Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 18:58 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
U mnie Solaris po kilku dniach fermentacji ph 3.2 kwas 9!?
Parametry startowe to 22brix. Trochę za duży kwas i niski cukier, coś poradzicie?

Regent od 11 do 19 brix powisi do przymrozków :?: :shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 19:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
RobertR napisał(a):
Parametry bardzo ładnie idą w górę, co prawda nie ma we wrześniu po 30 c jak na Dolnym Śląsku, ale i 26,5 wystarczy do dojrzewania jak się uprawia te co trzeba odmiany, i nie zasyfione mączniakami :lol: (...)

Grubiańsko, pyszałkowato i niebyt zabawnie. W przeciwieństwie do wschodu kraju płd.-zach. otrzymał w tym roku, od końca maja do końca sierpnia, nadzwyczaj dużą ilość opadów i wilgoci, co widać w opracowaniach IMGW. Niestety, ale uprawa ekologiczna, stare formy prowadzenia, zagęszczenie, mało przewiewne stanowisko, ciężka gleba i brak nasłonecznienia od godz. 16 ma swoje minusy w takim roku. Cudem jest, że grona wszystkich vinifer są nadal zdrowe. Zatem oceniając i drwiąc, należy mieć to wszystko na uwadze. A parametry? No cóż. Taki rok.[/quote]

Kolega "Dolnoslązok"chyba przewrażliwiony jest, bo ja nie widzę w wypowiedzi "RobertR" zarzucanych cech.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 03:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
(...)
Sezon jest podobnie zły (u mnie) jak 2017.

Zbyszku, u mnie 2017 też był kiepski (deszcz we wrześniu), ale jednak nie padało w okresie kwitnienia, a w połowie września krzewy obwieszone były gronami i wyglądały tak:
Riesling https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=26746 Riesling miał wtedy 15 października 2017 r. - 21 Brix przy 9,5 g/l, jednak po tygodniu cukier spadł do 20 Brix.
Pinot Blanc https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=26739
Pinot Blanc zebrałem na wino 3 października 2017 r. przy parametrach 22,5 Brix / 9 g/l . Testowe grona zerwałem 22 października przy 23,2 Brix. 11 września 2015 r. miał 22 Brix, a 25 września 2016 r. 24 Brix. Nie mówiąc już o 2018 i 2019. Nie o wspominki tu chodzi jednak i nie ten temat.
Ten rok nie ma porównania. Dzisiaj czas na Chasselas. Przyszła kryska na matyska- zrywam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 16:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 243
Lokalizacja: Kraków/Jura
Dolnoslonzok napisał(a):
Niestety, ale uprawa ekologiczna, stare formy prowadzenia, zagęszczenie, mało przewiewne stanowisko, ciężka gleba i brak nasłonecznienia od godz. 16 ma swoje minusy w takim roku. Cudem jest, że grona wszystkich vinifer są nadal zdrowe.

Michał,
Prowadząc winnicę w taki sposób i w takich warunkach jaka ma Twoja lokalizacja, sam sobie utrudniasz życie. I to Twoja sprawa.
Większość forumowiczów podchodzi do tego bardziej pragmatycznie i dostosowuje odmiany i sposób prowadzenia winnic do siedliska.
Zależy nam na regularnych zbiorach i hodowli odmian, które dadzą nam maksymalnie dobre wino Pewnie większość z nas ma w uprawie odmiany które są wyzwaniem, ale to margines nasadzeń.
Oczywiście mogę obsadzić całą winnice Chardonnay i Merlotem. Mam jak w banku, że wino zrobię raz na kilka lat, o ile trafię na optymalne warunki. Tylko po co się męczyć?
Prościej i taniej iść do sklepu lub pojechać do któregoś krajów winiarskich i zrobić zapasy.
Jeśli uważasz, że Twoja donkiszoteria będzie wzbudzać szerokie zrozumienie i wielu naśladowców, jesteś w błędzie.
Nikt Ci , jak mniemam, nie życzy źle, ale nie oczekuj szerokiego poparcia i nie traktuj każdej krytyki jako przejawu wrogości.

Samych udanych sezonów i dużo zdrowia.

Pozdrawiam,
Arek

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 19:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Basti napisał(a):
Można prosić o jakiś namiar na odczynnik do miareczkowania?(coś poza zestawem biowinu?)Może by jakieś kwasy zaczął mierzyć..pH metr jakiś posiadam

Soda kaustyczna (kret ma taki sam skład), woda demineralizowana i zrób sobie 0,1 molowy roztwór NaOH i możesz mierzyć.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 19:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
arki4 - bzdury wypisujesz. Kret jest dobry ale do czyszczenia rur.
Jak się chce zrobić dobry i wiarygodny 0,1 molowy NaOH to trzeba kupić analityczny NaOH lub analityczną naważkę NaOH albo gotowy (w tym roku trudno dostępny) roztwór. Przygotowanie takiego roztworu to bardzo precyzyjna sprawa ale prosta robota https://enolab.pl/zrob-sobie-naoh/
Należy pamiętać, że tak przygotowany samemu lub kupny roztwór szybko traci parametry. Nawet niewielkie błędy powodują błędne odczyty.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 20:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
krzysztof1970 napisał(a):
arki4 - bzdury wypisujesz. Kret jest dobry ale do czyszczenia rur.
Jak się chce zrobić dobry i wiarygodny 0,1 molowy NaOH to trzeba kupić analityczny NaOH lub analityczną naważkę NaOH albo gotowy (w tym roku trudno dostępny) roztwór. Przygotowanie takiego roztworu to bardzo precyzyjna sprawa ale prosta robota https://enolab.pl/zrob-sobie-naoh/
Należy pamiętać, że tak przygotowany samemu lub kupny roztwór szybko traci parametry. Nawet niewielkie błędy powodują błędne odczyty.

Ok, może z tym kretem mnie poniosło, ale soda kaustyczna to czysty NaOH jak tutaj:
https://techlandlab.pl/sklep/wodorotlen ... yczna-1kg/

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 04:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ajats napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Niestety, ale uprawa ekologiczna, stare formy prowadzenia, zagęszczenie, mało przewiewne stanowisko, ciężka gleba i brak nasłonecznienia od godz. 16 ma swoje minusy w takim roku. Cudem jest, że grona wszystkich vinifer są nadal zdrowe.

Michał,
Prowadząc winnicę w taki sposób i w takich warunkach jaka ma Twoja lokalizacja, sam sobie utrudniasz życie. I to Twoja sprawa.
Większość forumowiczów podchodzi do tego bardziej pragmatycznie i dostosowuje odmiany i sposób prowadzenia winnic do siedliska.
Zależy nam na regularnych zbiorach i hodowli odmian, które dadzą nam maksymalnie dobre wino Pewnie większość z nas ma w uprawie odmiany które są wyzwaniem, ale to margines nasadzeń.
Oczywiście mogę obsadzić całą winnice Chardonnay i Merlotem. Mam jak w banku, że wino zrobię raz na kilka lat, o ile trafię na optymalne warunki. Tylko po co się męczyć?
Prościej i taniej iść do sklepu lub pojechać do któregoś krajów winiarskich i zrobić zapasy.
Jeśli uważasz, że Twoja donkiszoteria będzie wzbudzać szerokie zrozumienie i wielu naśladowców, jesteś w błędzie.
Nikt Ci , jak mniemam, nie życzy źle, ale nie oczekuj szerokiego poparcia i nie traktuj każdej krytyki jako przejawu wrogości.

Samych udanych sezonów i dużo zdrowia.

Pozdrawiam,
Arek

Dziękuję. Masz rację i często o tym piszę, a ponadto ekologiczna uprawa nastręcza wielu trudności, dlatego uprawa przerobowa jest na piachu, w przewiewnym miejscu, w większym rozstawie, gdzie nasłonecznienie jest do godz. 18 w październiku, a mimo planowanych 200-300 krzewów w gobelet reszta będzie na głowie na pniu. Uprawa historyczna jest z musu w mniej korzystnym miejscu, ale o lepszej glebie, która gwarantowała przyjęcie przesadzanych starych krzewów. Dlatego w części historycznej mam sprawdzone odmiany starych vinifer, które na piachu tylko zyskają. I nie jest moim celem znalezienie naśladowców. Moja uprawa jest dla mnie. Może kiedyś uda się kupić pole na niedalekich wyniosłościach Wału Łosiowskiego wijącego się na mojej Ziemi Brzeskiej od Doliny Odry wzdłuż Doliny Nysy Kłodzkiej. Kukiz ma tam uprawę, jednak zaniedbuje ją bardzo, a warunki na Wale Łosiowskim są doskonałe. Mam upatrzonych kilka miejscówek ledwie 5-10 km od domu. Marzenia spełniają się, gdy do nich dążymy. A w takim trudnym roku, trzeba pochylić pokornie głowę i iść dalej, wyciągając wnioski i naukę.
Pozdrawiam serdecznie.
Pinot Noir https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33515 Portugieser Bleu https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33517
Chasselas lokalne https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33518 i z paszportem https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33519 . Zaczyna łapać złoty rumień, od którego pochodzi jej nazwa "złota". Chasselas wyrównuje w gronach do 18 Brix. Owoce słodkie, skórki bez kwasów, pestki wybarwione lub jeszcze w połowie, ale u tych wybarwionych już bez goryczki. Minimalna ilość cukru pozwalających na winobranie to 17Brix w południowej Francji, w szwajcarskim, górzystym Vaud tylko 15,9 Brix, a w wyjątkowym szwajcarskim Grand Cru to 18,2 Brix.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 08:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Michale,
17brix przy jasnej odmianie, to ok. 15% cukru, jeśli weźmiemy poprawkę na niecukry. To da nam ok. 8,5% alkoholu w winie. Przypomnij, jaki cukier miałeś w Chrupce? Czy przewidujesz szaptalizację i podbicie alkoholu, czy może raczej lekkie wino stołowe do szybkiego spożycia?

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 10:03 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Dolnoslonzok napisał(a):
I nie jest moim celem znalezienie naśladowców.
I właśnie dlatego przy każdej okazji namawiasz do sadzenia Rieslinga i starych vinifer, starych form prowadzenia typu goblet i ekologicznej uprawy? Jak zwykle oszczędnie gospodarujesz prawdą...
I bardzo dobrze, że Twoje porady zwykle spotykają się z reakcją bardziej doświadczonych forumowiczów i
ajats napisał(a):
(...) nie traktuj każdej krytyki jako przejawu wrogości
, bo tu wcale nie chodzi o przekonanie Ciebie, tylko o wnioski, jakie wyciągną inni, szczególnie początkujący.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 13:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Wczoraj wieczorem zebrałem Solarisa - 3-latek.
Z 20 krzewów uzyskałem 55kg.
Zmiażdżyłem, dodałem Piro i pektoenzymu.
Cukry 22'Brx, kwasy 10,5g/l.
Dziś rano prasa i sok odstawiony na sedymentację.
W nocy ma być 4'C więc pewnie wystawię wiadra na zewnątrz.

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 04:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
kuneg napisał(a):
Michale,
17brix przy jasnej odmianie, to ok. 15% cukru, jeśli weźmiemy poprawkę na niecukry. To da nam ok. 8,5% alkoholu w winie. Przypomnij, jaki cukier miałeś w Chrupce? Czy przewidujesz szaptalizację i podbicie alkoholu, czy może raczej lekkie wino stołowe do szybkiego spożycia?

Małgorzato, ubiegłoroczne wino z Chasselas dopiero nabiera charakteru, jak pisałem, a tegoroczne to będzie eksperyment, który chcę przeprowadzić przy takich parametrach. Chasselas jako wino jest z reguły lekkim, stołowym winem do szybkiego spożycia, choć, jak pisałem, Francuzi testują od lat jego zachowanie w beczkach. Wczoraj przy pomiarach cukru w Chasselas z paszportem z niemieckiej szkółki wymieszałem sok z jagód wybarwionych i tych z miejsc zacienionych. Średni poziom cukru to 17 Brix. Dodałem następnie sok z lokalnych klonów Chasselas i cukier wzrósł do 17,5 Brix. Sok z owoców słodki i przyjemny w smaku. Wczoraj pisałem również, że minimalna ilość cukru pozwalających na winobranie to 17Brix w Dolinie Loary i w południowej Francji, w szwajcarskim, górzystym Vaud tylko 15,9 Brix, a w wyjątkowym szwajcarskim Grand Cru to 18,2 Brix. Moje Chasselas przekroczyły zatem próg minimum dla Doliny Loary, a w obliczu ataku os wyjadających jagody w gronach trzeba orzec jedno - dzisiaj winobranie w Dolinie Nysy Kłodzkiej. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 06:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
beny napisał(a):
Wczoraj wieczorem zebrałem Solarisa - 3-latek.
Z 20 krzewów uzyskałem 55kg.
Zmiażdżyłem, dodałem Piro i pektoenzymu.
Cukry 22'Brx, kwasy 10,5g/l.
Dziś rano prasa i sok odstawiony na sedymentację.
W nocy ma być 4'C więc pewnie wystawię wiadra na zewnątrz.

Musiałeś się tak śpieszyć? Jakbyś poczekał z tydzień to cukier by podskoczył 1-2Bx, Kwas spadł do 8 i miałbyś materiał na przyjemne półwytrawne wino ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 08:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
suszi napisał(a):
W Bordeaux zaczęło się winobranie - wcześnie jak nigdy dotąd, ale nic dziwnego jak Merlot miał tam verasion w początku lipca, a lato było rekordowo gorące. 100 dni od wybarwienia nie było potrzebne!
W zachodniej europie susza rolnicza, a na Ukrainie najgorzej od 50 lat. Tylko u nas w miarę popadało tego lata.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Chasselas zebrane. 17 Brix w miazdze. A sok słodki i przyjemny w smaku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO