Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 09:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 września 2020, 17:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2372
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zbyszek, ciepły i słoneczny wrzesień w tym roku nie wystarczy :-)
Zamawiaj jeszcze pierwszą połowę października ciepłą, słoneczną i bez przymrozków!

PS. Rozmawiałem z właścicielem niedalekiej winnicy (komercyjnej) - mówi, że szykuje się ze wszystkim na październik, tylko Riesling może na listopad...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 września 2020, 18:45 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 119
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Basti napisał(a):
Zdradź proszę jak ekologicznie prowadzisz solarisa?Czy obrywasz liście w okolicach gron?Jeśli tak to w jakim terminie?


Witaj,
o uprawie okologicznej winorośli w postach można znaleźć prawie wszystko to co za chwilę napiszę.

Od dwóch lat nie używam doglebowo żadnych sztucznych nawozów tylko naturalny obornik. W ochronie winorośli stosuje na początku sezonu oprysk olejem, a potem siarkol, wywar ze skrzypu, miedzian, Polyversum (1 gram na litr wody), węglan potasu oraz od czasu do czasu gnojówkę z pokrzyw. Sporadycznie stosuje nawożenie dolistne z reguły produktami firmy INTERMAG. W tym roku przy niektórych rzędach winorośli zastosowałem w nawożeniu "wióry rogowe". Jest to nawóz organiczny o długoterminowym działaniu :lol:

Liście na Solarisie obrywałem w okresie 2-4 tygodni po kwitnieniu, ale pozostawiam pojedyncze liście między gronami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 września 2020, 19:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7006
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Zbyszek, ciepły i słoneczny wrzesień w tym roku nie wystarczy :-)
Zamawiaj jeszcze pierwszą połowę października ciepłą, słoneczną i bez przymrozków!

PS. Rozmawiałem z właścicielem niedalekiej winnicy (komercyjnej) - mówi, że szykuje się ze wszystkim na październik, tylko Riesling może na listopad...

Faktycznie, przydała by się też ciepła przynajmniej pierwsza połowa października.
Inaczej Hibernal i Johanniter nie dojrzeją :?: Gewurztraminer i Pinot szare też jeszcze zielone.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 19:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Jutro zbiory Solarisa!

Załącznik:
20200911_154753_copy_600x300.jpg
20200911_154753_copy_600x300.jpg [ 144.18 KiB | Przeglądane 750 razy ]


Na dziś kontrolne jogódki:
22Brix
TA 7.05(po sedymentacji)
pH 3.25

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 19:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1180
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
U mnie Solaris już w Balonie 25l, było 51kg. Po tłoczeniu moszcz 23bx, kwasy 7,6g/. Myślę że to dobre parametry.
Przy pomiarach pojedynczych jagód wychodziło lepiej 24-25bx.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 20:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Mirku,moim zdaniem bardzo dobre!

Jakie pH miałeś?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1180
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
pH, mierzyłem, ale nie podobał mi się wynik więc nie podaję. Muszę dokładnie skalibrować urządzenie, tak aby mieć pewność co do jego sprawności.
Robię to tak rzadko, pewno coś sknociłem. Tak czy inaczej zbiory i tak bym wykonał.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 20:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Nie ma problemu.

Ciekawość Mirku...;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 06:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
U mnie Solaris też w balonie, 30 litrów soku po sedymentacji.Parametry
Brix-21
TA-8
PH-3,4
drożdże enartis aroma white


pozdrawiam
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 15:41 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 119
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Mój Solaris zrywany w piątek już fermentuje. Po sedymentacji mam 110 litrów soku o parametrach:
Ph-3,28
Brix-21
TA-7,4

Wszystkie lata stosowałem drożdże Siha White Aroma, a tym roku dla odmiany coś nowego drożdże HD T18.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 17:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 08:18
Posty: 26
Lokalizacja: Bochnia
Cześć,
Ja też zebrałem Solarisa bo zaczął się zmieniać w rodzynki.
Cukier w pomarszczonych jagodach poza zakresem refraktometru. Niby fajnie , ale nie do końca... Miałem problem z tłoczeniem. Wydajność , pomimo enzymu , wyszła niewiele ponad 50% . Większość tej najsłodszej marmolady została w wytłokach i poszla na kompost :( .


Załączniki:
Komentarz: Po tłoczeniu.
20200913_145544.jpg
20200913_145544.jpg [ 37.5 KiB | Przeglądane 519 razy ]
Komentarz: Dla pomarszczonych jagód.
1_20200913_123202.jpg
1_20200913_123202.jpg [ 37.05 KiB | Przeglądane 519 razy ]
Komentarz: Przed młynkiem
2_20200913_115757.jpg
2_20200913_115757.jpg [ 112.79 KiB | Przeglądane 519 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 18:42 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
@ JASD ,jak reszta parametrów,po sedymentacji?

Piękny Solaris!!!
Tu nie o ilość, a o jakość walka!

U mnie parametry po sedymentacji:
Brix 22
pH 3.44
TA 6.25

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Ostatnio edytowano niedziela, 13 września 2020, 21:12 przez narc81, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 19:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Pryskałeś Włodek węglanem w niedawnym czasie przed zbiorem?

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 19:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Krzysiek,to obciążenie...
Ostatni oprysk na Solaris,Polyversum 04.08.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 19:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 563
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
JASD napisał(a):
Cześć,
Ja też zebrałem Solarisa bo zaczął się zmieniać w rodzynki.
Cukier w pomarszczonych jagodach poza zakresem refraktometru. Niby fajnie , ale nie do końca... Miałem problem z tłoczeniem. Wydajność , pomimo enzymu , wyszła niewiele ponad 50% . Większość tej najsłodszej marmolady została w wytłokach i poszla na kompost :( .

Trzeba było z wytłoków zrobić wodniaka, szkoda ich ☹️.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO