Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 12:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Użyć możesz, tylko czy będzie chciał, ci się rozpuścić w wodzie, w celu użycia opryskiwacza.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 12:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Będę próbował ten wodorowinian rozpuścić np. w gorącej wodzie
W każdym razie wino o wiele smaczniejsze ( nie ma cierpkości, jest łagodne, takie aksamitne) bez tego lodu, choć o 1/4 mniej jest go.
A i wydaje się mocniejsze

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Super.Tylko zasiarkuj ew. trzymaj w zamrażarce.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 14:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Siarkowałem przed fermentacją, teraz też siarkować ?
Nie za dużo tej siary ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 16:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
W sumie nie musisz siarkować jeśli zamierzasz wypić wszystko w ciągu paru dni :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 16:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Musiałbym zrobić imprezę, teraz jest bardzo zimne ok -15* C
Wolę zasiarkować, czy to zrobić normalnie wsypując pirosiarczan i zamieszać ?
I czy od razu mogę lać do butelek?
Aha, jest za mało słodki, czy mogę dosypać cukru ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 17:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Jerzy1957 napisał(a):
4 dzień mrożenia - dziś -17* C
Widać jeden duży sopel lodu w winie - to chyba dobrze ( choć zrobiłó się mętne i gęste)
Zaraz odcedzę i wieczorem jak się ogrzeje będzie próba

Właśnie skończyłem odcedzać przez gęste sito,
W winie jasnym była kaszka i gęsta papka, nie przepływająca przez sito
Natomiast w czerwonym powstały kryształki ( strzępy ) lodu przytwierdzone do ścianek naczynia
Ponad 1/4 z całości wina to lód, bezbarwny mimo czerwonego wina - zapakowane pełne wiadro - zobaczę co z tego będzie po rozmrożeniu


z tego co wiem czerwonych win się nie wymraża.Razem z wodorowinianem osadza się barwnik i pewnie coś jeszcze :?:
Ja wymrażam tylko białe w temp.ok -5/-7 w celu pozbycia się kwasu (wodorowinian) ale głównie w celu stabilizacji wina i jeszcze po to żeby wodorowinian nie wytrącał się w butelce przy schładzaniu
w lodówce przed podaniem wina.
Pozdrawiam z Mazur!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Nie chcesz sypać cukru ,wino jest słabe , kwaśne ? Wymroź ,pozbądź się wody[przy okazji winianu potasu] ,zasiarkuj. Ja kupiłem 200 litrową zamrażarke w tym celu ,coby mi pogoda nie dyktowała kiedy co mam robić.
Fakt wino czerwone trudniej wymrozić i tzw. zrzuca barwnik ,podejrzewam że tak czy inaczej pod koniec zimy barwnik będzie na dnie , niektóre odmiany tak mają.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 20:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Nie zauważyłem żeby wino straciło barwę, wręcz odwrotnie - barwa się wyostrzyła i ma piękny rubinową otoczkę w kielichu. Kwasów nie wyczówam , goryczka złagodniała
Ciemne jest odmianowym z Gołuboka
Nie wiedziałem że ciemne się nie wymraża, ale już po fakcie
Jasne wino inaczej reagowało, na sitku nie było bezbarwnych kryształów jak z Gołuboka,
Była natomiast kaszka z mazią i była zabarwiona na jasno-beżowy i mętny
Mam pytanie Czy drożdże padają przy dużym obniżeniu (-26*C) temperatury ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Oczywiście .że padają ale również szybko startują bez siarki.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 13:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Jerzy1957 napisał(a):
Nie zauważyłem żeby wino straciło barwę, wręcz odwrotnie - barwa się wyostrzyła i ma piękny rubinową otoczkę w kielichu. Kwasów nie wyczówam , goryczka złagodniała
Ciemne jest odmianowym z Gołuboka


Jerzy też mam wino z Gołuboka. Nie jest to wino odmianowe ale ze znacznym udziałem tej odmiany. Interesuje mnie co przede wszystkim chciałeś osiągnąć mrożąc to wino? Jestem bardzo zdziwiony kiedy czytam o goryczce w odmianowym winie z Gołuboka?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 13:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Sugerowałem się wpisami na forum i zamroziłem, bez jakiegoś wyrafinowanego celu
Z 30= litrowego wiadra wina, wytrąciłem ok 8 kg kryształków
Zasiarkowałem i przelałem do mniejszych naczyń, jak się ogrzeje i osiądzie to do butelek
Efekty mojej pochopności zobaczę za parę tygodni
Na razie mam wiadro potasu w kryształkach i widzę że to się rozpuszcza w cieple

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 16:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Przepraszam, ale jest raczej niemożliwe, aby z 30 l wina uzyskać 8 kg kamienia winowego. Wydaje mi się, ze zamiast stabilizacji zimnem (ang. cold stabilization) - procesu prowadzonego w temperaturze około 0°C przez 2-3 tygodnie, u Ciebie zaszło klasyczne wymrażanie (ang. freeze distillation), tj. zamarzła Ci część wody w winie i w efekcie otrzymałeś wino o większej zawartości procentowej alkoholu etylowego (ale także innych, np. metanolu - raczej w bezpiecznych granicach). Być może w tym lodzie jest też trochę kamienia winowego, ale jego ilość to najwyżej dziesiątki gramów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 17:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
W 10 litrach miałem nie wymrażając jeden litr [ na oko] kamienia . Identyczny kamien miałem w 20 kilowym worku [siarczan potasu].Nawet przez chwilę zastanawiałem się czy ktoś nie wsypał mi .

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 18:46 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli moszcz wykazywał bardzo wysokość kwasowość, np. 15 g/l i w trakcie wyrobu wina wytrąci się z tego nawet połowa, to i tak daje to jedynie ok. 7,5 g/l, czyli 75 g/10 l lub 225 g/30 l, z czego nawet to ostatnie, jest jedynie niewielką garścią osadu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO