Niestety gron nie zważę, bo już ich nie ma
Ogólna kwasowość w stosunku do ekstraktu zmalała.
Coś się jednak dzieje w jagodach pozbawionych całkowicie asymilantów (liści)ale nie odciętych od krzewu
Tego się nie spodziewałem.
Czy takie eksperymenty trzeba przeprowadzać na kilku odmianach ? wg.Kuby(Shron)
Nie zaszkodzi, ale też nie da to prawidłowej odpowiedzi(moim zdaniem), bo być może nie wszystkie odmiany są podatne i tak samo zareagują ?
Nie pretenduję z tym eksperymentem i wnioskami z niego do czasopism naukowych.
Cytat:
„…wielki cukier to niekoniecznie wielka zaleta, , a już na pewno nie jedyny ważny parametr owoców.”
W moim klimacie cukier to podstawa, przy umiarkowanym kwasie. (zamiast kupażu z sacharozą)
Niekoniecznie na wino odmianowe, ale do kupażu może być !!
----------------------------------
Wszysto to nieco dziwne.
Naukowo nie da się tego wytłumaczyć – wszystko co do tej pory czytałem na ten temat; zaprzecza temu.
Jeszcze jedno zdjęcie krzewu wykonane w trakcie pomiarów (najświeższe) – widać na nim nie owocującą latorośl – ulistnioną.(cała ma ok 3m)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/960 ... 41bbc.html
Jest to krzew na podkładce K5BB, ale to nic nie znaczy bo 1,5 m dalej rośnie identyczny i miał „normalnie „ dojrzewające owoce.
Na SO4 też dojrzewały „normalnie”
W przyszłym sezonie spróbuję na nieco większej ilości.
Zachęcam innych.