Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 18:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 451
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Wytrącony lód z wina z domieszką wina a właściwie osadu z odstanego wina, rozpuścił się i ma smak rozwodnionego i kwaśnego wina i bardzo dużą kwasowość Ph 3,6
Wątpię aby taka woda mogła regulować nasze zdrowie
Zamierzam wodę tą użyć pod borówkę jako zakwaszacz

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 19:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 328
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Chyba coś źle napisałem o tej wodzie. Miałem na myśli ogólnie wodę stabilizowaną a nie tą z wymrażania wina. Wyraziłem się nie za bardzo precyzyjnie i faktycznie gdyby ktoś chciał pić wodę o kwasowości 3,6 pH było by to dla niego niezbyt szczęśliwe a wręcz szkodliwe. Mam nadzieję, że sprawa została wyjaśniona definitywnie i dziękuję @zbyszekB za trafną odpowiedź.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
jasiu83 napisał(a):
Hej czy miał ktoś taki przypadek że wino po wymrażaniu mu ruszyło?

Ja już drugi rok mam taki przypadek że czerwone wino z tarniny po wymrożeniu mi ruszyło.

W zeszłym roku miałem wątpliwości czy to z tego powodu ale w tym roku powtórka.

Jakiś tydzień po wymrożeniu i zlaniu wino wróciło tam gdzie stało wcześniej a tu zaczęło pracować znów.

A wziąłeś pod uwagę, że niektóre wielocukry w niskich temperaturach ulegają rozpadowi na cukry proste?

Tak mogło być w przypadku śliwek tarniny. Śliwki mają inny skład pod tym względem, niż winogrona. Wielocukrów drożdże nie mogły ruszyć, mróz dokonał rozkładu wielocukrów na cukry proste, a jak temperatura podniosła się, to drożdże skonsumowały resztkę cukrów prostych. Prosta zagadka ;)

Zapewne znasz różnicę w smaku ziemniaków (gotowanych) przed i po przemrożeniu. Jak nie, to wrzuć kilka ziemniaków do zamrażarki, na następny dzień wyciągnij, daj im odpocząć dobę lub dwie w temperaturze pokojowej, a potem normalnie je ugotuj, jak na obiad. Skrobia zawarta w ziemniakach zmieni się w cukier prosty i nie kupując batatów będziesz mieć słodkie ziemniaki za grosze ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2017, 12:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Do kapitana:
1. Wiem co to fermentacja, wino było stabilne blg nie spadało od dłuższego czasu.
2. Wymrażane było właśnie z powodu trudności w klarowaniu.

Kuneg:

1.Może i bym twoją tezę rozważył ale to wino przed wymrażaniem miało 2 blg i już nie pracowało.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2017, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
jasiu83 napisał(a):
Kuneg:

1.Może i bym twoją tezę rozważył ale to wino przed wymrażaniem miało 2 blg i już nie pracowało.

Skoro pierwsza teoria Ci nie leży, to może fermentacja jabłkowo mlekowa ruszyła samoistnie? Dlaczego by miała nie ruszyć, jeśli tylko parametry były odpowiednie.

Piszesz o trudnościach w klarowaniu. A pewien jesteś, że takich wielocukrów, które rozpadłyby się pod wpływem niskiej temperatury, śliwki tarniny nie zawierają? Jest wiele owoców, które robią się słodkie dopiero po przemrożeniu, np. jarzębina, róża, czy kalina.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 12:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 451
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Racja, moja żurawina po przemrożeniu ma inny - słodszy smak

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 14:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
kuneg napisał(a):
jasiu83 napisał(a):
Kuneg:

1.Może i bym twoją tezę rozważył ale to wino przed wymrażaniem miało 2 blg i już nie pracowało.

Skoro pierwsza teoria Ci nie leży, to może fermentacja jabłkowo mlekowa ruszyła samoistnie? Dlaczego by miała nie ruszyć, jeśli tylko parametry były odpowiednie.

Piszesz o trudnościach w klarowaniu. A pewien jesteś, że takich wielocukrów, które rozpadłyby się pod wpływem niskiej temperatury, śliwki tarniny nie zawierają? Jest wiele owoców, które robią się słodkie dopiero po przemrożeniu, np. jarzębina, róża, czy kalina.



Nie nie neguje twojej tezy tylko dziwi mnie to że wcześniej mimo dodatniego blg nie pracowało a po rozpadzie wielocukrów miało by zacząć.
Cukier dostępny dla drożdży był cały czas więc widocznie wymrażanie coś musiało zmienić że ruszyło.
Może zmiana Ph?

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 15:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 134
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Jesteś pewny że były tam cukry fermentowalne?.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 17:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Marton napisał(a):
Jesteś pewny że były tam cukry fermentowalne?.


Pewna to jest śmierć i podatki jak mawiał klasyk.

Co ja ci mam powiedzieć cukromierz wskazywał 2bg w gotowym winie, do laboratorium nie wysyłałem :D

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
jasiu83 napisał(a):
Marton napisał(a):
Jesteś pewny że były tam cukry fermentowalne?.


Pewna to jest śmierć i podatki jak mawiał klasyk.

Co ja ci mam powiedzieć cukromierz wskazywał 2bg w gotowym winie, do laboratorium nie wysyłałem :D

No właśnie o to mi chodzi, że te 2 blg mogło być w postaci wielocukrów, które są niestrawne dla drożdży, a pod wpływem zimna te wielocukry... i tak dalej...
;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: sajko71 i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO