Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 10:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 16:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Polecam Monarcha solo, wspaniałe wino było z niego na PIWI w wersji różowej. Szkoda go paprać z jakimś ripariowatym badziewiem.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 17:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dokładnie.

Monarch na różowe.

Regent + wytłoki z Monarcha - na czerwone.

A LM i MF - osobne, trzecie wino.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 18:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 608
Lokalizacja: Lubuskie
No to Johanniter nastawiony. Po sedymentacji 22blg i 9g/l kwasów niestety.
Brakło tygodnia, ale było już 5% strat przez szp. Jak co roku, do października ledwo przez szarą dowisi. Szukam dla niego białego partnera do cuvee, który w tym terminie będzie miał mniej kwasu..

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 18:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 29 stycznia 2017, 10:05
Posty: 33
Lokalizacja: Lubelszczyzna
Dzięki panowie. No to jeden dylemat z głowy. Zapytam jeszcze czy różowe fermentować w niższej temperaturze? Mam dwie alternatywy 17 albo 12 stopni. Bądź temperatura pokojową. Jak to jest z różowym?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 19:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Różowe jak białe. Drożdże zaszczepić przy 20 st C. Fermentacja w w/w temperaturze ok 48 godz. następnie stopniowe schłodzenie do 12 st C.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 19:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
W końcu pierwszy raz w tym roku zebrałem super późną odmianę testową "Solaris Kaukaski", parametrów nie mierzyłem bo dopiero wróciłem ze zbioru. :eh:
Niestety wciąż biję się z myślami i szarpie mną niepewność, czy aby nie za szybko, czy aby się nie pośpieszyłem :?. Pewnie przede mną kolejna nieprzespana noc. Jest jednak światełko w tunelu, Jutrzenka nadziei. Będę cierpliwie czekał na Hibernala aż dojrzeje, przecież winarze to cierpliwi ludzie. Na pewno mi się uda, przecież dojrzewanie to tylko kwestia czasu :)

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2020, 20:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 253
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
[quote="RobertR"]Polecam Monarcha solo, wspaniałe wino było z niego na PIWI w wersji różowej. Szkoda go paprać z jakimś ripariowatym badziewiem.
Chyba LM i MF nie sa złe na róż. Roselit Diva z winnicy Nobilis robi wrażenie na wielu konkursach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 10:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
gzeho napisał(a):
No to Johanniter nastawiony. Po sedymentacji 22blg i 9g/l kwasów niestety.
Brakło tygodnia, ale było już 5% strat przez szp. Jak co roku, do października ledwo przez szarą dowisi. Szukam dla niego białego partnera do cuvee, który w tym terminie będzie miał mniej kwasu..


Gzeho - daj znać jak już znajdziesz :D

PS. 9g/l po sedymentacji rzeczywiście trochę za dużo...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 16:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Jak już mówicie o mieszaniu to ja planuję rondo + regent, osobno lm + MF, 2 tygodnie temu wszystko wyglądało zdrowe ale pomiar zrobię jutro. Jakie mieszanki wychodzą dobrze przy rondo/regent coś polecacie.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 18:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 608
Lokalizacja: Lubuskie
ZbyszekTW napisał(a):
gzeho napisał(a):
No to Johanniter nastawiony. Po sedymentacji 22blg i 9g/l kwasów niestety.
Brakło tygodnia, ale było już 5% strat przez szp. Jak co roku, do października ledwo przez szarą dowisi. Szukam dla niego białego partnera do cuvee, który w tym terminie będzie miał mniej kwasu..


Gzeho - daj znać jak już znajdziesz :D

PS. 9g/l po sedymentacji rzeczywiście trochę za dużo...


Albo zamiast szukać pasującej odmiany, poradzić dobie z szarą pleśnią, co jakiś mi nie wychodzi..

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 18:48 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2020, 09:45
Posty: 21
Lokalizacja: Lubuskie
Witam,
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, jeśli nie to przepraszam.
Jutro dostanę ok 2 wiader 10l winogron odmiany nieznane ( jedno prawie czarne, drugie ciemne z fioletowymi mazami?)
Oba smakują zupełnie inaczej...
Tutaj moje pytanie: jak najbezpieczniej byloby z nimi postapic?siarkowac? Jesli tak to ile dodac siarki? Jakie drożdże dodac? W jakiej temperaturze i jak długo macerowac?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 19:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
K8y
Zmierz chociaż cukier i kwasowość, napisz, doradzimy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 17:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Rondo - 17
Regent - 18
LM,MF - 19
CC - 17,5
Zwei-17
Dor-16
Brix

Czy to możliwe że tak słabo cukru czy to wina deszczu który pada od kilku dni :( krzewy nie przeciążone.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 19:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Łukasz, rok jest słaby, od maja się zaczęło słabo...
A w Nysie pada pewnie jeszcze więcej, bo do gór bliżej...
A Ty masz na winnicy agrowłóknine rozłożoną?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 21:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 608
Lokalizacja: Lubuskie
ZbyszekTW napisał(a):
gzeho napisał(a):
No to Johanniter nastawiony. Po sedymentacji 22blg i 9g/l kwasów niestety.
Brakło tygodnia, ale było już 5% strat przez szp. Jak co roku, do października ledwo przez szarą dowisi. Szukam dla niego białego partnera do cuvee, który w tym terminie będzie miał mniej kwasu..


Gzeho - daj znać jak już znajdziesz :D

PS. 9g/l po sedymentacji rzeczywiście trochę za dużo...

A może Panonia?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO