Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2014, 23:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 20 grudnia 2014, 22:05
Posty: 4
Witam wszystkich .
Zdaje sobie sprawę z "udręki" jaką są początkujący na forum. Mimo to zwracam się z prośbą o pomoc w temacie z tytułu.
Pomimo starań nie udało mi się ogarnąć tematu.
Z około 65-70 kg owoców (ciemny winogron o drobnych gronach ,odm.nie znana) uzyskałem ok 40 l. soku .Dolałem w sumie 4l wody z preparatem pektoenzym i po 12 h wycisnąłem sok własnoręcznie wykonana prasą . Niestety pominąłem fermentacje w miazdze.
Następnie dolałem syrop z 4 l wody i 5kg cukru oraz szczepionkę drożdży typu Portwain. Jedyny pomiar jaki wykonałem to cukier ok 20 Blg po zmieszaniu z syropem.
Fermentacja po kilku dniach przebiegała dość burzliwie ,po czym nagle się uspokoiło.
Młode wino jest mętne , ma bardzo blady kolor i jest tragiczne w smaku tj. słodkie i bardzo kwaśne.
Czy z tych danych ktoś może opracować dla mnie ratunek dla tego wina?
Z góry dziękuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2014, 23:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Jak jest tak jak piszesz, to nie licz że się zmieni smak tego wina na lepsze.
Z niektórych czerwonych szczepów można robić dobre wina różowe pomijając fermentacje w miazdze zastępując ja kilku godziną lub kilkunastą godziną maceracją rozdrobnionych owoców.
Lecz w twoim przypadku prawdopodobnie grona pochodziły z mało wartościowej odmiany lub zebrane zbyt wcześnie.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2014, 23:52 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 20 grudnia 2014, 22:05
Posty: 4
Tych samych owoców użyłem rok wcześniej i efekt jest jak dla mnie bardzo dobry .Pomimo różnic w procedurze. Zeszłoroczne (wino). Ma piękną bordową barwę ,jest klarowne ,półwytrawne . Jednak wyciskałem po fermentowaniu w miazdze. Może jest jeszcze nadzieja dla tego młodego trunku chociażby wymrażając go .(choć zima nie dopisuje) :) . Czy można to jednak zrobić na tak wczesnym etapie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 09:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Możesz spróbować przeprowadzić jeszcze fermentacje jabłkowo-mlekową a póżniej wymrażanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 11:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Wymrażanie stosuje się tylko aby zredukować nadmierną kwasowość smaku to nie poprawi. Kolor się nie zmieni bo nie było fermentacji w miazdze. Spróbuj zrobić restart żeby zmniejszyć cukier. Zmierz blg nieraz odczucie słodkości jest subiektywne. Nie piszesz jak długo to wino stoi. Kwasowość możesz spróbować zmniejszyć trochę stosując bianco neve. Na przyszłość jak masz winogrona kwaśne stosuj odpowiednie drożdże np MaurivinB.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 13:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Mario75 napisał(a):
Młode wino jest... słodkie i bardzo kwaśne.


monteverst napisał(a):
Możesz spróbować przeprowadzić jeszcze fermentacje jabłkowo-mlekową a póżniej wymrażanie.


@monteverest, wpuszczasz kolegę w maliny.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 13:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Kuba chodzi ci o to że fjm nie powinno się przeprowadzać w winach słodkich ?

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 14:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
"Nie powinno się", to mało powiedziane, FJM w tej sytuacji jest wykluczona. Druga sprawa, jeżeli w słodkim winie kwasy są wyraźne, to pH zapewne jest niższe niż 3.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 17:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Nastaw ok 47l. Blg 20 w tym 5000g cukru dodanego. 5000/47=106g/l, czyli 10 Blg z tych 20. Po odjeciu niecukrów, ile cukru mogło być w tym moszczu...70-80g/l? Po tym można wnioskować jaka była dojrzałość tych winogron i jakie moszcz miał kwasy.
Kolejna sprawa, to przebieg fermentacji. Wg mnie po prawidłowym przebiegu fermentacji to wino powinno być mocno wytrawne, a nie słodkie. Wygląda, ze jakaś przyczyna przerwała fermentację. Nic z tego wina nie będzie.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 18:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
chyba że koniak (po zaszczepieniu bayanusami do dofermentowania cukru)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Mario75, w jakiej temperaturze przebiegała fermentacja i w jakiej teraz trzymasz ten nastaw?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Mario75 napisał(a):
....oraz szczepionkę drożdży typu Portwain. Fermentacja po kilku dniach przebiegała dość burzliwie ,po czym nagle się uspokoiło.


Drożdże były aktywne, czy płynne z Biowinu ? Siarkowałeś miazgę ? Jeżeli były płynne i nie siarkowałeś miazgi to dzikie drożdże mogły zdominować słabą matkę drożdżową.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Portwein jest tylko płynny. Dzikusy mogły zdominować tym bardziej, że drożdże dodał po kilkunastu godzinach nie siarkując. Chyba, że nie wytrzymały tego kwasiora. :lolno: Jedyne wyjście teraz to restart bayanusami a potem w rurki. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Ostatnio edytowano niedziela, 21 grudnia 2014, 22:30 przez vanKlomp, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Szlachetne czy inne drożdże w sprzyjających warunkach powinny te 10% zrobić. Jeżeli pomiar Blg był prawidłowy to na tyle tylko było cukru. Z drugiej strony mam watpliwości co do tych 20 Blg po dodaniu 5 kg cukru?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 21:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 20 grudnia 2014, 22:05
Posty: 4
Panowie .aktualnie cukier wynosi 10 Blg. Fermentacja praktycznie nie zauważalna.Co do początku tego dramatu ,to wyglądało to następująco.
Owoce zbierane w drugiej połowie pazdiernika wiec były dojrzałe .Pomimo sporadycznych zielonych .
Spędziły dzień w transporcie. Następnie rozdzieliłem w kilka wiader i potraktowałem wspomnianą wodą w pektoenzymem. Następnego dnia wycisnąłęm owoce i dolałem wstawioną wcześniej szczepionke z Biowinu. Blg po zalaniu syropem wynosiło 19-20.
Dwa tyg temu zlałem znad osadu i zdałem sobie sprawę że coś jest nie tak.
Cały nastaw trzymam w ciepłym pomieszczeniu 19-20 stopni.
Faktycznie, nie siarkowałem moszczu. Możliwe że dzikusy zabiły szczepionkę tym bardziej ,że owoce podróżowały zamknięte w workach .
Błędy i pośpiech .Jest nauczka na przyszłość.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO