Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 09:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 06:03 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 08:18
Posty: 26
Lokalizacja: Bochnia
Pora zacząć - w tym roku trochę wcześniej.
Wczoraj zabrałem Solarisa.
24 Brix cukru , 7.5 g kwasu.
I to wszystko po przeciążeniu - prawie 5 kg z krzewu.
Fajny rok jak na razie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 08:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
A po co? 24bx dla Solarisa to niewiele - nie lepiej było poczekać. Rok jest dobry, sam muszę JUŻ (zwykle wyjmowałem pod koniec sierpnia) wyjąć refraktometr - ale po co się spieszyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 08:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5562
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tyle razy się pisało, że podstawową cechą winiarza i winogrodnika jest cierpliwość. Ale młodych ponosi. Wytrzymać nie mogą.
Ja też jeszcze refraktometra nie wyjąłem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 09:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 08:18
Posty: 26
Lokalizacja: Bochnia
A na co czekać, aż kwasy będą 5 i cukier 28-30?
I co z tego zrobić?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 10:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1205
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
JASD napisał(a):
A na co czekać, aż kwasy będą 5 i cukier 28-30?
I co z tego zrobić?

Piłem od kolegi Janka 2 wina i myślę że wie co robi.
Jego trunki były wysoko ocenione na spotkaniu w Maciejowicach.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 10:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5562
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mirek skoro tak twierdzisz. Tylko w tym roku kusi żeby zrobić z Solarisa wino półsłodkie bez szaptalizacji ale trzeba było pomyśleć wcześniej o rezerwie kwasów.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 11:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
Dokwasić kwasem winowym zawsze można, albo dorzucić jakiegoś kwasiora w stylu LaCrescend. Natomiast pełnej dojrzałości owoców NIE DA SIĘ ZASTĄPIĆ. Co z tego że cukry, że kwasy jak aromatów nie będzie. Ale każdy robi co uważa za stosowne.
Ja ze tych słodziaków będę rozbił półwytrawne/półsłodkie - po prostu Polacy lubią wina słodsze. Poza ścisłym gronem miłosników wina - reszta pija słodsze. Więc jak mam gości to podaję co kto lubi, wkurza mnie że nie potrafi docenić dobrego Rieslinga (czy polskiego Rieslinga czyli Hibernala), ale wolę dać inne wino niż patrzeć jak się krzywi :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 11:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2338
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
jawormcz11 napisał(a):
JASD napisał(a):
A na co czekać, aż kwasy będą 5 i cukier 28-30?
I co z tego zrobić?

Piłem od kolegi Janka 2 wina i myślę że wie co robi.
Jego trunki były wysoko ocenione na spotkaniu w Maciejowicach.


Absolutnie bym się jeszcze ze zbiorem nie spieszył, ale fakt białe wino to Janek umie robić, no i może tak super wczesną lokalizację.
Moim zdaniem fizjologicznie jeszcze nic nie jest do zbioru, mimo takich parametrów na refraktometrze jakie mają np. Dublański i Kozmopolita, a dochodzi Gyongyriesling, i Csersegi Fuseres. Trzymam do oporu, i pójdą (jak dowiszą) do jednego gara z resztą białych, które do nich pasują, nie chce mi się już robić po 15 l. wina.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 12:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7062
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
JASD napisał(a):
A na co czekać, aż kwasy będą 5 i cukier 28-30?
I co z tego zrobić?

A co z dojrzałością fizjologiczną?
Aromaty i smak ?
Pestki powinny być brązowe i bez wyczuwalnej goryczki po przegryzieniu, co świadczy (w amatorskich warunkach) o dojrzałości owoców.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 12:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
U mnie też już po.
22Brix
3.4 pH
7,85 kwasowość
Pierwsze owocowanie.Obciążenie średnio na krzew 0.65kg.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 12:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5562
Lokalizacja: Łódź i okolice
Włodek kto zrywa Solarisa z takimi parametrami? :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 12:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Vanklomp zależy kto jakie chce wino.
Zależy od sytuacji i formy krzewów...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 13:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5562
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie mów mi, że chcesz takie wino. :mrgreen:
Po prostu spanikowałeś.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 13:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Krzysiek możesz rozwinąć myśl "takie wino" ?
Wiesz,że jestem na początku drogi.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5562
Lokalizacja: Łódź i okolice
Temat rozwinał Zbyszekb:
zbyszekB napisał(a):
A co z dojrzałością fizjologiczną?
Aromaty i smak ?
Pestki powinny być brązowe i bez wyczuwalnej goryczki po przegryzieniu, co świadczy (w amatorskich warunkach) o dojrzałości owoców.

Solaris z takimi parametrami tego nie ma.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO