Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 02:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 18:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wybrałem odmianę Rondo
Krzew 3 letni. Zostawiłem 3 grona.
Po całkowitym wybarwieniu i osiągnięciu typowej jak dla tej odmiany wielkości owoców (pod koniec sierpnia),
usunąłem całkowicie 2 latorośle powyżej owoców a na 3-ciej oberwałem tylko liście w pobliżu grona.
Eksperyment ten miał mnie przekonać o tym ,że na latorośli powyżej ostatniego grona (dla przerobówek) powinno być co najmniej 10 liści dla dobrego dojrzewania (tak twierdzą znawcy zagadnienia).
Ja postąpiłem krańcowo, bo pozbawiłem grona całkowicie , nie tylko liści ,ale i pędu(latorośli powyżej grona)
W sobotę mierzyłem cukier:
- krzewy cięte normalnie – letnie cięcie zielone (pasierbów) – 20 Bx a pestki wybarwione tak na ok.50%
grona pozbawione pędów – 28Bx a pestki wybarw. ok.100% :roll:
- grono na pędzie gdzie latorośl nie została ścięta, lecz oberwane były tylko częściowo najniżej położone liście – 26Bx :roll:
Oprócz tej nie ściętej owocującej latorośli (ok.2m), krzew ma jeszcze jedną niewidoczną na obrazku latorośl nie owocującą , w pełni ulistnioną;
przeznaczoną na owocowanie w następnym sezonie(to tak dla jasności sprawy)
Nie wiem co o tym sądzić ???
Chciałem sprawdzić teorię w praktyce , ale wynik wprost przeciwny do oczekiwanego !!!?
Przy następnych pomiarach postaram się sprawdzić kwasowość, bo przy takim cukrze, to kubki smakowe mogą zawodzić.
Na obrazku widać zasychające jagody. Ja do pomiarów wybierałem te mniej zaschnięte.
Nie wiadomo jak z wydajnością moszczu ?
Nie sprawdzę, bo za mała ilość.
Ale jaka by nie była, to jednak metoda prostsza niż „wino słomkowe” – pod warunkiem ,że trafi się następny taki wrzesień słoneczny i bezdeszczowy a ja nie będę we wrześniu spulchniał gleby wokół krzewów.
No, ale dobre wino to dobry rocznik i metoda dla cierpliwych.
Z takiej ilości gron - wina jeszcze nie zrobię, ale w przyszłości będę próbował na większej ilości – o czym nie omieszkam „uprzejmie donieść”
Zachęcam innych eksperymentatorów.
Czasami może coś nieoczekiwanego się wydarzyć i ktoś krzyknie „eureka” ? :?: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 19:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
A może niedokarmiane jagódki po prostu podeschły (pomarszczona skórka na to by wskazywała)? Wtedy wysoki ekstrakt byłby zupełnie usprawiedliwiony.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 10:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
W okolicach Rzymu rozmawiałem z tamtejszym winogrodnikiem, bardziej amatorem niż plantatorem, i on zawsze usuwał za 2 liściem za ostatnim gronem.Oczywiście były też latorośle nieowocujące. Jako że mam mało jeszcze doświadczenia nie wypowiadałem się tutaj... bo w opiniach raczej wszyscy sugerują 8-10 liści. Czy takie prowadzenie za 2 liściem jest tylko lokalne, czy też może udać się również u nas.

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Możemy podyskutować jak Zbyszek sprawdzi kwasowość - to da podstawę do jakichkolwiek osądów. Jesli kwasowość bedzie wyższa niż w tych gronach z normalnymi latoroślami i liśćmi a mających obecnie 20 Bx - to sprawa jasna - po prostu jagody wyschły. Jak kwasowośc będzie nizsza - wtedy eksperyment trzeba powtórzyć i potwierdzić :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 11:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Maciej"]A może niedokarmiane jagódki po prostu podeschły (pomarszczona skórka na to by wskazywała)? Wtedy wysoki ekstrakt byłby zupełnie usprawiedliwiony.


Załóżmy , że jędrna dobrze odżywiona jagoda ma średnicę 1,6 cm , wówczas jej objętość wynosi w przybliżeniu 2,15 cm3.
Ta sama jagoda, tyle że więdnąca, jeszcze specjalnie nie pomarszczona ma średnicę 1,4 cm , co daje objętość 1,44 cm3 ( zakładając ,że jest ściśle wypełniona miąższem). Wniosek prosty - przy 30% zmniejszeniu objętości ( utrata wody) , ekstrakt całkowity musi być proporcjonalnie większy. Jeżeli wziąć pod uwagę , to ,że w niedożywionych jagodach poziom kwasów jest jest wyższy , można się spodziewać większego niż proporcjonalnego wzrostu. Trzeba po prostu zmierzyć. Jeżeli miałbym obstawiać wynik to, celowałby w ok. 12-13 g/l.
Jeżeli chodzi o kolor pestek , to w więdnących jagodach brązowieją bardzo szybko , niezależnie od przyczyny więdnięcia.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 12:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DarekRz"]Możemy podyskutować jak Zbyszek sprawdzi kwasowość - to da podstawę do jakichkolwiek osądów. Jesli kwasowość bedzie wyższa niż w tych gronach z normalnymi latoroślami i liśćmi a mających obecnie 20 Bx - to sprawa jasna - po prostu jagody wyschły.

[quote="olmek"]Jeżeli miałbym obstawiać wynik to, celowałby w ok. 12-13 g/l.

Na pewno pomiar kwasowości wniesie sporo informacji, ale nie sądzę, żeby wzrost kwasowości był proporcjonalny do zwiększenia poziomu ekstraktu (zmniejszenia objętości jagód). Kwasowość potrafi spadać nawet w jagodach pozostawionych na krzewach bez liści. Pewnie kwasowość podeschniętych jagód będzie wyższa, ale ja stawiam raczej na wartość pośrednią między jagodami normalnymi, a teoretycznym wyliczeniem Kuby.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 12:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Maciej"] Kwasowość potrafi spadać nawet w jagodach pozostawionych na krzewach bez liści.


No tak , ale pewnie masz na myśli przypadek , kiedy liscie zostały oberwane na kilka dni przed zbiorem lub opadły naturalnie , czyli w momencie kiedy reakcje rozkładu kwasów w jagodach są dość zaawansowane i odbywa się to niejako z rozpędu. Zbyszek odciął źródło asymilantów dość wcześnie , dlatego tak sceptycznie do tego podchodzę.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 19:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zobaczymy, jak Zbyszek poda wyniki. Ale eksperyment ciekawy, a wyniki zaskakujące.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Najbliżej był Maciej :!:
Pomiary Ronda
22.09.2009
Przyrządy i grona
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e2 ... 80afd.html
normalne
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fa ... 1c28b.html
podsuszone
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c6 ... a50d2.html
25.09.2009
Rondo – grona
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c8 ... 26826.html
Rondo suche – przed
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11d ... 00807.html
Rondo suche – po
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c31 ... 6b600.html
Rondo normalne – po
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/395 ... 8f019.html
Dla porównania zrobiłem pomiary najbardziej kwaśnej odmiany - u mnie o tej porze
(wg. moich kubków smakowych)
Hibernal – grono
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/214 ... dcab6.html
Wyniki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f0f ... ce1eb.html

PS
Na razie bez mojej oceny wyników pomiarów

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 23:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Zbyszek jak jeszcze masz po ręką grona normalne i podsuszone to podaj ich wagę. Może żeby było to jakoś porównywalne zważ 30 jagód z jednego i drugiego grona. Ciekawe jaka będzie różnica. Swoją drogą 29Bx to spory wynik.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="DarekRz"]Możemy podyskutować jak Zbyszek sprawdzi kwasowość - to da podstawę do jakichkolwiek osądów. Jesli kwasowość bedzie wyższa niż w tych gronach z normalnymi latoroślami i liśćmi a mających obecnie 20 Bx - to sprawa jasna - po prostu jagody wyschły. Jak kwasowośc będzie nizsza - wtedy eksperyment trzeba powtórzyć i potwierdzić :wink:


No i kwasowość tych zwiędniętych wzrosła, jednak nie proporcjonalnie do ogólnego ekstraktu. Inaczej ujmując, udział procentowy kwasów w całkowitym ekstrakcie (w soku ze zwiędniętych jagód) zmniejszył się. Prawdę mówiąc jestem zaskoczony wynikami i trudno mi to jakoś logicznie uzasadnić :roll:
Podobne praktyki - przycinanie latorośli za drugim liściem ponad gronem - są dość powszechne wśród winoroślarzy amatorów "starej daty" , przez fachowców uznawane za błędne.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 22:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Jak dla mnie, żeby takie pomiary były w miarę wiarogodne, eksperymenty powinny odbywać się na minimum 10 krzewach. 5 prowadzonych normalnie, a 5 (najlepiej na przemian) w formach eksperymentalnych. Wtedy można wyciągnąć jakieś początkowe wnioski. Doświadczenia na jednym gronie/krzewie moim zdaniem mogą dać zupełnie losowe rezultaty.
P.S.Żeby była jasność: nie jestem przeciwnikiem eksperymentów (wręcz przeciwnie!)
P.S.2. Warto dodać, że tego typu doświadczenia powinno się przeprowadzać na kilku odmianach/lokalizacjach - tu szansa do eksperymentów dla forumowiczów.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 22:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
A ja się tak dziwiłem mojemu szwagrowi że on przycina latorośl za drugim liściem ponad gronem. A tu takie wyniki - również jestem tym bardzo zaskoczony.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 10:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="shron"]Jak dla mnie, żeby takie pomiary były w miarę wiarogodne, eksperymenty powinny odbywać się...

Kuba, przecież Zbyszek nie pretenduje z opisem swojego eksperymentu do czasopism naukowych, a jako doświadczenie praktyczne, moim zdaniem, jest to zupełnie wiarygodne. Nawet na tych kilku gronach. Tym bardziej, że wynik nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem.
Gdyby ktoś myślał o szerszym zastosowaniu, trzeba oczywiście powtórzyć doświadczenie na większej ilości krzewów, może i w kilku lokalizacjach, a przede wszystkim - zrobić wino. I to też raczej nie jedno. Bo przecież wielki cukier to niekoniecznie wielka zaleta, a już na pewno nie jedyny ważny parametr owoców.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 11:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Maciej"] Tym bardziej, że wynik nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem.


Hmm , a mógłbyś Macieju jakoś wyjaśnić fakt , że w gronach w bardzo dużym stopniu pozbawionych asymilantów procentowa zawartość kwasów w stosunku do całkowitego ekstraktu jest mniejsza (30%) niż w gronach dobrze odżywionych (38%). Celowo używam takiego parametru , żeby uniezależnić wyniki od tego , w jakim stopniu jagody były zwiędnięte , czy podsuszone.
Może być naukowo :wink:

Przyjrzałem się dokładnie zdjęciu eksperymentalnego krzewu ( rozumiem , że zostało zrobione tuż przed pomiarami) i zauważyłem , że szypułki z podeschniętymi jagodami są martwe , do tego latorośle nawet nie zaczęły drewnieć. Tym bardziej dziwne są dla mnie wyniki :roll:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO