Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 11:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="olmek"] Może być naukowo :wink:

Jeśli naukowo, to nie ja. Mechanizm nie jest mi znany, jednak samo zjawisko spadku kwasowości bez udziału liści nie jest dla mnie nowością. Znajomy zawodowy winemaker opowiadał o tego rodzaju manewrach - kwasowość spada w gronach pozostawionych na bezlistnym krzewie, po przymrozkach.
O ile samo zjawisko spadku kwasowości (dokładniej: mniejszego, niż proporcjonalny, wynikający z zasuszenia gron, wzrostu) nie jest dla mnie dziwne, to jednak sama metoda - ogławianie za drugim liściem, zaskakuje.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 13:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
[quote="Maciej"][quote="shron"]Jak dla mnie, żeby takie pomiary były w miarę wiarogodne, eksperymenty powinny odbywać się...

Kuba, przecież Zbyszek nie pretenduje z opisem swojego eksperymentu do czasopism naukowych, a jako doświadczenie praktyczne, moim zdaniem, jest to zupełnie wiarygodne.
Widzisz ja uprawiam winorośl w 3 różnych lokalizacjach (winnica, ogródek i jedno miejsce testowe, w którym wyprowadziłem kurtynę na rondach, ale już się nimi nie zajmuję). Ze wszystkich lokalizacji można wyciągnąć zupełnie inne wnioski np. w ogródku zapyliło się wszystko, zero strat mrozowych itp. na winnicy odwrotnie. W ogródku muskat o. ma grona bardzo luźne, na winnicy zbite i jagody większe.
Co ważniejsze zupełnie przypadkiem ktoś w trzeciej lokalizacji (z kurtynami) wykonał eksperyment podobny do Zbyszka tj. poobcinał wszystko za 2,3 liściem, ale jeszcze przed pełnym wybarwieniem. Wyniki są zupełnie odwrotne - kwaśne i mało słodkie jagody (wcześniej Rondo tam całkiem nieźle dojrzewało).

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Niestety gron nie zważę, bo już ich nie ma
Ogólna kwasowość w stosunku do ekstraktu zmalała.
Coś się jednak dzieje w jagodach pozbawionych całkowicie asymilantów (liści)ale nie odciętych od krzewu
Tego się nie spodziewałem.
Czy takie eksperymenty trzeba przeprowadzać na kilku odmianach ? wg.Kuby(Shron)
Nie zaszkodzi, ale też nie da to prawidłowej odpowiedzi(moim zdaniem), bo być może nie wszystkie odmiany są podatne i tak samo zareagują ?
Nie pretenduję z tym eksperymentem i wnioskami z niego do czasopism naukowych.
Cytat:
„…wielki cukier to niekoniecznie wielka zaleta, , a już na pewno nie jedyny ważny parametr owoców.”
W moim klimacie cukier to podstawa, przy umiarkowanym kwasie. (zamiast kupażu z sacharozą)
Niekoniecznie na wino odmianowe, ale do kupażu może być !!
----------------------------------
Wszysto to nieco dziwne.
Naukowo nie da się tego wytłumaczyć – wszystko co do tej pory czytałem na ten temat; zaprzecza temu.
Jeszcze jedno zdjęcie krzewu wykonane w trakcie pomiarów (najświeższe) – widać na nim nie owocującą latorośl – ulistnioną.(cała ma ok 3m)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/960 ... 41bbc.html
Jest to krzew na podkładce K5BB, ale to nic nie znaczy bo 1,5 m dalej rośnie identyczny i miał „normalnie „ dojrzewające owoce.
Na SO4 też dojrzewały „normalnie”
W przyszłym sezonie spróbuję na nieco większej ilości.
Zachęcam innych.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 17:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="zbyszekB"]
Cytat:
„…wielki cukier to niekoniecznie wielka zaleta, , a już na pewno nie jedyny ważny parametr owoców.”
W moim klimacie cukier to podstawa, przy umiarkowanym kwasie. (zamiast kupażu z sacharozą)


Zbyszek - uwierz. Znacznie ważniejsza od wysokiego cukru jest dojrzałość fizjologiczna. Niewielka szaptalizacja w niczym nie przeszkadza, a np. niedojrzałe taniny uniemożliwiają zrobienie poprawnego wina czerwonego.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 22:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
[quote="Maciej"]
niedojrzałe taniny uniemożliwiają zrobienie poprawnego wina czerwonego.

A jak się to ma do klarowania win z niedojrzałych do końca jagód?

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Winogrodniczek"]
A jak się to ma do klarowania win z niedojrzałych do końca jagód?


Nijak.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO