Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 03:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Mnie chodzi o to, czy faktycznie ten areometr dobrze mierzy i faktycznie uwzględnia niecukry.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 15:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jokaer napisał(a):
....
Co wobec tego z areometrem, który ma uwzględnione niecukry?
Taki mam i wyraźnie na nim pisze, że niecukry zostają uwzględniane.


Ciesz się, bo nie musisz już nic liczyć :!: :idea:
Też mam jakiś taki który ma 3 skale : Brix, NM i potencjalny alkohol.
Czeska skala NM uwzględnia już poprawki na niecukry.
Np 20Brix(Blg)=18,5NM - co daje 185g/l cukru, 11% vol alk
,
Kiedys tam (kilkanaście lat temu) były areometry do pomiarów moszczy z owoców innych niż winogrona.
Tam poprawka na niecukry była 4
Winogrona mają 3-4 razy mniej kwasów niż np czarna porzeczka i poprawka na niecukry 3/20*Brix to na wyrost , bo w praktyce znacznie mniej :!:
tzn przy 20 Brix poprawka zamiast 3 wg NM jest 2,5
Niecukry w moszczu winogronowym to kilkanaście g/l
A więc w najgorszym roczniku i przy kwasach (16g/l) na poziomie odmiany Frontenac, poprawka na niecukry to nie więcej niż 3,5-4 :wink:
PS
Zebrałem Johannitera , tak z 15kg z 5 krzewów.
Idę zbierać Sirame

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 15:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5476
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
Zebrałem Johannitera , tak z 15kg z 5 krzewów.

Jednak nie wytrzymałeś. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 16:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
AMELIE napisał(a):
U mnie rekordzista tego sezonu cortis w miazdze 30 brx obciazenie 2.8 kg

Poszło do regenta, za mala ilość na odminowe.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 18:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
jokaer napisał(a):
Mnie chodzi o to, czy faktycznie ten areometr dobrze mierzy i faktycznie uwzględnia niecukry.

Po ofercie producenta widać , że "spławiki" produkowane (dociążenie i skalowanie) są do ściśle określonej cieczy i substancji w niej zawartej i używanie ich zamiennie jest .... (nie napiszę) :lol:
Ja swoje wszystkie potłukłem :mrgreen: . I nie kupię więcej :lol:
Został refraktometr :D

Jola, jak masz spławik taki, co to do wina był skalowany, to będzie o.k.
Andrzej dobrze gada, więc nie wiem, po co wygasza ;)

Ja też korzystam z refraktometru i przeliczam, i faktycznie, jak moszcz mniej kwaśny, to 3/20 na niecukry jest aż nadto. Ciemne mają więcej niecukrów, bo mają nieco inny profil chemiczny ze względu na zawartość antocyjanów i większą zawartość tanin. Jednak do amatorskiej produkcji wina i szacowania końcowego alkoholu, to nie ma aż takiego znaczenia jak dla mnie, czy wino będzie miało 12 czy 12,5% alkoholu.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kuneg napisał(a):
.....

Ja też korzystam z refraktometru i przeliczam, i faktycznie, jak moszcz mniej kwaśny, to 3/20 na niecukry jest aż nadto. Ciemne mają więcej niecukrów, bo mają nieco inny profil chemiczny ze względu na zawartość antocyjanów i większą zawartość tanin. Jednak do amatorskiej produkcji wina i szacowania końcowego alkoholu, to nie ma aż takiego znaczenia jak dla mnie, czy wino będzie miało 12 czy 12,5% alkoholu.

Uśredniony skład moszczu gronowego
• woda: 780-850 g / l
• cukry: fruktoza (główny cukier w późnych zbiorac i winogrona botrytyczne), glukoza, sacharoza (10-12 g / l) całkowita zawartość cukrów (takich jak glukoza): 120-250 g / l
• Inne węglowodany: pektyny (1,2-1,5 g / l), pentozany
• Kwasy organiczne: winowy, jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy; w dobrych latach przeważa kwas winowy (60-70% wszystkich kwasów),
w najgorszym latach głównym składnikiem jest kwas jabłkowy ;tot. kwasowość (przel. na kwas winowy): 6-14 g / l
• Białko : 0,5-1 g / l
• garbniki: 0,2 g / l (białe odmiany), 1-2.5 g / l (odmiany ciemne)
• Substancje mineralne: 2,5-4 g / l (K, Ca, Mg, Na, Fe, PO4
[źródło: https://web.vscht.cz/~koplikr/6_V%C3%ADno.pdf]
Jak widać z tego zestawienia , niecukry to kilkanaście g/l; a więc poprawka 3/20 to z dużym nadmiarem :!: :wink:
Dlatego laboratoryjne pomiary alkoholu wykazują dużo wyższy jego udział w winie niż wynika to z naszych amatorskich obliczeń :!: :!:

Pomiary alkoholu to 40PLN
Pomiary ekstraktu bezcukrowego to 45PLN
w EnoLAB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 20:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
kuneg napisał(a):
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
jokaer napisał(a):
Mnie chodzi o to, czy faktycznie ten areometr dobrze mierzy i faktycznie uwzględnia niecukry.

Po ofercie producenta widać , że "spławiki" produkowane (dociążenie i skalowanie) są do ściśle określonej cieczy i substancji w niej zawartej i używanie ich zamiennie jest .... (nie napiszę) :lol:
Ja swoje wszystkie potłukłem :mrgreen: . I nie kupię więcej :lol:
Został refraktometr :D

Jola, jak masz spławik taki, co to do wina był skalowany, to będzie o.k.
Andrzej dobrze gada, więc nie wiem, po co wygasza ;)

Ja też korzystam z refraktometru i przeliczam, i faktycznie, jak moszcz mniej kwaśny, to 3/20 na niecukry jest aż nadto. Ciemne mają więcej niecukrów, bo mają nieco inny profil chemiczny ze względu na zawartość antocyjanów i większą zawartość tanin. Jednak do amatorskiej produkcji wina i szacowania końcowego alkoholu, to nie ma aż takiego znaczenia jak dla mnie, czy wino będzie miało 12 czy 12,5% alkoholu.


Można kupić refraktometr który posiada cztery skale CNM,Bx,Oe,KMW oraz potencjalny alkohol.
Różnica między Brixem a czeską CNM wynosiła od 2,5 do 1 i spadała wraz ze wzrostem zaw. cukru.
W sumie jak nie miałem jeszcze refraktometru i "innych zabawek" wino mi lepiej smakowało :D

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
zbyszekB napisał(a):
Uśredniony skład moszczu gronowego
• woda: 780-850 g / l
• cukry: fruktoza (główny cukier w późnych zbiorac i winogrona botrytyczne), glukoza, sacharoza (10-12 g / l) całkowita zawartość cukrów (takich jak glukoza): 120-250 g / l
• Inne węglowodany: pektyny (1,2-1,5 g / l), pentozany
• Kwasy organiczne: winowy, jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy; w dobrych latach przeważa kwas winowy (60-70% wszystkich kwasów),
w najgorszym latach głównym składnikiem jest kwas jabłkowy ;tot. kwasowość (przel. na kwas winowy): 6-14 g / l
• Białko : 0,5-1 g / l
• garbniki: 0,2 g / l (białe odmiany), 1-2.5 g / l (odmiany ciemne)
• Substancje mineralne: 2,5-4 g / l (K, Ca, Mg, Na, Fe, PO4
[źródło: https://web.vscht.cz/~koplikr/6_V%C3%ADno.pdf]
Jak widać z tego zestawienia , niecukry to kilkanaście g/l; a więc poprawka 3/20 to z dużym nadmiarem :!: :wink:
Dlatego laboratoryjne pomiary alkoholu wykazują dużo wyższy jego udział w winie niż wynika to z naszych amatorskich obliczeń :!: :!:

Moje kubki smakowe nie myliły się więc i jednak mogę ufać pomiarom mojego aparatu gębowego. ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano wtorek, 25 września 2018, 21:28 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1727
Lokalizacja: Łazy (Jura)
kuneg napisał(a):
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
jokaer napisał(a):
Mnie chodzi o to, czy faktycznie ten areometr dobrze mierzy i faktycznie uwzględnia niecukry.

Po ofercie producenta widać , że "spławiki" produkowane (dociążenie i skalowanie) są do ściśle określonej cieczy i substancji w niej zawartej i używanie ich zamiennie jest .... (nie napiszę) :lol:
Ja swoje wszystkie potłukłem :mrgreen: . I nie kupię więcej :lol:
Został refraktometr :D

Jola, jak masz spławik taki, co to do wina był skalowany, to będzie o.k.
Andrzej dobrze gada, więc nie wiem, po co wygasza ;)

Ja też korzystam z refraktometru i przeliczam..


To powiedzcie mi czy ja powinienem przeliczać. Mój refraktometr ma dwie skale: Brix 20 odpowiada dokładnie 11.2% alc.
Czy wobec tego skala Brix to ekstrakt ogólny czy sam cukier (z założeniem, że tylko do wina).
Bo ani jedno ani drugie mi nie pasuje. Poprawka na niecukry musiałaby być tu mniejsza niż 3 pkt.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Refraktomert pokazuje współczynnik refrakcji, czyli stopień załamania światła, który zależy od gęstości badanego roztworu. A co wpływa na gęstość cieczy? Ano wszystko, co jest w niej rozpuszczone, a więc wszystko, co Zbyszek wymienił powyżej. Wychodzi na to, że te 20 brix, to będzie ekstrakt ogólny, a nie sam cukier.

Nie da się wyłącznie refraktometrem zaplanować dokładnie ilości alkoholu w gotowym winie. To są tylko wartości orientacyjne. Jedno jest pewne - te 11,2% alkoholu przy 20 brixach można traktować jako wartość przybliżoną.

A jeszcze, żeby było nieco trudniej, to każde drożdże, a jest ich całkiem sporo do wyboru na rynku, potrafią wytworzyć odrobinę inną ilość alkoholu z tej samej ilości cukru :) :) :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Tutaj dawno temu zostało to ładnie opisane
http://winnicepolskie.pl/index.php?opti ... 8&Itemid=8

Ja bym przyjmował mniejsze poprawki niże mityczne 4 dla różnych owoców.
3/20 też nieco za dużo. 2-2,5/20 raczej wychodzi po badaniach w labie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Wg tej tabelki Obrazek 20 Brx daje 11,5 %

Tu jest kalkulator na 20 st, C https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
i powiem Wam, że różnice są absolutnie minimalne. Wczoraj mierzyłam nastaw, który miał 13 st
i różnica była wręcz apteczna.
W 13 st. gęstość wynosiła 1,096 dając pot.alkoh.ponad 13 % a mniej niż 13,51 %
jak wzięłam tę gęstość przeliczyłam przez kalkulator dla 20 st. to wynik był 1,095,
czyli dla nas to żadna różnica.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Ostatnio edytowano wtorek, 25 września 2018, 21:54 przez jokaer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1727
Lokalizacja: Łazy (Jura)
jokaer napisał(a):
Wg tej tabelki 20 Brx daje 11,5 %


Dość podobnie. Ale czy wiadomo czy to tabelka dla wody z cukrem czy dla moszczu winnego.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dla moszczu.
Tu kolejny link, z kalkulatorkiem https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 22:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
gbed napisał(a):
Dość podobnie. Ale czy wiadomo czy to tabelka dla wody z cukrem czy dla moszczu winnego.


Czy to ma aż takie znaczenie przy pozostałych niewiadomych? Refraktometr jest wyskalowany dla wody z cukrem w temp. 20C. Kiedyś był w 16C i dla cukru trzcinowego. A i tak cały czas producenci robią róże wersje. Zresztą niedoskonałe.

Ważne to co napisała Małgosia. Jedne drożdże np. NDA21 potrzebują 17,2 g cukru na 1%, UCLM S325 16,5g. Polska norma mówi o 16,83g
Więc wg których danych powstają te tabelki?

Przestałem robić jakiekolwiek obliczenia, bo one nie mają zbytniego sensu.
Winogrona mają mieć powyżej 20Bx, wtedy nie ma się co martwić o wino. A czy to będzie 11,3% czy 11,9%, jakie to ma znacznie.

Jak ktoś jest bardzo ciekaw nie ma innej drogi jak destylacja próbki. Obliczyć się tego do 0,1% nie da.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO