Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 października 2018, 20:49 
mistrz
mistrz

Próbowałem mojego Roeslera tegorocznego i wino ma szanse być dobre. Paradoksalnie ciut lepiej podszedł mi Regent, zobaczymy :)

Jeszcze ciekawostka, zmierzyłem ostatki gron na krzakach (choć już dawno po winobraniu u mnie):
Johanniter 23brx
Seyval 27brx :thumbup:

PostNapisane: sobota, 27 października 2018, 04:24 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
zbyszekB napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
....wyszło po ca. 1,25 kg na krzew ( kilka gron zjadły w tygodniu szpaki, kosy, osy oraz szerszenie ). Grona ważyły średnio 100-120 g, a rekordowy okaz nawet 250 g. Cukier w jagodach wyniósł od 22,2 do 24,6 Brix. W moszczu wynik był następujący : cukier 22,2 Brix, kwas 7 g/l.

Kwasy bardzo niskie jak na rieslinga :!: :shock:
U mnie hibernal miał około 10g/L :!: :!: :!:
Będziesz robił wino z rieslinga ?
Bo jak by co to proponuję wymianę hibernal - riesling

Przepraszam, dopiero znalazłem chwilę, by odpowiedzieć. Niestety na wymianę z mojej strony jest jeszcze za wcześnie. Parę litrów Rislinga z krzewów 2014, jak wspominał Krzysztof, pracuje, a z rocznika 2010 i 2013 ( trzy krzewy) zebrany plon służył jako deser i materiał na sok.
Z moim Rieslingiem jest tak, że przesadzjąć całą uprawę z Kościerzyc posadziłem wszystko w cięższej, gliniastej madzie rzecznej, aby nie stracić kolekcji. Minusem tego miejsca w północnej części ogrodu jest fakt, że latem wszystkie krzewy od godziny 16 są już zacienione, a w połowie października to nawet po godz. 15. W południowej części ogrodu nasłonecznienie mam od wschodu Słońca do godziny 21 latem, a we wrześniu i październiku do odpowiednio godz.19-18. Tu jednak jest piach krzemowy, a pod nim żółty piach rzeczny naniesiony niegdyś przez Nysę Kłodzką, a może i Odrę. Teren wymaga przygotowania po przyszłe nasadzenia przerobowe, co właśnie zaczynam realizować powoli, jednak nie będzie to miejsce pod Rieslinga, a dla Pinot Blanc i Chasselas.

PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2018, 19:18 
mistrz
mistrz

Z ciekawości sprawdzam dalej ile można było wyciągnąć w takim roku cukru w gronach (choć u mnie już dawno po zbiorach). Na dzień dzisiejszy:
SB 27 Brx
Johanniter 24,5 Brx choć pestki nie do końca zdrewniałe

PostNapisane: sobota, 3 listopada 2018, 17:54 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Winobranie zakończone :D
Dzisiaj zebrałem 15kg Jutrzenka i Swenson Red na likierowe. :

Zbyszku ,robisz typowe likierowe, czy jakoś uproszczone? Wczoraj zebrałem Swensona i się zastanawiam co z nim począć.

PostNapisane: sobota, 3 listopada 2018, 20:50 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Winobranie zakończone :D
Dzisiaj zebrałem 15kg Jutrzenka i Swenson Red na likierowe. :

Zbyszku ,robisz typowe likierowe, czy jakoś uproszczone? Wczoraj zebrałem Swensona i się zastanawiam co z nim począć.

Typowe likierowe. Jeszcze wisi na krzewie tak ze 3kg Swensona, ale dosładzał już nie będę.
!7-18%, 4-5 Blg i troche za niskie kwasy, tak organoleptycznie.
Da się to pewnie skupażować z jakimś kwasiorem i wyjdzie słodkie lub półsłodkie :wink: :!:

PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2018, 17:22 
Ekspert
Ekspert

No i poszedłem na skróty - litr destylatu 80% zalany czterema litrami moszczu na dosłodzenie, resztę przefermentuję do końca i spróbuję połączyć, może nie wybuchnie :wink:
Tylko czym to dokwasić? Nie zostawiłem Frontenaca.

PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2018, 18:18 
Ekspert
Ekspert

Czas zakończyć winobranie. Wiszą ostatnie gronka Swensona Red i Century. Goście idą, więc dziś Century na talerz. "Niebo w gębie". :wink:

Załączniki:
IMG_20181106_180558.jpg
IMG_20181106_180558.jpg [ 93.31 KiB | Przeglądane 2020 razy ]

PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2018, 20:49 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
No i poszedłem na skróty - litr destylatu 80% zalany czterema litrami moszczu na dosłodzenie, resztę przefermentuję do końca i spróbuję połączyć, może nie wybuchnie :wink:

Moje likierowe marquette/frontenac (niby porto :wink: ) już się skończyło i było chwalone nawet przez moich gości :shock: :mrgreen:
Wspominałem gdzieś o nim na forum
Teraz maltretuję swoich gości lubiących słodycz likierowym białym - Swenson Red/jutrzenka
Mam jeszcze w lodówce litr soku z frontenaca , sprubuję następne "porto" na skróty :wink:

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Listopad to czas w którym sprawdza się jakość tegorocznego wina, a tu cisza, brak dyskusji i nikt się niczym nie chwali. Rok mieliśmy bardzo udany.
U mnie oprócz tradycyjnych win gronowych zrobiłem sobie eksperyment, wino jutrzenka+sok malinowy, 50/50%.
Wino kolor landrynkowy, ciemno różowy, smak przyzwoity, czuć malinę, miętę zioła, trochę cukru.
Ale to forum o winach gronowych więc i takowe były robione, solaris + krystialy. Wino wyszło bardzo dobre, pół wytrawne, lekkie, w zapachu coś tam cytrusy,
prawie sklarowane, 12,5-13% alkoholu, 15l, już pite od 2 tygodni.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2018, 14:56 
nowicjusz
nowicjusz

jawormcz11 napisał(a):
Listopad to czas w którym sprawdza się jakość tegorocznego wina, a tu cisza, brak dyskusji i nikt się niczym nie chwali. Rok mieliśmy bardzo udany.
U mnie oprócz tradycyjnych win gronowych zrobiłem sobie eksperyment, wino jutrzenka+sok malinowy, 50/50%.
Wino kolor landrynkowy, ciemno różowy, smak przyzwoity, czuć malinę, miętę zioła, trochę cukru.
Ale to forum o winach gronowych więc i takowe były robione, solaris + krystialy. Wino wyszło bardzo dobre, pół wytrawne, lekkie, w zapachu coś tam cytrusy,
prawie sklarowane, 12,5-13% alkoholu, 15l, już pite od 2 tygodni.

Zlałem pierwszy raz solarisa półwytrawnego - dla mnie ok, zobaczymy co będzie dalej (nie pamiętam szczegółów smakowych - widać nie było rewelacji, ale nie kojarzę tragedii)
Zlałem też pierwszy raz MF/LM 50/50- trochę jechało siarkowodorem (może za długo trzymałem nad osadem, raczej nie przesadziłem z siarkowaniem) ale po chwili zapach się ulatnia, winko jeszcze nie ułożone. Zastosowałem 7 dniową macerację - więc taniny niezbyt wysokie. Barwa ok. Owoce w pełni dojrzałe dały niskie kwasy, ale ja takie lubię. Brak negatywnych posmaków. Wysoki alkohol (ok 14-14,5) trochę zaburza równowagę. Wino młode, nadmiernie przyśpiesza przemianę materii, nie można spożywać więcej niż 1 lampkę :).

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 17:33 
Ekspert
Ekspert

W dniu dzisiejszym dokonałem przedostatniego obciągu wina, ostatnie będzie tuż przed butelkowaniem.
1-wino, Heridan+Alibernet 80/20%, jest ok. Czuć jeszcze świeżość, trawa, lekkie kwasy, owoce leśne. Myślę że do sierpnia przyszłego roku ułoży się pozytywnie i wydobrzeje.
2-wino, Regent+ Dunna Gyjonge 60/40%, jest dobrze, łagodne, aksamitne, czereśnia, jagoda, pół wytrawne z cukrem resztkowym.
3-wino, Kentvile Red+Leon Millot 60/40%. Technicznie bardzo dobre, klarowne, wytrawne, pełen i silny bukiet, zapachowo nie do wytrzymania, asfalt, palona guma, wędzonka, dym z ogniska, silne aromaty labruchy. To ostatnie wino z tej odmiany gdyż roślinek już nie posiadam.
4-wino, Solaris+Krystiali, 50/50%, bardzo dobre, klasyczne, bez wielkich uniesień, pite na bieżąco bo dobre i smaczne.
P.S. Popatrzyłem z ciekawości i wątek, Sklepy xxx, mają 40 parę odpowiedzi, a w tym samym czasie na temat wina jest tylko raptem 5,!

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 18:20 
Ekspert
Ekspert

Półwytrawne ciężko utrafić, bo pomiary -1/0/+1 BLG to już jest granica błędu pomiarowego a różnica drastyczna.
+1 BLG to zdecydowanie półsłodkie wino.

Co możesz zrobić, to np. przy +2, +3 BLG odlać 5 l wina, zasiarkować i sklarować.
A resztę przefermentować do końca.
I później na smak mieszać.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 18:22 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):
Powiedz mi przy jakim blg jest półwytrawne. Ja robiłem 100% Seyval Blanc i zasiarkowałem przy 1blg. Niestety jest półsłodkie.

No nie, nie mierzyłem, moje określenie półwytrawne wynika z oceny smakowej i myślę że jest to bliskie prawdy.
Wiem że nie jest to stwierdzenie fachowe, ale nie miałem czasu mierzyć, bo robiło się ciemno.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/93e7d18752260924
https://www.fotosik.pl/zdjecie/30930892ba3cecf1

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 grudnia 2018, 18:45 przez jawormcz11, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 18:15 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):

Zrobiłem dzisiaj obciąg tego niefermentowanego eksperymentu i chyba zacznę w ten sposób robić nalewki........

PostNapisane: środa, 16 października 2019, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Zmierzylem dzisiaj parametry kilku win z ub. rocznika.
Zabutelkowane już :C.Cortis; Regent; Cuvee Sirame/Monarch , Marquette nadal kwaśne.
Ale odmiany w baniakach z rurkami fermentacyjnymi , już nieco mniej kwaśne.
Monitoring dojrzewania niektórych win :
LM
27/01/2019 - -1Blg; TA 6,2g/l; pH 3,7
16/10/2019 - -1Blg; TA 6,0g/l; pH 3,87
MF
02/02/2019 - -2Blg; TA 5,8g/l; pH 3,9
26/09/2019 - -2Blg; TA 5,1g/l; pH 4,0

Zmierzam w kierunku kupażu....tych w/w odmian
PS
wina w stylu południowym . o małej zawartości kwasów :!: :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27

Strefa czasowa: UTC + 1