Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 17:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wyciskanie sok
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 07:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
Jakie ma znaczenie odciskanie soku ?

Dlaczego nie można fermentować miazgi do momentu odciągnięcia wina?
Jakie choroby nam grożą i czy wogóle takie wino się uda.
Np. z czerwonych winogron nie odciskamy soku a z jabłek tak,dlaczego?

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 07:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rjc"]Jakie ma znaczenie odciskanie soku ?

Dlaczego nie można fermentować miazgi do momentu odciągnięcia wina?
Jakie choroby nam grożą i czy wogóle takie wino się uda.
Np. z czerwonych winogron nie odciskamy soku a z jabłek tak,dlaczego?

O winie z jabłek to nie to forum. Zapraszam na http://www.wino.org.pl/forum/viewthread ... #pid249639

Miazgę na wino gronowe, czerwone można fermentować do końca fermentacji alkoholowej. Wszystko zależy od materiału (winogron: odmiany, stopnia dojrzałosci, jakości tanin) oraz zakładanego charakteru wina.
Osobiście najdłuzej fermentowalem miazgę gronową 21 dni - była to odmiana Marechal Foch, która ma mało tanin i chciałem w ten sposób zwiekszyc ich ilośc w winie. Niestety nie byłem zadowolony z efektów. Nie ta jakość i niestety bardziej wychodzą aromaty od dzikiej mamusi.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 07:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
Darek,ja mam ze starych krzewów same czerwone winorośle,i nigdy nie odciskałem miazgi do odciągnięcia,choroby wina nie prześladowały ,ale nasadziłem 2 lata temu trochę białych i teraz będę miał pierwszego owocu na jakieś 2 balony bo plon jest iluzoryczny,ale za to pierwsze białe,i dlatego się pytam o odciskanie białych ,bo technologię z czerwonymi mam opracowaną dość dobrze,szczególnie na ciężkie czerwone na drożdżach malaga.

Dlatego pytam,czy tylko smak będzie inny jak nie odcisnę miazgi z białych,czy wyjdzie ocet winny?

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 09:25 
Rjc nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Być może o to aby przerwać fermentację burzliwą przed całkowitym przerobieniem cukru. Z tego co wiem jakaś ilość cukru potrzebna jest do fjm no i jeśli nie chcesz mieć wina wytrawnego to musi go jeszcze trochę zostać.

A może chodzi Ci o maceracje w winach białych, którą chcesz przedłużyć aż do zakończenia fermentacji? Tutaj istnieje niebezpieczeństwo utlenienia młodego przefermentowanego wina przy wyciskaniu przez prasę po zakończeniu pirewszej fermentacji.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 09:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
chodzi mi o to,że w ogóle nie odciskam miazgi z czerwonych,po prostu wsypuję grona do balonu i fermentuję do obciągu do butelek,czy tak samo mogę zrobić z białym?

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 10:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Moim zdaniem absolutnie nie. W winie bialym nie może być tyle tanin co w czerwonym - zresztą to sa zupelnie inne jakosciowo taniny. Ja ci nie odpowiem na pytanie co bedzie jak bedziesz fermentowal jasne winogrona w miazdze przez 3-4 miesiące - nawet dla czerwonych to uważam, że to marnotrawstwo potencjału winogron (no chyba, że to takie "psiany", że i tak nic juz im nie zaszkodzi :( ). Nie mam takiego doświadczenia i nie chcę go zdobywać :wink:. Jednak przez porownanie cos ci może podpowiem. Robilem kiedyś białe z krótką fermentacją miazgi (4 dni od dodania drożdży, 3 dni silnej fermentacji) z winogron Aurora lub auroropodobnych - silnie odsłonietych (poobrywane liscie) i z rumieńcami. Takie rumieńce na jasnych powodują zwiększenie ilości polifenoli w miąższu i skórkach. Ja miałem w efekcie aromaty bacutilu (mączki zwierzęcej) w winie - poszlo do uszlachetnienia termicznego :wink: - ale dopiero 4 krotna przeróbka i wegiel aktywny dały zadawalające efekty. No a taka dluga fermentacja miazgi wyciagnie ci wszystkie polifenole do ostatniego :) . Ja bym w kazdym razie tak nie ryzykował.

Choroby wina jako takie to moga byc zwiazane raczej z brakiem antyseptyki i rozkładem osadu drożdżowego przy takiej technologii jak opisujesz (czyli 0 obciągów - jedyny to do butelek). Mogą się pojawiać aromaty sprochnialej deski itp - związane z silną redukcją przez osad (tzw. aromaty redukcyjne) - ale to juz niezaleznie czy to biale czy czerwone. Po prostu trzymanie wina nad I osadem i miazgą kilka miesięcy to proszenie sie o klopoty. Ja nie neguję, ze może takie wina robisz i ci wychodzą i smakują tobie i rodzinie - nie piłem - nie zabiorę głosu.
Przedstawilem Ci zagrożenia, które widzę - zrobisz jak zechcesz. Może jeszcze ktoś doświadczony coś podpowie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 10:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
dziękuję za podpowiedź..
posłucham się ciebie w 100%

ps.czerwone oczywiście obciągałem kilka razy do drugich balonów,napisałem to w uproszczeniu...po prostu nie tłoczyłem miazgi z czerwonych..
i zawsze dodaję dębu podczas fermentacji do czerwonych..
a czy do białych coś dodajesz?

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 10:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rjc"]a czy do białych coś dodajesz?


Tak... pirosiarczyn, drożdże i pożywki trochę :wink: :lol: - to wszystko.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 10:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
jeszcze raz dziękuję.. :D

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 10:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Tylko nie jednocześnie :D

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 10:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
@Darek
Ty albo minałeś się z powołaniem albo czujesz jakąś misję, albo jedno i drugie :wink: Moja żona mimo, że uczy "trudne" dzieci to chyba jednak tyle cierpliwości i samozaparcia nie ma. :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 11:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="Misza"]@Darek
Ty albo minałeś się z powołaniem albo czujesz jakąś misję, albo jedno i drugie :wink: Moja żona mimo, że uczy "trudne" dzieci to chyba jednak tyle cierpliwości i samozaparcia nie ma. :lol: :lol: :lol:


Bo ja po prostu mientki jezdem i łatwo mnie podpuścić :oops:

A jeszcze co do wina bialego - zapraszam na zaprzyjaźnione forum gdzie zacząlem temat wyrobu tegoż w wersji połwytrawne/połslodkie. Na razie doszedlem do sedymentacji. Proszę rownież o uwagi - chodzi wszak o dobre rady a nie czyjekolwiek ambicje :wink: :lol:
Zapraszam tu: http://www.wino.org.pl/forum/viewthread ... amp;page=2

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 11:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2006, 01:00
Posty: 257
Lokalizacja: Jarosław
[quote="Misza"]@Darek
Ty albo minałeś się z powołaniem albo czujesz jakąś misję, albo jedno i drugie :wink: Moja żona mimo, że uczy "trudne" dzieci to chyba jednak tyle cierpliwości i samozaparcia nie ma. :lol: :lol: :lol:


Jak do tego dodać ostatnie artykuły Darka na wino org "Winifikacja od A do Z" to twierdze że taki człowiek to skarb.

Pozdrawiam Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 11:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="DarekRz"] Proszę rownież o uwagi - chodzi wszak o dobre rady a nie czyjekolwiek ambicje :wink: :lol:


Nie wiem jak zostanie potraktowana moja uwaga :wink: , ale ... przed sedymentacją moszczu niektórych białych odmian , które dość opornie się klarują warto dodać bentonitu. Mam porównanie, z bentonitem ( i M. Odesskim), efekty są dużo lepsze niż bez. Dziękuję :D

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 11:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Masz racje Olmek - tylko czy dawać tę informację o bentonicie - cały czas mam obiekcje, że za duzo informacji i początkujacy sie pogubią.
Te uwagi może na PW tu lub na www.wino.org bo zasmiecimy strasznie watek.

Dzięki Olmek - pomyslę jak to napisac, żeby zaznaczyc problem a nie zaciemnić tematu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO