Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 11:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 11:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
vanKlomp napisał(a):
W takim wypadku to "Rien ne va plus" :wink:

Troszkę znam francuski + translator i nie do końca rozumiem kontekst.
Nic nie da się zrobić?
Mam liczyć na opatrzność?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 12:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
To tak jak napisała Małgosia to czysta ruletka.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 12:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
vanKlomp napisał(a):
To tak jak napisała Małgosia to czysta ruletka.

Już rozumiem, to slogan używany przez krupiera.
Jak pisałem, liczę się z tym.
A jakby trochę tylko zasiarkować miazgę i czekać na ruszenie dzikich? Chyba że już za późno?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 12:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Chrona napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Chrona napisał(a):
Zbierałem wczoraj późnym popołudniem.

To jeszcze możesz zasiarkować. Wystarczy, że drożdże dodasz po min 36h.


Tylko ja jestem zdesperowany i kategorycznie robię na dzikich :) . Co z utlenianiem, tylko siarka czy może jest jakieś inne rozwiązanie?

Na dzikusach,bez sedymentacji i bez piro.
Szybki przerób - wyciskanie na prasie i natychmiast do balona z rurką fermentacyjną.
Temperatura początkowa 20-24st. Gdy drożdże zaczną pracować należy powoli obniżać temperaturę (do wcześniej zaplanowanej :wink: )
Powodzenia :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 12:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
Wielkie Dzięki ZbyszekB.
Na taką odpowiedź czekałem.
Robić tylko z wyciśnietego moszczu , czy dodać skórki itp.
Jak długo trzymać nad osadem?
Jak długa schładzać i do jakiej temperatury.
Przepraszam że tyle pytań ale widzę że tylko ty jesteś w temacie.
Żeby nie było przeczytałem cały twój wątek o "dzikusach"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 15:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Chrona napisał(a):
.....
Robić tylko z wyciśnietego moszczu , czy dodać skórki itp.....
Można bez skórek i pestek a można też ze skórkami i pestkami (jeżeli dobrze dojrzałe ?)
Na skórkach to wino tzw, "pomarańczowe" z większą ilością tanin.
Cytuj:
Jak długo trzymać nad osadem?
Na to nie ma reguły. Ja pierwszy raz zlewam z nad osadu gdy wino osiągnie zaplanowaną ilość cukru dla win wytrawnych,półwytrawnych (słodkich nie robię)
Cytuj:
Jak długa schładzać i do jakiej temperatury.
.....

Ja przenoszę fermentator do chłodniejszego pomieszczenia 12-15 stopni i sprawdzam co 2-3 godz. czy frmentuje :lol:
Jeżeli fermentacja bardzo zwalnia to z powrotem do cieplejszego pomieszczenia.
Trochę kłopotu z tym nieraz bywa :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 15:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
Ok. Dziękuję.
Z tym przenoszeniem to nie wiem czy dam radę, tzn. z jego częstotliwością.
Początkową fermentację w wyższej temperaturze będę robił przez 2 do 3 dni, później 12 stopni, jeżeli fermentacja gwałtownie wyhamuje to z powrotem do ciepełka itd.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Ograniczyć utlenianie można za pomocą CO2 nad lustrem moszczu.
W domowych warunkach bierzesz worek foliowy, sypiesz sodę spożywczą do niego, dolewasz octu (jak najmniej powietrza w worku), potrząsasz aż spęcznieje i wyciskacz powstały gaz nad moszcz. Ten gaz, to właśnie CO2, który jest cięższy od powietrza. Proporcje musisz znaleźć w necie, bo nie pamiętam.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 20:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tu masz takie prymitywne ustrojstwo do produkcji CO2:
https://wino.org.pl/forum/Thread-Prymit ... ania-butli

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 23:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Dziś zebrane:
Galanth w miazdze 22 brix.
Solaris + Garant + Kristaly - w miazdze 20 brix.

Reszta czeka sobie.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 września 2020, 06:09 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 11:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
Więc się nie nabiegam, bo mogę regulować temperaturę. Matka drożdżowa może kolejnym razem. CO2 na ten moment też odpuszczam. Od wczoraj wszystko w balonie 21 brix, kwasy i ph nie mierzone, może dzisiaj znajdę czas na pomierzenie, trochę soku odlałem i trzymam w lodówce.

-- poniedziałek, 21 września 2020, 10:59 --

Najnowszy pomiar parametrów odlanego moszczu solaris & company:
Cukier 21 brix
Kwas około 9g
Ph około 3.1
Piszę około ponieważ pierwszy raz mierzę te parametry, dodatkowo ph papierkiem.

-- poniedziałek, 21 września 2020, 11:01 --

W nastawie nie widzę narazie oznak utleniania, natomiast odlany sok do dzisiejszych pomiarów zrobił się brunatny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 13:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Wczoraj zebralem Solarisa:
24 Brix
TA 6,5
pH 3,1
Po sedymentacji w chłodni dziś zadane drożdże.


>>. W tym roku nie robie juz eksperymentu z dokwaszaniem. W ubiegłym roku dodałem tyle ile niby powinienem czyli do 8g a wyszło zbyt kwaśne.

Gdzieś mignęło mi przed oczami kiedyś na forum, ze do kwasów mierzonych zestawem z niebieskim wskaźnikiem trzeb doliczyć +1 czy to prawda?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 17:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Zebrany PNP.
Brix 20
TA 7.6
pH 3.6

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 18:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
marttinezz napisał(a):
Wczoraj zebralem Solarisa:
24 Brix
TA 6,5
pH 3,1
Po sedymentacji w chłodni dziś zadane drożdże.


>>. W tym roku nie robie juz eksperymentu z dokwaszaniem. W ubiegłym roku dodałem tyle ile niby powinienem czyli do 8g a wyszło zbyt kwaśne.

Gdzieś mignęło mi przed oczami kiedyś na forum, ze do kwasów mierzonych zestawem z niebieskim wskaźnikiem trzeb doliczyć +1 czy to prawda?


Mi Solaris półsłodki najlepiej wychodzi przy startowym TA 8,5. Dużo zrzuca kwasu w sedymentacji i fermentacji.
Ale u mnie wszystko trzyma duży kwas - nie spadła mi nigdy w Solarisie TA poniżej 8 - a Brixy przy tym to 26 Bx...
Pomiar NaOH 0,1 mol zakupionym i dodany błękit + miareczkowanie na kolor.



narc81 napisał(a):
Zebrany PNP.
Brix 20
TA 7.6
pH 3.6


Włodek, niezłe parametry! Jakie obciążenie?
Co z tego będziesz robił?

Mój PNP jeszcze wisi, ale Brixów ma chyba mniej.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 18:33 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Każdy pomiar,coś innego...

Przy tych parametrach w Solaris u kolegi coś nie gra...

Dla mnie za małe pH ale nie wnikam.

Każde siedlisko jest inne i każdy ma inny sprzęt.

Co do PNP,zebrałem ponieważ mają przyjść deszcze w tygodniu.

Dużo miał zaschniętych jagód(tych małych) a po deszczy wiadomo co mogłoby się z tym stać.
Wcześniej octował ale słonce powysuszało "łzy"...;)

Przy zbiorze octowych tylko kilka się trafiło,usunąłem oczywiście.

Te zebranych parę kilo i tak jakoś nie cieszy...

Czerwone będę próbował zrobić.Na białe już zbyt czerwony sok...
Na rose pewnie ok.ale jakoś mnie nie kręci.
Pet nat pewnie fajnie ale pragnę czerwonego pinota!!! :)

Co wyjdzie się okaże,anuż pijalny, lekki z zaznaczoną kwasowością burgund. ;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 września 2020, 20:20 przez narc81, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 371 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO