dziadek2 napisał(a):
Ostatnio bywają zalecane coraz wyższe stężenia siarki (siarkolu) do oprysków - może wiadomo jak stężenie przekłada się na długość, czy wydłużenie karencji? .......
Czym wyższe stężenie tym dłuższa karencja.
Czym mniejsze drobiny siarki (lepsza przyczepność) w cieczy tym dłuższa
karencja-- Śr, 07.08.2019 22:46 --
trestan48 napisał(a):
....... Ja nie jestem chemikiem ale uważam, że sproszkowana siarka nie reaguje z wodą a tworzy tylko zawiesinę (nie wiem do końca jak jest z nastawem). Nie jest zatem tak szkodliwa dla rozpoczęcia czy prowadzenia procesu fermentacji jak pirosiarczyn........
Siarkol 80 WP po wymieszaniu z wodą daje większe drobiny siarki w cieczy niż siarkol 800 SC.
Więc jego karencja jest wg mnie nieco mniejsza niż siarkolu 800 SC.
Wg mojej oceny karencja dla 80 WP to około 35 dni a dla 800 SC to około 50-56 dni.
Powyższe karencje dotyczą wyrobu win z fermentacją na skórkach.
Karencja 5-7 dni dotyczy winogron deserowych.