Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 października 2020, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Ale przyjemność, fitness i zdrowie są bezcenne.
Każdy uprawia taki sport, jaki lubi. Ja akurat lubię i wino, i uprawianie wina, więc lubię mieć lepszą wydajność ;)

ale...

Są ludzie, którzy dla przyjemności robią różne rzeczy: bieganie, żeglarstwo, jazda konna, wspinaczka... A nawet są to rzeczy niebezpieczne, np. himalaizm, czy inne sporty ekstremalne. ;)
Wolno im.

PostNapisane: sobota, 24 października 2020, 05:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
To ile będziesz miał w sumie krzewów?

Bo w końcu tego nie udźwigniesz.

Ile krzewów można uprawić ręcznie, przy palikach....? I zbierać albo i nie po pół kilo z krzewu... ?

Zbyszku, przy palikach będzie wiosną łącznie prawie 400 krzewów. 50 szt. Johannitera na wiosnę daje początek uprawie głowy na pniu 60 cm w szpalerach z drutami, tak też będzie prowadzony Riesling i inne odmiany w tej części. Riesling zagości w 2022 r. w liczbie 200 szt. Chciałbym, aby połowa była na własnych korzeniach. Kolejny rok to kolejne 200 szt.
0,5 kg z krzewu rekomendują na piachu choćby dla Pinot Blanc winiarze zielonogórscy, z którymi koresponduję.

dragon99 napisał(a):
Dla mnie szkoda zabawy z krzewami dla 0.5kg owoców(minus to co owady zjedzą). 1.5-2 kg to chyba optimum. 1kg to zdecydowane minimum. Nawet hobbystycznie i dla przyjemności obrabiac 1000 krzewów dla 300l wina to jak dla mnie przegięcie

Kubo, no właśnie w tym sęk, by nie iść na ilość, a na jakość. Nie przeciążyć krzewów na piachu, a wydobyć aromaty. Riesling lubi piach i daje cytrusowe smaki na nim. Z tym obciążeniem zobaczymy jak będzie na innych odmianach, a pisałem jedynie o redukcji do 0,5 kg Rieslinga w tak złym roku, by coś dojrzało. W zależności o sezonu i kondycji krzewów można przecież mieć 1 kg. No i lokalizacja ma tu duży wpływ. Ta, gdzie rośnie teraz nie umywa się do tej, gdzie będzie rosnąć blisko 100 m dalej. Różnica nasłonecznienia i przewiewności oraz gleby.

PostNapisane: sobota, 24 października 2020, 06:54 
mistrz
mistrz

A ile litrów wina łącznie w tym roku zrobiłeś z tych 400 krzewów?

PostNapisane: sobota, 24 października 2020, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj zebrałem Duna Gyongye.
Właśnie zmierzyłem cukier równo 22 brix, 1,5 kg z krzewu. Jestem bardzo zadowolony z tej odmiany, bo dowisieć tak długo w tym sezonie to jest sztuką. I jeszcze zrobić jakiekolwiek parametry, a przy tym owoce zdrowe. Redukcja tak radykalna plonu ma sens bo przy normalnej redukcji zawsze wychodzi ok. 3kg z krzewu i też dojrzewa, ale w normalnym roku.
Na krzewach został Syrah, CF nie dojrzeją i CS. Owoce CS lepiej niż w przypadku CF dojrzałe, średnio 20 brix ale za dużo pirazyn szkoda spaprać wino.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 24 października 2020, 15:41 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Zbyszku, przy palikach będzie wiosną łącznie prawie 400 krzewów. 50 szt. Johannitera na wiosnę daje początek uprawie głowy na pniu 60 cm w szpalerach z drutami, tak też będzie prowadzony Riesling i inne odmiany w tej części. Riesling zagości w 2022 r. w liczbie 200 szt. Chciałbym, aby połowa była na własnych korzeniach. Kolejny rok to kolejne 200 szt.

Dobra droga z tymi pniami i szpalerami.
A co do ilości... hmm...
To już chyba traktorek by się przydał żeby to obrobić...
To już nawet w jeden wieczór nie da się tego ręcznie opryskać. Tzn. jak czekasz do wieczora, żeby upał zelżał i słońce mniej prażyło - a 600 krzewów musisz ze 4 godziny pryskać... A o 21/22 schodzi rosa na krzewy...

PostNapisane: sobota, 24 października 2020, 20:15 
mistrz
mistrz

RobertR napisał(a):
Wczoraj zebrałem Duna Gyongye.
Właśnie zmierzyłem cukier równo 22 brix, 1,5 kg z krzewu. Jestem bardzo zadowolony z tej odmiany, bo dowisieć tak długo w tym sezonie to jest sztuką. I jeszcze zrobić jakiekolwiek parametry, a przy tym owoce zdrowe. Redukcja tak radykalna plonu ma sens bo przy normalnej redukcji zawsze wychodzi ok. 3kg z krzewu i też dojrzewa, ale w normalnym roku.
Na krzewach został Syrah, CF nie dojrzeją i CS. Owoce CS lepiej niż w przypadku CF dojrzałe, średnio 20 brix ale za dużo pirazyn szkoda spaprać wino.

Za tegoroczne nękanie forumowicz takimi wpisami, Robert powinien mieć czasowego bana :wave: :wave: :wave:

A tak na serio. Miejmy nadzieje że kolejne lata będą dla nas bardziej łaskawe.

ZbyszekTW napisał(a):
A co do ilości... hmm...
To już nawet w jeden wieczór nie da się tego ręcznie opryskać. Tzn. jak czekasz do wieczora, żeby upał zelżał i słońce mniej prażyło - a 600 krzewów musisz ze 4 godziny pryskać... A o 21/22 schodzi rosa na krzewy...

Traktorem to 3 hektary można obrobić w 6-7 godzin przy użyciu 500l cieczy roboczej na hektar.
Przy 600 krzewach plecakowa turbinówka wystarczy do oprysków.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: niedziela, 25 października 2020, 06:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
Dobra droga z tymi pniami i szpalerami.
A co do ilości... hmm...

Zbyszku, przy dalszym powiększaniu uprawy trzeba będzie myśleć już o traktorze i spalinowym opryskiwaczu. Te 400 opryskam jeszcze ręcznym SOLO.

julian napisał(a):
A ile litrów wina łącznie w tym roku zrobiłeś z tych 400 krzewów?

Gdyby Julian czytał uważnie, wiedziałby, że 400 krzewów to liczba na wiosnę, a co do wina to w tym roku czerwcowe deszcze spowodowały osypanie 90-95 % kwiatostanów. Jest jedynie mały nastaw Chasselas.

PostNapisane: niedziela, 25 października 2020, 10:43 
czeladnik
czeladnik

ajats napisał(a):
Przy 600 krzewach plecakowa turbinówka wystarczy do oprysków.

Zależy od wielkości winorośli i wieku nosiciela opryskiwacza, przyjdzie taki moment, że przy wadze opryskiwacza turbinowego z cieczą około 34 kg jak trzeba wykonać 3 takie opryski to już jest za ciężko

PostNapisane: niedziela, 25 października 2020, 13:12 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie.
Jak się ma 30 lat, to można dźwigać. Mężczyzna fizjologicznie w wieku 20-30 lat jest najsilniejszy.
A później, od 40, to już z górki :-)
Rozumu jakby przybywa, ale oszczędzać się trzeba...

PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2020, 06:33 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Dzisiejsze miłe zaskoczenie Rieslngiem w tak trudnym sezonie, po podtopieniu, gdy glina, na której rośnie jest nadal wilgotna jak gąbka daje dzisiaj 19-19,5 Brix, gdzie wisiał do pół kilograma na krzewie. Na tych, gdzie było po 8 gron wyniki dały do 18 Brix w zacienionych gronach. Nauka z tak deszczowego sezonu zatem to redukcja plonu do 0,5 kg z krzewu. No i cieszy fakt, że w ekologicznej uprawie starymi metodami grona dotrwały w zdrowiu do trzeciej dekady października. :) Dosadzam, ale już na piachu w ilościach 200 szt. za dwa lata, a kolejne 200 szt. w następnych sezonach.

W winnicy w centrum Berlina Riesling zebrał ok. 75 w skali Oeschla, czyli ok. 18 Brix. Winnica https://www.facebook.com/berlinerriesli ... qo&__xts__[0]=68.ARBCMiAfqVZWTvoI4XMeCzzoKVvgNW7foO9k0-DIsDIfARa7B8LDCvRHItt8aQNGA39141Z8ELxLKchFsgoV2ea2bWXuCsZsoyB304nCG1zoBLVKe-MLGmdyGxRk5vWrPWsp1U7htIm62JXemQNSEFFBmQcJhxZS5uUeXmJtNEkGL8W6QIEVwgOUjtmpKLqUrd7PrePEmQXW9PDD_pT7bLMuTqjjODbw8-bNRjrYZeD4dkUnARMXv4OJr8tsyJPLhujzQEIeNAgqJV07L8Mh_QbGzWpd5KlFbP_z7_Un
Jest ona jedną z wielu odtwarzających tradycje winiarskie Brandenburgii żywe do połowy XIX w. Poszukam informacji o Czechach i Saksonii jeszcze.

PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2020, 07:35 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Ponadto Riesling rośnie teraz w zacienionej nawet latem od. godz. 16 części ogrodu, w rozstawie 0,8m x 0,8m. Gdy będę dosadzał go na piachu, rozstaw między rzędami będzie 1,6m, a krzewy prowadzone na głowę na pniu (60 cm) przy drutach, gdzie miejsce jest nasłonecznione nawet w październiku do godz. 18. Tam zatem będzie miał pole do popisu.

Dolnoslonzok napisał(a):

Zbyszku, przy dalszym powiększaniu uprawy trzeba będzie myśleć już o traktorze i spalinowym opryskiwaczu.

Michał dasz radę wjechać traktorem w międzyrzędzia 1.6m?

PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2020, 07:59 
Ekspert
Ekspert

Ja mam rzędy co 2 m; wysokość koło 180 cm; Pnie i prowadxzenie dość nisko 60-70 cm;

I dochodzę do wniosku, że to za gęsto. Jednak owoce są za mało doświetlone.

Szczególnie jak jeszcze na górze rzędu urośnie taki piuropusz, który jeszcze bardziej zacienia owoce.

Mając na uwadze ilość liści vs. doświetlenie owoców, jednek chyba lepiej mieć o 2 liście mniej a więcej słońca przy owocach.

PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2020, 18:06 
czeladnik
czeladnik

Od trzech lat przyglądam się winnicy zawodowej, która jest opodal i wniosek jest taki prowadzenie w formie guyota, cięcie zawsze bardzo późno w tym roku około 20 kwietnia, sądziłem, że to z braku czasu ale nie tnie tak późno po to, żeby był późny start i wiosenne przymrozki jeżeli się trafią to nie mają żadnego znaczenia bo winorośl jeszcze nie zdąży popuszczać pąków, rośnie to słabo moje krzaki są co najmniej dwa razy większe, znacznie potężniejsze,prowadzone sznur skośny efekt taki, że ja przycinam i przerzedzam a on nie bo ma małe krzaki, na koniec sądziłem, że winogrona nie dojrzeją z powodów wymienionych wcześnie ale byłem w błędzie, dojrzewają normalnie, plon odpowiedni, nie trzeba obrywać liści, przerzedzać gron, w przyszłym roku spróbuję na części winorośli tej metody

PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 05:39 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):
Michał dasz radę wjechać traktorem w międzyrzędzia 1.6m?

Kubo, przy dosadzeniu Rielsinga będę działał jeszcze glebogryzarką. Gdybym powiększał uprawę dalej o te 1000 szt., to musiałbym już mieć rozstaw większy, bo traktor, o którym myślę, czyli Fortschritt zt 300 ma szerokość 200cm, a jest to dobry enerdowski sprzęt za parę tysięcy.

-- wtorek, 27 października 2020, 06:08 --

ZbyszekTW napisał(a):
Ja mam rzędy co 2 m; wysokość koło 180 cm; Pnie i prowadxzenie dość nisko 60-70 cm;

I dochodzę do wniosku, że to za gęsto. Jednak owoce są za mało doświetlone.

Szczególnie jak jeszcze na górze rzędu urośnie taki piuropusz, który jeszcze bardziej zacienia owoce.

Mając na uwadze ilość liści vs. doświetlenie owoców, jednek chyba lepiej mieć o 2 liście mniej a więcej słońca przy owocach.

Zbyszku, ale nie przycinasz na krótko w okresie dojrzewania? Widzę, że winnice mocno ogławiają w okresie dojrzewania, jak tu choćby: https://www.chalons-tourisme.com/visite ... 51v5052wn/

-- wtorek, 27 października 2020, 06:35 --

sulima napisał(a):
Od trzech lat przyglądam się winnicy zawodowej, która jest opodal i wniosek jest taki prowadzenie w formie guyota, cięcie zawsze bardzo późno w tym roku około 20 kwietnia, sądziłem, że to z braku czasu ale nie tnie tak późno po to, żeby był późny start i wiosenne przymrozki jeżeli się trafią to nie mają żadnego znaczenia bo winorośl jeszcze nie zdąży popuszczać pąków, rośnie to słabo moje krzaki są co najmniej dwa razy większe, znacznie potężniejsze,prowadzone sznur skośny efekt taki, że ja przycinam i przerzedzam a on nie bo ma małe krzaki, na koniec sądziłem, że winogrona nie dojrzeją z powodów wymienionych wcześnie ale byłem w błędzie, dojrzewają normalnie, plon odpowiedni, nie trzeba obrywać liści, przerzedzać gron, w przyszłym roku spróbuję na części winorośli tej metody

U nas na zachodzie kraju to chyba jednak zbyt odległy termin. Ok. 20 kwietnia na krzewach od kilku lat jest już nawet u późnych odmian takie zaawansowanie: Pinot Noir https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=27692 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29430 Elbling https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29432. Tu jest Riesling i Pinot Blanc z ok. 20 kwietnia 2015 r. i widać, jak w ostatnich latach wegetacja przyśpiesza : https://www.fotosik.pl/zdjecie/4605f6ce1b062d9c https://www.fotosik.pl/zdjecie/fad2ada11dd3abe2.
Rozmawiałem ostatnio ze znajomym winiarzem spod Brzegu i on za cięcie późne rozumie drugą połowę marca.

PostNapisane: wtorek, 27 października 2020, 18:28 
czeladnik
czeladnik

Dolnoslonzok napisał(a):
U nas na zachodzie kraju to chyba jednak zbyt odległy termin

Masz rację, tego się nie da porównać, u nas w Sandomierzu jest inny specyficzny klimat, wystepuje taki na szerokość 30 kilometrów pas, zagłębienie terenu niższe o kilka metrów i ciągnie się to od wschodniej granicy, powoduje to, że tym zagłębieniem docierają zimne wiatry na wiosnę ze wschodu i wszystko zaczyna ruszać o dwa tygodnie później od innych terenów w mojej okolicy położonych troszkę wyżej co akurat w przypadku winorośli ma dobre efekty bo w większości wiosenne przymrozki nie powodują żadnych strat, w tym roku u mnie nie było żadnych strat wywołanych przymrozkiem a u kolegi 30 km dalej umarzło praktycznie wszystko

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1