Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 21:31 
czeladnik
czeladnik

U mnie już po winobraniu, wczoraj zebrałem ostatnie odmiany.
Z jasnych odmian zbierane były:
Hibernal, Seyval Blanc, Bianka, Sirius, Jutrzenka - cukier miazgi dla całości wynosił 20Blg, Johanniter - 22Blg
Z ciemnych odmian zbierane były:
1) Roesler - cukier miazgi 20Blg, Monarch, Zweigelt - razem 19Blg, Rubinet - 19Blg. Z tych odmian będzie jeden wspólny nastaw.

Dla wszystkich powyższych odmian planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach "spontan".

Winobranie rozpocząłem w dniach 9-11 października zbierając:
Odmiany jasne:
Solaris, LaCrescent, Prairie Star, Krystaly, Muskat Odeskij - cukier miazgi dla całości wynosił 22Blg.
Ze wszystkich odmian jasnych tych i powyższych będzie jedno wino pomarańczowe.

Odmiany ciemne:
2) Marquette - cukier miazgi 23Blg, Acolon - 18Blg, Cabernet Dorsa i Dunaj razem - 20Blg. Z tych odmian będzie wspólny nastaw.
3) Leon Millot - cukier miazgi 21,5Blg, Marszałek - 21,5Blg, Dornfelder - 18Blg. Z tych odmian będzie wspólny nastaw.
4) Rondo - cukier miazgi 21Blg, Regent - 19,5Blg, Cabernet Cantor - 18Blg. Z tych odmian będzie wspólny nastaw.

Na tych odmianach odbyła się już fermentacja w miazdze 15-17 dniowa na drożdżach "spontan".
Kwasów nie mierzyłem.

Załączniki:
Rubinet przed zbiorem_1 - 26.10.20.jpg
Rubinet przed zbiorem_1 - 26.10.20.jpg [ 124.74 KiB | Przeglądane 1845 razy ]
Rubinet przed zbiorem_2 - 26.10.20.jpg
Rubinet przed zbiorem_2 - 26.10.20.jpg [ 131.38 KiB | Przeglądane 1845 razy ]
Rubinet przed zbiorem_3 - 26.10.20.jpg
Rubinet przed zbiorem_3 - 26.10.20.jpg [ 128.38 KiB | Przeglądane 1845 razy ]

PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 22:10 
Ekspert
Ekspert

Jednak nawet południowe a północne Mazowsze to duża różnica w dojrzewaniu winogron :!:
Ja dzisiaj wyciskałem na prasie Regent :1 Blg;TA 7,2; pH 3,5 . Z wyjściowego 11% alk. dosłodziłem do 12% i znowu bulka (23st.C)
Może cuś z tego będzie pijalnego ? :wink:

PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 22:22 
mistrz
mistrz

sulima napisał(a):
Zależy od wielkości winorośli i wieku nosiciela opryskiwacza, przyjdzie taki moment, że przy wadze opryskiwacza turbinowego z cieczą około 34 kg jak trzeba wykonać 3 takie opryski to już jest za ciężko

ZbyszekTW napisał(a):
Dokładnie.
Jak się ma 30 lat, to można dźwigać. Mężczyzna fizjologicznie w wieku 20-30 lat jest najsilniejszy.
A później, od 40, to już z górki :-)
Rozumu jakby przybywa, ale oszczędzać się trzeba...

Nikt nikomu nie karze nosić pełnego zbiornika, co więcej, przy wsparciu drugiej osoby można go wozić na taczkach czy wózku.
Ilu z nas do 10 arowej winnicy kupi traktor i dodatkowo za kolejne kilka tysięcy dokupi zawieszaną turbinówką, bo zwykły opryskiwacz chyba się jednak nie sprawdzi...

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: środa, 28 października 2020, 06:51 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
sulima napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
U nas na zachodzie kraju to chyba jednak zbyt odległy termin

Masz rację, tego się nie da porównać, u nas w Sandomierzu jest inny specyficzny klimat, wystepuje taki na szerokość 30 kilometrów pas, zagłębienie terenu niższe o kilka metrów i ciągnie się to od wschodniej granicy, powoduje to, że tym zagłębieniem docierają zimne wiatry na wiosnę ze wschodu i wszystko zaczyna ruszać o dwa tygodnie później od innych terenów w mojej okolicy położonych troszkę wyżej co akurat w przypadku winorośli ma dobre efekty bo w większości wiosenne przymrozki nie powodują żadnych strat, w tym roku u mnie nie było żadnych strat wywołanych przymrozkiem a u kolegi 30 km dalej umarzło praktycznie wszystko

I to jest właśnie to, co Francuzi określają mianem terroir. Znajomość własnej lokalizacji i jej odmiennych warunków od sąsiednich, choćby niedalekich terenów.

PostNapisane: środa, 28 października 2020, 08:24 
Ekspert
Ekspert

ajats napisał(a):
sulima napisał(a):
Zależy od wielkości winorośli i wieku nosiciela opryskiwacza, przyjdzie taki moment, że przy wadze opryskiwacza turbinowego z cieczą około 34 kg jak trzeba wykonać 3 takie opryski to już jest za ciężko

ZbyszekTW napisał(a):
Dokładnie.
Jak się ma 30 lat, to można dźwigać. Mężczyzna fizjologicznie w wieku 20-30 lat jest najsilniejszy.
A później, od 40, to już z górki :-)
Rozumu jakby przybywa, ale oszczędzać się trzeba...

Nikt nikomu nie karze nosić pełnego zbiornika, co więcej, przy wsparciu drugiej osoby można go wozić na taczkach czy wózku.
Ilu z nas do 10 arowej winnicy kupi traktor i dodatkowo za kolejne kilka tysięcy dokupi zawieszaną turbinówką, bo zwykły opryskiwacz chyba się jednak nie sprawdzi...

Pozdrawiam,
Arek

Arek - na 10 arów - wiadomo, wszystko się robie w trybie ręcznym...
Sam ma tyle i daje rady.

Ale jak już się planuje, kolejne nasadzenia, i z 10 arów robi się 20 lub 30 - to już trzeba mieć sprzęt do tego. Lub być "bezrobotnym" żeby to sobie powoli ogarniać.
A jak się pracuje "ne etacie", codziennie 8-16 - to już trzeba rozsądnie gospodarować czasem i siłami...

PostNapisane: środa, 28 października 2020, 09:15 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Ale jak już się planuje, kolejne nasadzenia, i z 10 arów robi się 20 lub 30 - to już trzeba mieć sprzęt do tego.

I pomysł co z nadmiarem wina zrobić. No chyba, że to kolejny etap do komercjalizacji. Ale wtedy to min. 1ha i Kubotka za mała, zbiorniki za małe, prasa za mała, itd. Błędne koło. :roll:

PostNapisane: czwartek, 29 października 2020, 05:05 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
I wtedy na wzór braci Czechów należy zawiązać spółdzielnię winiarską. Jeden ma sprzęt, drugi budynki, itp. Można się dogadać.

PostNapisane: czwartek, 29 października 2020, 09:52 
Ekspert
Ekspert

Michał i wierzysz, że urząd celno-skarbowy się na to zgodzi? :mrgreen:
W dniu wczorajszym zakończyłem winobranie. Jako ostatni pod nóż poszedł Johanniter. Co to się narobiło prawie miesiąc po. W
latach poprzednich Johannitera zbierałem w dniach 1-5.10

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 05:24 
Ekspert
Ekspert

W tym sęk, Krzysztofie. Przepisy są, niby można, bo korzystne, ale w tej gałęzi ,czyli w winiarstwie, raczej obetną Ci ją niż pomogą.

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 08:02 
Ekspert
Ekspert

Ależ piękny jest ten Rubinet :) Dla wyglądu warto posadzić :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 14:14 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Zebrałem Solarisa - owocowanie z pąków zapasowych - w miazdze 20 brix, 2.9 pH, kwasu nie mierzyłem, myślę że jest nie mniej niż 15 g/l, bo przy tym cukrze, aż gębę skręca (normalnie jak u Frontenaca o tej porze).
Jak w ogóle w tym kwasie ruszą delikatne drożdże to będzie aromatyczna grappa i nic więcej :thumbdown:
No i się myliłem :shh:
ZbyszekTW napisał(a):
Suszi i co chcesz z tego zrobić?
Grappa?
Czy może lepiej to rozcieńczyć 50% z wodą z cukrem i zrobić wino owocowe....

Właśnie się zastanawiam, do jakiej "granicy" jest sens walczyć o wino gronowe, a kiedy już można odpuścić...
Zawsze jest sens walczyć o wino gronowe!
Zasiarkowałem, macerowałem w chłodzie 3 doby (planowałem krócej ale kolor stabilny nic się nie działo to tyle wyszło), odcisnąłem, UCLMy po 3 dniach w temp pokojowej ruszyły - to do chłodu, zlane po miesiącu. Po zimie kryształy nie tylko na dnie ale i na ściankach. Pierwsze próby smakowe po drugim zlaniu teraz w maju. Wino rewelacja (nie trzeba na gwałt jechać na Morawy po zapasy :wink: ): wytrawne, aromat jabłko, kwaśne ale nieprzesadnie, w smaku agrest.
p.s.
teraz już rozumiem ten smak agrestowy przypisywany Solarisowi - on po prostu występuje w niedojrzałym materiale

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa: UTC + 1