Teraz jest czwartek, 12 czerwca 2025, 12:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 17:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 26 stycznia 2017, 16:46
Posty: 3
Lokalizacja: Legionowo
Witam wszystkich serdecznie

Zrobiłem wino z winogron białych kupionych na targu. Problem jest taki, że wino ma mało % i jest bardzo, bardzo słodkie.
Poniżej detale jak robiłem wino.

---------
Realizacja:
22/09
15 kg winogron białych włoskich dużych, twarde skórki. Winogrona umyłem (50%), reszta bez mycia. Rozdrobnione lekko mikserem, Dolałem 1,5 L wrzącej wody, zamieszałem i zamknąłem w pojemniku fermentacyjnym.

23/09 - brak oznak pracy
24/09 - wino zaczyna pracować (przemieszane rano)
25/09 - wino pracuje (przemieszane rano)
26/09 - wino pracuje (przemieszane rano)
27/09 - wino zlane do drugiego pojemnika bez wyciskania soku
- cukromierz wskazywał 10 Blg
- dodałem 4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach wody (ciepłej nie zagotowanej)
- dodałem drożdże (rozpuszczone w 100ml cieplej wody na 20 min)
- wino odstawione do dalszej fermentacji
30/09 - cukromierz wskazuje 20-25 blg
- dodałem 3KG cukru rozpuszczone w 2 litrach wody
- zamieszałem całość i odstawiłem (pełne 20 litrów)
02/10 - cukromierz wskazuje 27 blg
- wino pracuje co 35-40 sekund
12/10 - wino pracuje co 1,5-2 minuty,
- cukromierz 25,
- alkoholomierz 13%, smak bardzo słodki
19/11 - wino pracuje co x.x minuty,
- cukromierz 20,
- alkoholomierz 5%, smak bardzo słodki
26/01 - wino nie pracuje
- cukromierz 20
- alkoholomierz 6%, smak bardzo słodki
- zlałem do innego pojemnika (zostało 18 litrów)

RAZEM - cukier 4 kg + 3 kg = 7 kg cukru.
---------------

Chciałbym dziś po ponownym zlaniu do pojemnika dodać drożdże Biowin Enovini - czy myślicie, że ruszą i spowodują ?
a) podniesienie poziomu alkoholu
b) zmianę smaku na mniej słodki

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Homer


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 17:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5490
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie ma możliwości zmierzenia poziomu alkoholu w winie cukromierzem.
Tutaj masz informację jak przeprowadzić restart.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 08:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 26 stycznia 2017, 16:46
Posty: 3
Lokalizacja: Legionowo
Cześć,
Dziękuję bardzo za link - zapoznam się z nim dziś.

W temacie pomiaru stężenia alkoholu w winie to używam winomierza kapilarnego dokładnie takiego jak w linku
http://ogrodniczowiniarski.pl/pl/p/Wino ... omierz/735

Pozdrawiam
Homer


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 11:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podpowiedź vanKlomp`a jest bardzo dobra. Masz tez dobry alkoholomierz. Do 9% alkoholu w winie nie powinno być problemu z restartem. Jeżeli mogę coś dodać to radziłbym dodać trochę pożywki (nic o niej nie wspominasz) oraz kwasku cytrynowego. Czytałem gdzieś, że gdy kwasów jest za mało fermentacja jest utrudniona. Z tego co podajesz, zrozumiałem, że zastosowałeś do wyrobu wina winogron deserowy i dlatego nie możesz być zaskoczony taką sytuacją jaką masz. Na przyszłość kup sobie koncentrat winogronowy jak chcesz zrobić sobie własne wino.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 11:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
nie obraź się ale Twój post to lista chyba wszystkich możliwych błędów:
1 i 2) żeby zrobić wino nie dodaje się wody ani cukru (tego drugiego można, ale w nieznacznych ilościach)
3) białe wino fermentuje się zazwyczaj bez skórek sam sok (zwłąszcza na początku przygody)
4) winogrona deserowe nie nadają się na wyrób wina: niski cukier, niski kwas, niska wydajność moszczu
5) dopuściłeś do startu fermentacji na dzikusach mimo, że zaraz dodałeś drożdże szlachetne (nie wiadomo czy dały rade dzikusom)
6) nie zmierzyłeś początkowej ilości cukru w nastawie
7) przyrządem który posiadasz nie można mierzyć alkoholu w słodkiej cieczy - pokazuje wtedy przypadkowy nieprawdziwy wynik, tylko efekt w końcowym wytrawnym winie (co i tak można przewidzieć znając początkową wartość cukru w nastawie)
8 ) nie można mierzyć ilości pozostałego cukru w winie bez wcześniejszego odparowania alkoholu - przypadkowe nie prawdziwe wyniki

Z tym winkiem już się nic nie da zrobić. Po dodaniu takiej ilości cukru alkoholu już jest zbyt dużo (pewnie z 15-18%), żeby drożdże mogły podjąć dalszą pracę, co mogły to przerobiły i alkohol je zabił. Deserowe wina nie są kwaśne w dodatku sok rozcieńczyłeś a dodawałeś cukier bez kwasu - nadaje się to tylko jako materiał do destylacji, w mojej opinii balans w tym napoju alkoholowym nie jest już możliwy do osiągnięcia, a efekt zawsze będzie nie trwały i łatwo się psujący.


Ostatnio edytowano piątek, 27 stycznia 2017, 13:05 przez suszi, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 11:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 26 stycznia 2017, 16:46
Posty: 3
Lokalizacja: Legionowo
@Kiper
Dziękuję za informację - jak widać popełniłem sporo błędów. No cóż nie ma co płakać - pierwsze koty za płoty. ;)

@Czeladnik
Skoro już kupiłem drożdże to wystartuję z restartem zgodnie z informacjami od @VanKlompa - jak nie pomoże wyleję bo nie mam jak przedestylować na coś mocniejszego.

@VanKlomp
Dzięki raz jeszcze za link

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Homer.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO