Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 10:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Pada, no i mam wielkie wątpliwości czy Seyval Blanc i Hibernal w tym roku u mnie dojrzeje.
Wczoraj było sucho wiec pomierzyłem cukier, nie ma zachwytu SB-17-18bx, Hibernal 16-17bx.
Kwasów nie mierzyłem, bo czuję że są wysokie. Wygląda że to będzie dopiero 2-ga połowa października.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 10:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
RobertR napisał(a):
Pannonia parametry nastawu:
3 kg z krzewu, 23 brix
TA 7.8 (liczyłem na trochę wyższy kwas)
Rewelacyjne klarowanie na Panzym clear, osad znikomy. Teraz zobaczymy czy po winobraniu w tropikalnych warunkach cokolwiek aromatu się ostanie.

Soreli z Fleurtai i Sauvignonami:
2,5 kg średnio z krzewu,
22 brix, TA 7 (też mogło by być wyżej)
Sedymentacja trochę lepsza jak w ub roku, ale bez cudów, sporo osadu zostaje.


Super parametry! :-)
Kwasu rzeczywiście mogłoby być ciut wyżej w Soreli, ale znaczy to że dojrzałość owoców była bardzo dobra.

Robert, a jak u Ciebie porównawczo wygląda np. Regent ew. inne "powszechne" odmiany?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 11:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
U mnie od początku jest kierunek austro-wegierski
Dlatego z "powszechnych" odmian mam tylko 3 szt. Regenta, każdy na innej podkladce. Dodaję go do Roeslera. W tym sezonie idealnie zdrowy, nie uszkodzony przez osy. Ma już pewnie ponad 20 brix. Ale musi czekać na późniejsze odmiany.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 13:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
A jak u Ciebie Cserszegi Fuszeres w tym roku?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 14:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Właśnie zbieram CsF, jest super. Idzie do nastawu z innymi muszkatami.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 16:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
[quote="RobertR"]Pannonia parametry nastawu:
3 kg z krzewu, 23 brix
TA 7.8 (liczyłem na trochę wyższy kwas)
Rewelacyjne klarowanie na Panzym clear, osad znikomy. Teraz zobaczymy czy po winobraniu w tropikalnych warunkach cokolwiek aromatu się ostanie.

Soreli z Fleurtai i Sauvignonami:
2,5 kg średnio z krzewu,
22 brix, TA 7 (też mogło by być wyżej)
Sedymentacja trochę lepsza jak w ub roku, ale bez cudów, sporo osadu zostaje.

Wnioskuje z tego postu, że z Panonii zrobisz odmianowe. Była by okazja ocenić wartość tej odmiany w naszych warunkach pod kątem wina.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 17:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 21 marca 2019, 23:04
Posty: 115
Lokalizacja: Podbeskidzie
RobertR jeśli chodzi o czekanie na późniejsze odmiany. Na razie mam po kilka krzewów CsF i Souvignier Gris. Dosadzę więcej, kiedy już będę wiedzieć, jak u mnie się sprawdzają. Zgodnie z literaturą terminy dojrzewania tych odmian zachodzą na siebie, ale życie pokazuje, że CsF dojrzewa wcześniej. Jak oceniasz, czy może wisieć aż SG dojrzeje, czyli czasami aż do około 10 października? Nie uśmiecha mi się nastawiać wina z 4 krzewów.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 17:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Sfinks robię odmianowe z Pannonii, warunki zbioru były tragiczne momentami pod 25 c, bałem się zapowiadanych ulew, a tu deszczu brak i dalej ciepło. W normalnych warunkach powinno być rano poniżej 10 c a nie ponad 15, i mgła, a zaraz potem szybko ponad 20.
Dlatego sprawdzimy podatność na utlenianie, i ew. utratę aromatów.
Drożdże dziś jeszcze daję specjalne przeznaczone dla Rieslinga.
Na 14,5 litra soku jest tylko 1.5 litra osadu.

Dzika, Sauvigniera nie mam więc nie wiem kiedy dojrzewa, ale CsF może wisieć długo. Nie musiałem nic przebierać ani sprawdzać 100% jagód zdrowych. I tak jest co roku, dlatego go dosadziłem.
Natomiast Nektar chyba poleci, nastaw z 60% udziałem Nektara ma tylko 20,5 brix, dobrze że Dublański zrobił cukier bo sam Nektar oscylował w granicach zaledwie 17-18 brix.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 09:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Zaobserwowano tych co nie sieją , nie orzą a zbierają.

Podobni byli do szpaków.

Zebrałem.
To czego nie zdołałem osłonić siatką.

Padło na Marketę (od Dziadka2 dawno temu przywieziona przez dobrych ludzi). Z wyglądu przejrzała
Brixów 18 i pół.



U mnie na dziś z wyglądu też przejrzała, cukier z jagód z przed paru minut 21 - 24 Brix

Obrazek

Obrazek

Wisi bez siatek, w zeszłym roku szpaki większość zjadły - ciekawe czy w tym roku uda mi się ich wyprzedzić......

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 09:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
hybryda napisał(a):
U mnie owocówki upatrzyły sobie tylko 2 rzędy. Na selekcję jagód poświęciłem około 50 godzin przy zbiorze około 150 kg.
Małe sprostowanie. Nie 50 godzin, a 40.
hybryda napisał(a):
Pomiar 17.09
Seyval 19 Brix (jak co roku średnie obciążenie 3-3,5 kg)
Triomphe d'Alsace 21 Brix (bez redukcji plonu)
Hybryda na wino czerwone 23 Brix. Na tej odm. od 3 lat redukuję do 2 gron na latorośli, co daje średni plon 4-4,5 kg. W najbliższą sobotę i niedzielę winobranie odmian na wino czerwone. Zbiór odm. Seyval pod koniec września.
Winobranie przyspieszyłem o dzień wcześniej. Zacząłem w piątek, a zakończyłem w poniedziałek do godziny 13.00. Miazgę wycisnąłem 26.09, ponieważ zakończyła fermentacje. W tej chwili w balonach prawie nie dochodzi do wydzielania CO2. Następuje szybkie grawitacyjne klarowanie. Kwasowość z 7,5 g/l spadła do 4,5-5 g/l przy użyciu drożdży https://www.farmarik.pl/p/447/suszone-d ... atic-100-g . Kwas jest łagodny, miękki. Nie wyczuwam jabłkowego. W tym roku zostawiłem w miazdze większe ilości szypuł nadając winu więcej cierpkości, której mi zawsze brakowało w poprzednich winach.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 11:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Tak w odniesieniu do Solarisa:
Winnica Opole- zbiór 21 września: 24 Brix i 6,75 g/l
Winnica z Krzyżowic pod Brzegiem zbiera dopiero w piątek, ale mimo deszczu Solaris ma dzisiaj 26 Brix (18 września miał 24 Brix, a w jagodach z szarą pleśnią 26 Brix).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 11:46 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
Szpaki potrafią zrobić trochę szkód. Dzisiaj widziałem przez okno taką chmarę. Siadały wszędzie ławicami i dziobały wszystko co popadnie, zjedzone przez larwy ćmy bukszpanowej bukszpany, trawnik, dzikie wino sąsiada. Dosłownie wszystko :) Widać że to dzikie ptaki nieprzyzwyczajone do samochodów bo podrywały się gwałtownie jak jakiś przejeżdżał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 11:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
grapes napisał(a):
Szpaki potrafią zrobić trochę szkód. Dzisiaj widziałem przez okno taką chmarę. Siadały wszędzie ławicami i dziobały wszystko co popadnie, zjedzone przez larwy ćmy bukszpanowej bukszpany, trawnik, dzikie wino sąsiada. Dosłownie wszystko :) Widać że to dzikie ptaki nieprzyzwyczajone do samochodów bo podrywały się gwałtownie jak jakiś przejeżdżał.


A gdzie to było? (nie podałeś lokalizacji) Bo nie wiem czy się nie obawiać. U mnie w tym roku tylko pojedyncze szpaki. Band nie było póki co.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 12:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
W prostej linii 350km na pn-wschód od Łaz zatem nie musisz się obawiać. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 15:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Dużo bliżej, koło Ostravy jest szpaków od cholery. Ale one raczej ruszą na południe, chyba ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Yandex [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO