U mnie już po winobraniu, z początkiem tego tygodnia zebrałem ostatnie odmiany, tj.
1) Cabernet Dorsa, Zweigelt, Monarch – cukier w miazdze tych trzech odmian razem wynosił 24Blg. Obciążenie – średnio po 3kg gron na krzew.
2) Roesler – cukier miazgi 23,5Blg. Obciążenie – średnio po 3,2kg już czystych jagód na krzew.
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych odmian, gdzie Roesler stanowi 41% wagowo, Cabernet Dorsa i Monarch po 22% i Zweigelt 15%. Planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.
Tydzień wcześniej zebrałem resztę jasnych odmian, tj. Hibernal 35%, Bianca 14%, Seyval Blanc 13%, Johanniter 13%, Jutrzenka 9%, Syrius 9% i Rakisz 9% – cukier w miazdze tych wszystkich odmian razem wynosił 24,5Blg. Planowana fermentacja w miazdze 10 dni na drożdżach spontan.
Zbiory pierwszych odmian rozpocząłem w dniach 20-23 września.
Z ciemnych odmian zbierane były:
1) Marqette – cukier miazgi 28-29Blg (brakło skali na cukromierzu

), a sok był wyjątkowo gęsty. Obciążenie – średnio po 2,4kg już czystych jagód na krzew.
2) Acolon, Dornfelder – cukier w miazdze tych dwóch odmian razem wynosił 22Blg. Obciążenie – Acolon średnio 3,6kg i Dornfelder średnio 2,7kg już czystych jagód na krzew
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych trzech odmian, gdzie Marqette w nastawie stanowi 50%, Acolon 28% i Dornfelder 22%. Fermentacja w miazdze 18 dni na drożdżach spontan.
3) Marechal Foch – cukier miazgi 24Blg. Obciążenie – średnio po 7,6kg już czystych jagód na krzew
4) Leon Millot – cukier miazgi 25Blg. Obciążenie – średnio po 3kg już czystych jagód na krzew
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych dwóch odmian, gdzie Marechal Foch w nastawie stanowi 68%, Leon Millot 32%. Fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan. Na etapie prasowania wino to wyróżniło się spośród innych wspaniałym aromatem.
5) Regent – cukier miazgi 23,5Blg. Obciążenie średnio 2,4kg czystych jagód na krzew.
6) Rondo – cukier miazgi 23Blg. Obciążenie średnio 4,3kg czystych jagód na krzew.
Będzie to jeden wspólny nastaw z tych dwóch odmian, gdzie Rondo w nastawie stanowiło 56%, a Regent 44%. Fermentacja w miazdze 16 dni na drożdżach spontan.
Odmiany jasne, które były zbierane w powyższym terminie to Solaris 57%, Kristaly 20%, Muskat Odeski 14%, Prairie Star 8% i La Crescent 1%. Wszystko poszło do jednego nastawu, a cukier miazgi wynosił 26Blg i fermentacja w miazdze 16 dni na drożdżach spontan. Ze wszystkich jasnych odmian, tych i powyższych, będzie jedno pomarańczowe wino.
Kwasów nie mierzyłem.