Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 16:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Było -26* C
Wino płynne i nic się nie wytrąca.
Jak długo ma tak się mrozić ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 16:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Jerzy U mnie słaby malinol na wytłokach (myślę, że koło 10%) rozsadził butelkę, a wzmacniane labruskowe stoi płynne.
Zypsek Z zamarzaniem mieszaniny wody z alkoholem jest podobnie jak z jej destylowaniem, tylko w drugą stronę. Jak wino zaczyna wrzeć to nie odparowywuje czysty 100% spirytus tylko pary zawierają też cząsteczki wody, na początku nie wiele, ale z czasem coraz więcej. Mało tego rośnie też temperatura wrzenia mieszaniny. W trakcie zamarzania też rozdzielają się frakcje, ale tak samo, czyli nie zero jedynkowo. Temperatura zamarzania wciąż się obniża, a w kaszy jest coraz więcej alkoholu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Żeby ustabilizować wino pod względem wytrącania wodorowinianu potasu wino należy przetrzymać przez okres 2-3 tygodni w temperaturze niższej od 0 st.C, ale nie niższej jak -5 st.C. Wino nie powinno zamarzać. Podaję za Yair Margalit.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 18:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
To bardziej zależy ile winanu jest w winie. W mojej piwnicy temperatura spadła do 6 st. i kamień w większości win się już wytrącił. Jeśli ma wypaść kamień to wypadnie i nie trzeba tego wina przesadnie ochładzać do ujemnych temperatur.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Zgadza się, ja wytrącam kryształy wodorowinianu w podobnych warunkach, jednakże to że kryształy wodorowinianu wytrąciły się nawet w dużej ilości nie musi oznaczać, że wino już jest pod tym względem stabilne. Ja to rozumiem tak, że właśnie w tym przedziale temperaturowym osiąga się stabilność wina w tym zakresie. To tak najogólniej, bo zależy to również od zawartości alkoholu i pH wina.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 19:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Wymrażanie wina a winian potasu to nie to samo . Fakt niskie temperatury sprzyjają wytracaniu winianu. Jest go nadspodziewanie dużo winianu oczywiście.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
No, pewnie masz rację. Nie da się porównywać czynności ze zw. chemicznym. Odniosłem jednak wrażenie, że od drugiego wpisu wątek koncentruje się na problemie wymrażania wina, w kontekście wytrącania z niego związków kwasu winowego, a tym samym obniżeniu kwasowości i uzyskaniu stabilności wina właśnie w tym zakresie. Mylę się?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Wymraźanie. Nie wiem z czym to kojarzyć, może z wymrażaniem ???

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kapitan napisał(a):
No, pewnie masz rację. Nie da się porównywać czynności ze zw. chemicznym. Odniosłem jednak wrażenie, że od drugiego wpisu wątek koncentruje się na problemie wymrażania wina, w kontekście wytrącania z niego związków kwasu winowego, a tym samym obniżeniu kwasowości i uzyskaniu stabilności wina właśnie w tym zakresie. Mylę się?


Kapitan jak to kapitan zwykle ma rację!!! :)
O takie efekty własnie chodzi w wymrażaniu!!! Temat się rozwinął i to super bo dowiemy się sporo!!!
Pierwotnie chodziło mi o to czy mróz nie za duży i czy po wymrożeniu trzeba od razu zlać aby nie stracić efektu po przeniesieniu wina z powrotem do pomieszczenia!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Ja bym tego nie nazywał wymrażaniem, a raczej stabilizacją w niskiej temperaturze. Czytałem kiedyś (zastrzegam, że nie praktykowałem), że stabilizację w warunkach jakie podałem wcześniej (temp. czas jw.) można połączyć z klarowaniem wina bentonitem. W takiej sytuacji razem z bentonitem wino należy zasiarkować i dobrze wymieszać. Dopiero po upływie doby wino schładzamy i rozpoczynamy stabilizację w niskiej temperaturze. Cząsteczki bentonitu mają ułatwiać wytrącanie się kryształków wodorowinianu potasu. Po 2 tygodniach wino jest gotowe do obciągu, który trzeba wykonać. Takie wino po filtrowaniu ma być gotowe do butelkowania.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 07:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
W zasadzie na początek powinno się zrobić również stabilizację białek - trzeba by poszukać w literaturze - lekkie podgrzanie spowoduje zmętnienie od tych białek, które potem strąca się bentonitem. Tak więc ten proces (z tego co pamiętam ze szkolenia) powinien wyglądać tak: podgrzewamy, schładzamy, strącamy bentonitem - resztę na drobny filtr i do butelki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
4 dzień mrożenia - dziś -17* C
Widać jeden duży sopel lodu w winie - to chyba dobrze ( choć zrobiłó się mętne i gęste)
Zaraz odcedzę i wieczorem jak się ogrzeje będzie próba

Właśnie skończyłem odcedzać przez gęste sito,
W winie jasnym była kaszka i gęsta papka, nie przepływająca przez sito
Natomiast w czerwonym powstały kryształki ( strzępy ) lodu przytwierdzone do ścianek naczynia
Ponad 1/4 z całości wina to lód, bezbarwny mimo czerwonego wina - zapakowane pełne wiadro - zobaczę co z tego będzie po rozmrożeniu

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Te kryształki na ścianach to nie lód tylko wodorowinian potasu.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ktoś napisał, że to co się wytrąci podczas mrożenia jest nieodwracalne. Mam jednak wrażenie, że po zlaniu takiego wymrożonego wina i mycia kadzi w ciepłej wodzie ten wytrącony osad jednak częściowo się rozpuścił. :shock:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 12:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
kapitan napisał(a):
Te kryształki na ścianach to nie lód tylko wodorowinian potasu.


Czy będę mógł to coś użyć jako nawóz potasowy ?

Np. do oprysków jesienią ? Dla lepszego drewnienia ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO