Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 14:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 19:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Czy już ktoś ruszył z pierwszym mieleniem winogron i z jakich odmian, z jakimi parametrami.
Pytam bo Solaris u mnie gotowy, 23bx, pestki brązowe. Kwasu nie mierzyłem, raczej obawiam się aby nie było za mało.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 20:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Mirku,coś Ty taki wyrywny?! ;)

U mnie Solaris
21Brix
pH 3.4
TA 7.65(po sedymentacji).
Praktycznie gotowy ale w tym roku,jeśli natura pozwoli,dam mu powisieć.

Mirku,mam prośbę,zmierz kwasowość i pH jeśli możesz i wrzuć w kolejnym poście.
To ważne parametry.Jestem ciekaw.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2020, 07:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mirek może być wyrywny bo to jedna z lepszych lokalizacji w Polsce, dojrzewa nawet Duna Gyongye :D

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2020, 08:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja w sobotę zbieram to co zostało z Solarisa.

2 rzędy zjedzone w ponad 50%, . Wstępnie (dzień po ulewach) zmierzyłem 20 Brix/pH3,05/kwas12.


1 rządek, w innym miejscu, uratowany, osiatkowany, powisi aż dojrzeje.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2020, 14:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
ZbyszekTW napisał(a):
Ja w sobotę zbieram to co zostało z Solarisa.

2 rzędy zjedzone w ponad 50%, . Wstępnie (dzień po ulewach) zmierzyłem 20 Brix/pH3,05/kwas12.


1 rządek, w innym miejscu, uratowany, osiatkowany, powisi aż dojrzeje.

Ptaki?

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
"Poszły konie po betonie"

Solaris zmasakrowany przez szerszenie i osy... Z 3+ kg na krzew, zostało 1,5 kg na krzew. Co dojrzalsze grona wyjedzone, te mniej dojrzałe ocalałe... Ręczna selekcja jagód - będzie wino z wyróżnikiem (jeśli w ogóle będzie z tego jakieś wino) :lol: :lol: :lol:


Sok po prasie 20 Brix / pH 3,2 / kwas 11

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 18:44 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
ZbyszekTW napisał(a):
"Poszły konie po betonie"

Solaris zmasakrowany przez szerszenie i osy... Z 3+ kg na krzew, zostało 1,5 kg na krzew. Co dojrzalsze grona wyjedzone, te mniej dojrzałe ocalałe... Ręczna selekcja jagód - będzie wino z wyróżnikiem (jeśli w ogóle będzie z tego jakieś wino) :lol: :lol: :lol:


Sok po prasie 20 Brix / pH 3,2 / kwas 11


Będzie gronowe na drożdzach redukujących kwas, czy winogronowe?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 19:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Drugiego Solarisa przetrzyma do końca września na Brix 26 i skupazuje. Będzie fajne półwytrawne wino o bogatym aromacie. :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 19:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Pokusiłbym się o jakiegoś musiaka...:)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 19:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Kilkakrotnie robiłem wino gronowe z solarisa i wyciągam taki wniosek. Najczęściej do winifikacji brałem owoce bardzo dojrzałe i wino wychodziło zazwyczaj półsłodkie. W tym roku mam zamiar zrobić z mniejszym cukrem i trochę wyższym kwasem. Oczekuje na wino bardziej rześkie owocowe z wyczuwalnym kwasem. Mam już dość winka do ciasta i kawy.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 20:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
jawormcz11 napisał(a):
Kilkakrotnie robiłem wino gronowe z solarisa i wyciągam taki wniosek. Najczęściej do winifikacji brałem owoce bardzo dojrzałe i wino wychodziło zazwyczaj półsłodkie. W tym roku mam zamiar zrobić z mniejszym cukrem i trochę wyższym kwasem. Oczekuje na wino bardziej rześkie owocowe z wyczuwalnym kwasem. Mam już dość winka do ciasta i kawy.
Mam pojedyncze grona, wina nie zrobię, tylko mogę podskubywać. Mam popularnego Solarisa, próbuję i zdziwienie, co za dziwny agrestowy smak. Może on popularny tylko z terminu dojrzewania, już aurora ciekawsza. Cóż, żal było pięć dych za butelke wina wydać przed kupnem sadzonek ;-)

Najbardziej właściwy dla wina wydał mi się smak Seyvala, choć jeszcze niedojrzały.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
fels napisał(a):
jawormcz11 napisał(a):
.... Mam popularnego Solarisa, próbuję i zdziwienie, co za dziwny agrestowy smak. Może on popularny tylko z terminu dojrzewania, już aurora ciekawsza. Cóż, żal było pięć dych za butelke wina wydać przed kupnem sadzonek ;-)

Najbardziej właściwy dla wina wydał mi się smak Seyvala, choć jeszcze niedojrzały.

.....

Smak jagód i smak wina z tych jagód. to może być spora różnica w ocenie odmiany :wink: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 06:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Na razie do Solarisa zadam drożdże i przefermentuje do końca.

A później, na smak, zobaczę, czy to się nadaje i do czego... Czy do kupażu, czy na musiaka, czy na grappe tylko....

Mam jeszcze jeden rządek Solarisa, osłoniony cały siatką na owady - powisi jeszcze aż dojrzeje - i albo będzie na wino solo, albo właśnie na kupaż z tym wcześniejszym...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 19:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 110
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Solaris w uprawie ekologicznej: wszystkie owoce w 100% zdrowe. Na winnicy z Solarisem jak na razie brak os. Na drugiej winnicy przy domu wiele wczesnych odmian atakowanych przez osy.

Dzisiejsze parametry Solarisa:
PH 3,16
Brixa 22
Kwasy 8,3

Planowany zbiór w następny czwartek lub piątek. Mimo trudnego roku jestem mile zaskoczony stanem zdrowotnym owoców Solarisa jak i również jego parametrami. Pogoda dla Wrześni ma być przez cały tydzień słoneczna co tylko poprawi jeszcze jego parametry :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 22:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Zdradź proszę jak ekologicznie prowadzisz solarisa?Czy obrywasz liście w okolicach gron?Jeśli tak to w jakim terminie?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO