Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 05:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5587
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dolnoslonzok napisał(a):
17 Brix w miazdze.

Słabiutko. Będziesz musiał doburaczyć. Odczucie subiektywne nie zrobi %. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 21:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 705
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Misza napisał(a):
beny napisał(a):
Wczoraj wieczorem zebrałem Solarisa - 3-latek.
Z 20 krzewów uzyskałem 55kg.
Zmiażdżyłem, dodałem Piro i pektoenzymu.
Cukry 22'Brx, kwasy 10,5g/l.
Dziś rano prasa i sok odstawiony na sedymentację.
W nocy ma być 4'C więc pewnie wystawię wiadra na zewnątrz.

Musiałeś się tak śpieszyć? Jakbyś poczekał z tydzień to cukier by podskoczył 1-2Bx, Kwas spadł do 8 i miałbyś materiał na przyjemne półwytrawne wino ;)

Mieciu,
mój Solaris ucierpiał w tym roku od obu mączniaków. I tak cud, że cokolwiek urodził i doszedł do takich parametrów. Zdecydowałem się na zbiór, bo grona miały już żółte wybarwienie i miałem poważne obawy, że cukry już nie dojdą wyżej, a zaczął już trochę "więdnąć"... (jagody zaczęły tracić "jędrność")
Mam inny problem...
Nastaw nie wystartował...
Drożdże UCLM S325, uwodnione w 30'C, powoli schładzane do 23'C i dodane do balonu z sokiem o temp 16'C nie ruszyły...
Drożdże z ub roku trzymane w lodówce, użyte częściowo w ub roku, zamknięte w oryginalnym opakowaniu spinaczem biurowym.
Podczas uwadniania spieniły się i czuć było ładny, drożdżowy zapach.
55kg miazgi zaprawiłem 5g piro i jedną fiolką pektoenzymu.
Przetrzymałem 12h w temp 12'C.
Wycisnąłem sok, który dałem na sedymentację w 12'C przez 24h.
Ściągnąłem sok znad osadu i wlałem do balona. Sok miał 16'C...
Dodałem uwodnione drożdże o temp. 23'C...
Po 12h cisza.
Nie utworzył się nawet "biały wianuszek" na pow soku.
Przed chwilą (o 21) przeniosłem balon do pomieszczenia o temp 22'C...
Jutro kontrola...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5587
Lokalizacja: Łódź i okolice
beny napisał(a):
55kg miazgi zaprawiłem 5g piro i jedną fiolką pektoenzymu.
Przetrzymałem 12h w temp 12'C.

12h to za krótko. Ja trzymam 36h. Piro ubiło drożdże.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 04:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
vanKlomp napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
17 Brix w miazdze.

Słabiutko. Będziesz musiał doburaczyć. Odczucie subiektywne nie zrobi %. :wink:

Krzysztofie, taki rok. Poziom cukru jak minimum na winobranie tej odmiany dla Loary, a więcej niż dla Szwajcarii. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 07:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
beny napisał(a):
Mam inny problem...
Nastaw nie wystartował...
Drożdże UCLM S325, uwodnione w 30'C, powoli schładzane do 23'C i dodane do balonu z sokiem o temp 16'C nie ruszyły...
Drożdże z ub roku trzymane w lodówce, użyte częściowo w ub roku, zamknięte w oryginalnym opakowaniu spinaczem biurowym.
Podczas uwadniania spieniły się i czuć było ładny, drożdżowy zapach.
55kg miazgi zaprawiłem 5g piro i jedną fiolką pektoenzymu.
Przetrzymałem 12h w temp 12'C.
Wycisnąłem sok, który dałem na sedymentację w 12'C przez 24h.
Ściągnąłem sok znad osadu i wlałem do balona. Sok miał 16'C...
Dodałem uwodnione drożdże o temp. 23'C...
Po 12h cisza.
Nie utworzył się nawet "biały wianuszek" na pow soku.
Przed chwilą (o 21) przeniosłem balon do pomieszczenia o temp 22'C...
Jutro kontrola...


Też tak miałem na tych drożdżach że nie startowały odrazy tylko za dwa dni. Tylko czy to wtedy były te drożdże?

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 08:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 705
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Spanikowałem jak przedszkolak...
Po kolejnych 12h i przeniesieniu balona do nieco cieplejszego pomieszczenia widać, że kochane drożdżyki zabierają się do dzieła. Tak więc powinno być wszystko OK :Yahoo!:


Załączniki:
Solaris w balonie.jpg
Solaris w balonie.jpg [ 100.92 KiB | Przeglądane 578 razy ]

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 12:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 358
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Zebrane na mikronastaw:
Muscat bleu 21,5brx (niestety przeciążony)
Galanth 23brx

W 2018 MB miałby o tej porze >26brx :D W tym roku słabiutko, ale ze względu na zdrowotność gron już zebrałem i winifikuję. Będzie ocen zbiorcza dla tych odmian.
Sok z MB się wydaje bardziej aromatyczny niż z Galantha, ale ogólnie odmiany podobne, co nie dziwi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 15:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
U mnie Galanth ma ok. 22 brix bez redukcji gron. Jutro zbieram.
MB też bez redukcji ma 15-16 brix :( Poczeka sobie tydzień.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 15:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 358
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Absolutnie nie pospieszam, normalnie zbierałbym za tydzień, może dwa. Choć z Galanthem masz na pewno więcej doświadczenia (u mnie pierwsze owocowanie) więc wiesz co robisz :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 17:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
U mnie gigantyczne zbiory wyglądają jak niżej :)
Krzewy mają drugi rok, było po jedno-dwa małe gronka na Solarisie,
na Leonie podobnie, na dwóch wybitnie wybujałych krzewach po kilka.
Mam nadzieje, że w przyszłym roku już na uformowanych krzewach będzie więcej :)

https://photos.app.goo.gl/ZE9e6kvQQLBGERqi6

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 19:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 75
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Dzisiaj zerwałem krystaly
Brix- 19
TA- 6,5
PH- 3,7
Sporo takich gron Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
ostrowin napisał(a):
Absolutnie nie pospieszam, normalnie zbierałbym za tydzień, może dwa. Choć z Galanthem masz na pewno więcej doświadczenia (u mnie pierwsze owocowanie) więc wiesz co robisz :)

Część gron ma tak miękkie jagody, że za tydzień będę wiozła dżem do domu, a poza tym osy i muszki zorientowały się, co się kryje pod siatkami ;)
No i jeszcze jakieś kwasy przydałoby się zachować.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano sobota, 19 września 2020, 19:45 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 19:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Ged napisał(a):
Dzisiaj zerwałem krystaly
Brix- 19
TA- 6,5
PH- 3,7
Sporo takich gron Obrazek


Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Co z takim ph będziesz robił?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 19:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 75
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
julian napisał(a):
Ged napisał(a):
Dzisiaj zerwałem krystaly
Brix- 19
TA- 6,5
PH- 3,7
Sporo takich gron Obrazek


Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Co z takim ph będziesz robił?
Połowę (15 kg) połączyłem z Aldenem 50/50 będzie na różowe moje kobiety lubią labruske , do reszty( 21 kg )dodałem trochę cókru ( 22 brix ) będzie wytrawne . drożdże s 325 , jeszcze nie piłem wina z krystaly zobaczę co wyjdzie

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 20:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Sprawdziłem fotki z zeszłego roku - pięknie wybarwione kilka gron Leona miałem dokładnie miesiąc wcześniej.
W tym roku grona nierówno wybarwione i mniejsze jagody. Ech pogoda...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO