedy zamknąć butle korkiem.
Ale nie, rurka jest po to aby pozwoliła na wyrównanie ciśnienia, na skutek tak dużej zmiany temperatury.
Przynajmniej tak dotąd myślałem.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 grudnia 2022, 09:44 przez Thomasl, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2022, 08:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2406
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Tzn. ja tak robie i nic nie implodowało nigdy... A woda w rurce była zamarznięta.

Wydaje mi się, że ta różnica objętości jest na tyle niewielka, że kompensuje to powietrze znajdujące się między winem a rurką...A przy spadku ciśnienia w balonie wino się odgazuje? Nie wiem, zgaduje... Trzeba by manometr zamiast rurki wstawić i sprawdzić :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 11:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
Mam takie, może trochę głupie pytanie, chodzi mi o to czy po wymrożeniu wina, gdy wytrąci się już kamień winny może zajść jeszcze fjm. Oczywiście w przypadku gdy wcześniej do niej nie doszło, balon będzie znajdował się w temperaturze 20-22° i bez zaszczepiania bakteriami?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 19:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Czy wino nabierze większej mocy, po zamrożeniu i odlaniu samego wina , redukując wodę, usuwając lód ? Oraz jak to zrobić aby nie zmącić wina ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Chrona napisał(a):
Mam takie, może trochę głupie pytanie, chodzi mi o to czy po wymrożeniu wina, gdy wytrąci się już kamień winny może zajść jeszcze fjm. Oczywiście w przypadku gdy wcześniej do niej nie doszło, balon będzie znajdował się w temperaturze 20-22° i bez zaszczepiania bakteriami?

Próbuj, może się uda ? Daj znać co dalej ! Czy bakterie przeżyły wymrażanie ?
Zbyt dużo niewiadomych na temat tego wina : białe/czerwone, słodkie /wytrawne, TA i pH przed i po wymrożeniu.
Jeżeli to wino białe lub różowe a mimo wymrażania jeszcze zbyt kwaśne, to oznaka niedojrzałości owoców, zbyt dużo kwasu jabłkowego
Zrób pomiart cukru i kwasów i wtedy można będzie coś konkretniej doradzić :wink:

Metody stabilności na zimno to jeden ze sposobów stabilizacji wina (szczególnie białego)
Metody te obejmują tradycyjną stabilizację przez chłodzenie, zaszczepianie kontaktowe, zastosowanie pola elektrycznego (elektrodializa) oraz metody hamowania przez dodanie produktu.
Przy stabilizacji przez wymrażanie pozbywamy się częściowo kwasu winowego, co nie zawsze jest korzystne dla archiwizacji wina.
Przy pH < 3,6 po wymrożeniu wina pH maleje z korzyścią do przechwywania wina
Przy pH > 3,6 po wymrożeniu wina pH wzrasta , co wymaga zwiększonego siarkowania :!: :idea: przy dłuższym przechowywaniu.
W winnicach towarowych częściową stabilizację zastępuje dojrzewanie na osadzie (Sur lie)

-- Śr, 07.12.2022 20:09 --

Jerzy1957 napisał(a):
Czy wino nabierze większej mocy, po zamrożeniu i odlaniu samego wina , redukując wodę, usuwając lód ? Oraz jak to zrobić aby nie zmącić wina ?

Tak, zwiększy się także cukier i kwas
zamrażanie wody z alkoholem
10% -3,89℃
12% -5℃
14% -6,11℃
W winie są jeszcze :cukier ,kwasy i fenole a więc zamarzanie będzie w niższych temperaturach niż roztworów wody z alkoholem

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 21:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
To było pytanie hipotetyczne, na razie wino powoli, ale nadal pracuje(fermentacja cicha). Chodziło mi właściwie o to, czy bakterie przeżyją wymrażanie ?
Jeżeli chodzi o parametry, to na pewno było zbyt dużo kwasów i niskie pH( tak zwykle mam), w tym roku nie mierzyłem.
Wino białe i różowe, z racji na kwasy chciałbym uzyskać półwytrawne żeby zneutralizować trochę kwaśność.
Dodam że oszukałem trochę dodając buraka, ale tylko po to żeby uzyskać półwytrawne z przyzwoitym alkoholem.
Postaram się jakieś wyniki parametrów wina z następnego zlania z nad osadu zamieścić


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2022, 17:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Dziś u mnie prawie całą noc było ok. - 15*C. Niestety ale wino nie zamarzło. nawet nie utworzyły się kryształki lodu. Rok temu przy minus 16 było mnóstwo lodu . Czy to objaw większej ilości alkoholu ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2022, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jerzy1957 napisał(a):
Dziś u mnie prawie całą noc było ok. - 15*C. Niestety ale wino nie zamarzło. nawet nie utworzyły się kryształki lodu. Rok temu przy minus 16 było mnóstwo lodu . Czy to objaw większej ilości alkoholu ?

Jeżeli wina są podobne - cukier resztkowy i ekstrakt bezcukrowy (kwasy, taniny itp) a wina różnią się temperaturą zamarzania ,to prawdopodobnie jedno z nich (tegoroczne nie zamarzło) ma większą zawartość alkoholu

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2024, 12:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 355
Lokalizacja: Tychy
Cześć!
zapowiadają na najbliższe noce jakieś -8 do nawet -16. Czy bezpieczne będzie wystawienie na balkon mikronastawów (1 litr, 2 litry)? Nie rozsadzi butli?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2024, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5527
Lokalizacja: Łódź i okolice
Do -7, -8 nic nie powinno się stać. Powyżej bym chował (noc)
Tylko nie zostawiaj z rurką z wodą.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO