Teraz jest piątek, 21 listopada 2025, 06:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 12:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
W sobotę zebrałem Kernlinga, 1kg/krzak.
Cukier 21,6Bx
pH 3,2
kwas 7,8 g/l
Mogłem więcej obciążyć, taki rok się długo nie powtórzy pewnie.
Riesling za tydzień pójdzie, ma być sporo słońca teraz, a już ma podobne parametry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 12:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
W sobotę zebrałem Seyvala. Jak się okazuje bardzo mocno przeciążyłem .
Ze 180 krzewów zebrałem ponad 700kg.
Pierwsze 450kg miało 23,5Bx, drugą część 21Bx. Ostatecznie wyszło z całości nieco ponad 22Bx, Ta~6,8g/l.
Splynęło 270l samocieku i 100l z Prasy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 14:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
To do mnie? Zapraszam jeśli Lublin Ci po drodze do Zamościa Daj wcześniej znać ale generalnie jestem większość czasu w domu.
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Przyjacielu,
POTĘGA!!

Może się spotkamy gdzieś za tydzień jadę w okolice Zamościa ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 16:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
szaman napisał(a):
zebrałem Seyvala. Jak się okazuje bardzo mocno przeciążyłem .
Ze 180 krzewów zebrałem ponad 700kg.
Pierwsze 450kg miało 23,5Bx, drugą część 21Bx. Ostatecznie wyszło z całości nieco ponad 22Bx, Ta~6,8g/l.
Splynęło 270l samocieku i 100l z Prasy.

Niecałe 4 kg z krzaka, to chyba nie tragedia. Zresztą, cukier i kwasowość do pozazdroszczenia. Z jakiegoś powodu, tylko moszczu mniej - spodziewać można by się w sumie prawie 500 l, ale może złapałeś najlepszą jego partię. Jaka prasa?
Gratulacje!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 16:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
No średnio 4kg, ale w rzeczywistości było tak, że na 2 latkach było ok. 1,5kg, na 3 latkach, 3,5-4, a na 4 latkach ponad 5kg. Właśnie na 4 latkach miałem 21Bx, a jak mierzyłem kilka dni wcześniej 2 latki to było nawet po 25-26Bx).

Wydajność tłoczenia dość słaba głównie ze względu na to, że nie byłem do końca przygotowany na taką ilość, pod koniec wychodziło zmęczenie i to że prasę mam jednak sporo za małą.

Prawie taka sama tylko, że pojemność 17,5L
https://allegro.pl/prasa-do-owocow-soku ... c=Product&

Najbardziej irytujące w niej jest to, że trzeba ją wykręcać do końca, żeby przemieszać wsad. Po godzinie 17 perspektywa przetłoczenia wszystkiego co zostało po odciągnięciu samocieku wydawała się dość przytłaczająca ale dla nas, więc przyznam, że samo prasowanie potraktowaliśmy trochę po łebkach. Gdyby nie wspaniały wynalazek jakim jest "rmutove sito", które dzień przed winobraniem zmajstrował mi szwagier z przysłowiową flaszkę, to pewnie bym poległ :lol:
Szacowałem jakieś 400kg ale widać jak brak doświadczenia wychodzi bokiem :roll: .
Dużo wniosków na przyszłość. Po sedymentacji klarowność samocieku niesamowita. Fermentuję go oddzielnie.

Na przyszły rok do niezbędnych zakupów dołączam hydroprasę oraz pompę do moszczu, bo przy takich ilościach sama grawitacja sprawia już spore problemy. Jak widać na obrazku, 500L kadź też okazała się ciut za mała :lol: .

Na pocieszenie zostaje tylko to, że będzie można się lepiej przyłożyć do powtórnego wytłoczenia tego co pójdzie do obróbki termicznej, bo wytłoki wróciły do kadzi :mrgreen:


Załączniki:
43192715_2125022797759636_3992401929626976256_n.jpg
43192715_2125022797759636_3992401929626976256_n.jpg [ 81.27 KiB | Przeglądane 2056 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 17:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
No, w takim razie, z tym tłoczeniem wyszło całkiem ładnie, a przy takich ilościach, to rzeczywiście, hydroprasa jest wielce pożądana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 18:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Do 80l wchodzi ok 150kg. Bez niej bym poległ w tym roku. 4kg miałem z Johannitera.
Parametry są ok, mam tylko nadzieję że to przeciążenie nie odbije się bardzo na jakości. Wody z procentami bym nie chciał pić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 19:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
kilis napisał(a):
Parametry są ok, mam tylko nadzieję że to przeciążenie nie odbije się bardzo na jakości. Wody z procentami bym nie chciał pić :)


Odnośnie tej wypowiedzi mam pytanie...
Czy już ktoś z Was ma porównanie do swojego Wina z 2kg i np.z 4kg?
Czy jest sens pomimo dobrego roku,redukować ilość? Czy bez względu na przebieg pogody,lepiej utrzymywać mniejszą ilość owoców na krzewie?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 22:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Włodek jakość zawsze zależy od ilości, gleby i pogody.
Tylko dla jednej odmiany będzie to 1,5kg a dla innej 3. Bez sprawdzenia tego u siebie nie będziesz wiedział.
Są też i takie dla których to nie ma znaczenia. Wino i tak się nie daje wypić :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 października 2018, 00:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Dość jasno.Dzięki Paweł.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 00:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
narc81 napisał(a):
kilis napisał(a):
Parametry są ok, mam tylko nadzieję że to przeciążenie nie odbije się bardzo na jakości. Wody z procentami bym nie chciał pić :)


Odnośnie tej wypowiedzi mam pytanie...
Czy już ktoś z Was ma porównanie do swojego Wina z 2kg i np.z 4kg?
Czy jest sens pomimo dobrego roku,redukować ilość? Czy bez względu na przebieg pogody,lepiej utrzymywać mniejszą ilość owoców na krzewie?

Witam
Porównania w winie jeszcze nie mam bo wcześniejszymi laty tak nie ograniczałem ilości gron...
Natomiast w zeszłym roku nie planowałem zbioru na wino więc winniczka była zostawiona sama sobie z innych przyczyn...
Czyli krzewy były przeciążone i większość nie dojrzała do zbiorów... i ogólnie słabo to wyglądało.
W tym 2018r. zaplanowałem uzupełnić zapas wina i mocno ograniczyłem ilość gron na krzak w czerwonych odmianach, a białe Muscat O. Bianka i inne pomniejsze miały iść jako deser więc wydały ile chciały - minimalnie je ograniczyłem ... Efekt Białe pomimo dobrego roku i tak by słabo się nadawały bo mało cukru i mało kwasu, a dużo wody- nie mierzyłem tylko na smak oceniam.
Czerwone LM, MF i inne pomniejsze dojrzały równomiernie (w gronie wszystkie jagody były dojrzałe, a grona dorodne) i w miazdze miały 24 biling. Pomimo ograniczania ilości gron to wychodzi na to, że ilość miazgi jest większa... Dziwne, ale skoro tak to w przyszłym roku zostawię jeszcze mniej gron... to może będzie i tak więcej wina :shock:
Pozdrawiam po latach nieobecności - teraz więcej spędzam czasu z pszczołami.
Leszek

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5569
Lokalizacja: Łódź i okolice
Winobranie zakończone. Ostatnie pomiary w miazdze:
Regent 22,5 brix kw 7,9
Dorsa 25,5 brix kw 7,5
Messias grono kontrolne 21 brix
Johanniter
samociek 21 brix kw 6,8
prasa 22 brix kw 7,5

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 20:01 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 182
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
U mnie już po winobraniu, z początkiem tego tygodnia zebrałem ostatnie odmiany, tj.
1) Cabernet Dorsa, Zweigelt, Monarch – cukier w miazdze tych trzech odmian razem wynosił 24Blg. Obciążenie – średnio po 3kg gron na krzew.
2) Roesler – cukier miazgi 23,5Blg. Obciążenie – średnio po 3,2kg już czystych jagód na krzew.
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych odmian, gdzie Roesler stanowi 41% wagowo, Cabernet Dorsa i Monarch po 22% i Zweigelt 15%. Planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.

Tydzień wcześniej zebrałem resztę jasnych odmian, tj. Hibernal 35%, Bianca 14%, Seyval Blanc 13%, Johanniter 13%, Jutrzenka 9%, Syrius 9% i Rakisz 9% – cukier w miazdze tych wszystkich odmian razem wynosił 24,5Blg. Planowana fermentacja w miazdze 10 dni na drożdżach spontan.

Zbiory pierwszych odmian rozpocząłem w dniach 20-23 września.
Z ciemnych odmian zbierane były:
1) Marqette – cukier miazgi 28-29Blg (brakło skali na cukromierzu :)), a sok był wyjątkowo gęsty. Obciążenie – średnio po 2,4kg już czystych jagód na krzew.
2) Acolon, Dornfelder – cukier w miazdze tych dwóch odmian razem wynosił 22Blg. Obciążenie – Acolon średnio 3,6kg i Dornfelder średnio 2,7kg już czystych jagód na krzew
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych trzech odmian, gdzie Marqette w nastawie stanowi 50%, Acolon 28% i Dornfelder 22%. Fermentacja w miazdze 18 dni na drożdżach spontan.
3) Marechal Foch – cukier miazgi 24Blg. Obciążenie – średnio po 7,6kg już czystych jagód na krzew
4) Leon Millot – cukier miazgi 25Blg. Obciążenie – średnio po 3kg już czystych jagód na krzew
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych dwóch odmian, gdzie Marechal Foch w nastawie stanowi 68%, Leon Millot 32%. Fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan. Na etapie prasowania wino to wyróżniło się spośród innych wspaniałym aromatem.
5) Regent – cukier miazgi 23,5Blg. Obciążenie średnio 2,4kg czystych jagód na krzew.
6) Rondo – cukier miazgi 23Blg. Obciążenie średnio 4,3kg czystych jagód na krzew.
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych dwóch odmian, gdzie Rondo w nastawie stanowiło 56%, a Regent 44%. Fermentacja w miazdze 16 dni na drożdżach spontan.

Odmiany jasne, które były zbierane w powyższym terminie to Solaris 57%, Kristaly 20%, Muskat Odeski 14%, Prairie Star 8% i La Crescent 1%. Wszystko poszło do jednego nastawu, a cukier miazgi wynosił 26Blg i fermentacja w miazdze 16 dni na drożdżach spontan. Ze wszystkich jasnych odmian, tych i powyższych, będzie jedno pomarańczowe wino.
Kwasów nie mierzyłem.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4733
Lokalizacja: Rybnik
Gratuluję brixów :thumbup: a jak kwasy?

Co to się za moda zrobiła na pomarańczowe wina? :shock:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 21:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Mirek, gratuluję. Piękne wyniki i dobre pomysły na wino.

#degustowałbym

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO