Jak to zwykle w sezonie zbiorów bywa, częstotliwość pytań związanych z wytwarzaniem wina na wszystkich forach winiarskich gwałtownie rośnie. W związku z tym, że i tutaj pojawiła się cała masa zupełnie elementarnych pytań, dotyczących np. drożdży, siarkowania, podstaw technologii itd., lekko pękłem i postanowiłem udzielić drobnej ogólnej rady w sprawie wytwarzania win. Winogrona.org są w mojej ocenie doskonałym serwisem winoroślarskim, szczególnie jeśli chodzi o winogrona deserowe, ale tematyka winifikacji jest tu prezentowana znacznie bardziej ubogo. Można, rzecz jasna, powtórzyć i tutaj wszystko od nowa, są jednak serwisy czysto winiarskie. Większość z Was oczywiście je zna (są w linkach), ale przypomnę:
http://www.wino.org.pl - o winie nie tylko (a może przede wszystkim) gronowym,
http://www.kurdesz.com - o winorośli przerobowej i winie - autorką jest prawdziwy zawodowiec - enolog - Agnieszka Rousseau,
http://www.winnicepolskie.pl - tu nie bardzo wypada mi się chwalić
Na wymienionych stronach znajdziecie naprawdę wiele cennej informacji o winifikacji, począwszy od mnemotechnicznych przepisów (odradzam) poprzez przekrojowe artykuły dotyczące technologii winiarskich, sprzętu czy pomiarów, po szczegółowe odpowiedzi na konkretne pytania, porady gdzie co i po ile kupić itd.
Moim zdaniem trochę szkoda klawiatury, miejsca na serwerach i czasu na powtarzanie po raz "niewiadomoktóry" tych samych informacji.