Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 23:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 23:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
U mnie podobne ilości, a nawet i mniej!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 17:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
W trakcie wymrażania kamienia w winie temperatura spadła na tyle, że zaczęło zamarzać (zrobiła się lodowa "kasza"). Czy takie wino coś może stracić? (oczywiście poza kwasem winnym)

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 19:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Możesz tylko zyskać; m. in. i na procentach alkoholu w winie wyławiając tę kaszkę. Mógłbyś podać ile alkoholu ma wino aby przy okazji sprawdzić poprawność wzoru, który przekazał nam wcześniej EnoLab. Dobrze by było zmierzyć też temperaturę wina. Bo gdy występuje kaszka to można tylko założyć, że temperatura wina jest około minus zero stopni C. Ale prawie na pewno moim zdaniem może być niższa.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 20:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Odpowiem pytaniem na pytanie: w czystej wodzie zrobiła się lodowa kaszka jak to określił KrzysztofB. Jaką temperaturę ma twoim zdaniem woda a jaką temperaturę mają kryształki lodu pływające w tej wodzie?
Czy słyszałeś coś o mikroskali?
W makroskali nie ma temperatury minus zero stopni, ale czy ja muszę się zniżać do twojego poziomu?

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
I jeszcze jedno pytanie do fachowców od niskich temperatur :lol:
Czy gdy wino po wymrożeniu znajdzie sie z powrotem w temp dodatniej np +15C to czy kryształki kwasu winowego rozpuszczą sie w nim ponownie, czy proces jest już nieodwracalny???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Ostatnio edytowano niedziela, 8 stycznia 2017, 21:21 przez heavy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Proces wytrącania kamienia winnego jest nieodwracalny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
suszi napisał(a):
Proces wytrącania kamienia winnego jest nieodwracalny.


Dzięki! pytałem bo zastanawiam sie czy wystawić na mróz jak dopiero w przyszły weekend bedę miał czas zlać i oddzielić to co się wytrąciło. Ale jak tak to OK.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 22:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
trestan48 napisał(a):
Możesz tylko zyskać; m. in. i na procentach alkoholu w winie wyławiając tę kaszkę. Mógłbyś podać ile alkoholu ma wino aby przy okazji sprawdzić poprawność wzoru, który przekazał nam wcześniej EnoLab. Dobrze by było zmierzyć też temperaturę wina. Bo gdy występuje kaszka to można tylko założyć, że temperatura wina jest około minus zero stopni C. Ale prawie na pewno moim zdaniem może być niższa.


Sprawa przy mieszaninie alkoholu i wody nie jest taka prosta bo to mieszanina azeotropowa i podobnie jak z destylacją mieszaniny azeotropowej otrzymujemy frakcje o różnym stężeniu tak samo przy wymrażaniu otrzymujemy frakcje o różnym stężeniu. Tzw wymrażanie frakcyjne. Tak kasza to będzie roztwór alkoholu i jego temperatura będzie zależała od stężenia zawartego w niej alkoholu.
W ten sposób możemy się z wina pozbyć wody i alkoholu.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2017, 10:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Z tego co "mówi" Wikipedia etanol z wodą tworzy mieszaninę azeotropową dopiero gdy udział alkoholu jest w przedziale 95,5 -97,5 % ? Najlepiej rozpuścić i wypić z litr wody (lub nie tylko) z tego lodu i wszystko będzie jasne. :lol:

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2017, 11:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
krzysiekm42 napisał(a):
Oj panie minus zero stopni, nie dość że androny jakoweś piszesz, to jeszcze ludzi obrażasz. :shock:
Temperatura krzepnięcia cieczy jest zależna od wielu czynników, składu, ciśnienia, itp. Wartości te określa się doświadczalnie.
Dla wody (H2O) temperatura krzepnięcia, przy ciśnieniu 1000hPa wynosi 0 st C.
Woda pod wpływem oddawania energii cieplnej uzyskuje temperaturę 0 st C. W tym momencie następuje przechodzenie wody w ciało stałe, (kaszka) czyli lód. Dopiero gdy cała woda zmieni się w lód, możliwe jest dalsze obniżanie temperatury lodu.
Przy ciśnieniu większym od atmosferycznego krzepnie w temperaturze niższej od 0 st C.
Nie jest możliwe matematyczne wyliczenie temperatury krzepnięcia wina, gdyż zależne jest to od zbyt wielu niewiadomych. Alkohol, skład chemiczny, ciśnienie w zbiorniku, ect.

W tym problem, że ja mam dokładnie takie samo zdanie jak ty w sprawie temperatury zamarzania wody. Ale zgadzam się również z potocznie przyjętym stwierdzeniem, że ogólnie temperatura krzepnięcia wody wynosi zero st. C., chociaż rozpatrując w szczegółach wcale zawsze tak nie jest o czym sam piszesz. Dlatego zgadzam się również z tymi, którzy uważają, że temperatura wody w czasie kiedy występują dwie fazy czyli kaszka wynosi (+) zero st. C., a temperatura kryształków lodu pływających w tej wodzie wynosi (-) minus zero st. C. Jest to jedyny taki przypadek w przyrodzie gdzie występuje taki podział na +/- zero stopni C. To jest sobie równe i tożsame zero, czy robię jakieś przestępstwo tak rozumując? Jeżeli kogoś obraziłem takim stwierdzeniem to sorry....
Mnie w tym przypadku trochę poniosło przy odpowiedzi na to nieszczęsne zero +, gdyż ktoś pytał o poradę a ktoś inny zajmuje się zerem nie udzielając temu potrzebującemu żadnej rady ani odpowiedzi. Chce tylko zaistnieć i coś napisać.
Ja chcę udzielić rady tej osobie, która o to prosi a ktoś inny robi zadymę. Gdyby zwrócił mi uwagę ten, który pyta pokazałbym skruchę i grzecznie przeprosił.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2017, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
trestan48 napisał(a):
... kiedy występują dwie fazy czyli kaszka wynosi (+) zero st. C., a temperatura kryształków lodu pływających w tej wodzie wynosi (-) minus zero st. C. Jest to jedyny taki przypadek w przyrodzie gdzie występuje taki podział na +/- zero stopni C. To jest sobie równe i tożsame zero, czy robię jakieś przestępstwo tak rozumując?
W przyrodzie nie ma takiego przypadku, żeby w czasie zamarzania mieszaniny jej fazy: stała i ciekła, miały różną temperaturę.Wiedza konieczna do zaliczenia 4rtej klasy szkoły podstawowej (na chwilę obecną).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 13:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Przy minus18 zamarza woda w winie. I nic więcej .... nie zamarza.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 14:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Moje wino już 3 dzień stoi na mrozie i nic nie zamarza ?! :mrgreen:
Trzymam nadal na dworze

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 14:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Widocznie jest zbyt ciepło .-18 to dobra temperatura na wymrażanie wina. Najpierw schłodzenie do -10 a potem przelać do czegoś o kształcie wiadra plastikowe z zamknieciem.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2017, 16:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Warto dodać, jaki procent alkoholu musi być dla -18;C. Jest pewna zależność co do nie zamarzania.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO