Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 12:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2018, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
To jest absolutna rewelacja podpatrzona na filmiku prezentowanym na forum, jakieś chłopaka z USA.

Ta moja kratka, to tzw podłoga dla królików i kur :oops: :D . Bardzo dobrej jakości plastyk,
jako że obecnie dla zwierząt to są wyższe normy niż dla nas :eh: / sklep nawet się we Wrocławiu mieści/
Nie ma to żadnego jakiegoś paskudnego zapachu, itp. Super się na tym i zgniata i szypułkuje.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2018, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
trestan48 napisał(a):
Zmierzyłem metodą Gay -Lassuse z zachowaniem wymogów obowiązujących w tej metodzie.

Andrzej_z_Wolki napisał(a):

Czy możesz zaprezentować nam od strony praktycznej tą metodę .
Może chodzi o Gay-Lussac Gay-Lussac?
Dziadek2 napisał:
Tak szczerze, to też bym się czegoś doskonalszego nauczył......

trestan48 napisał(a):
Ponieważ często jako ekspert pouczasz innych i dajesz czasem dobre rady postanowiłem ci wyjaśnić co znaczy ta metoda. W tym celu specjalnie dla ciebie poszedłem do Castoramy i zakupiłem popularny na całym świecie winomierz za około 9,- zł., służący w sposób najprostszy do pomiaru alkoholu w winie. Zrobiłem zdjęcie instrukcji obsługi oraz tego winomierza abyś nie miał wątpliwości co do moich intencji.


Trochę szkoda, że nie dodałeś iż dokładność winomierza kapilarnego, przy całkiem wytrawnym białym winie, to jakieś 3%, w pozostałych przypadkach błąd jest jeszcze większy.

Cytuj:
Winomierz kapilarny

Wskaźnik zawartości alkoholu w winie

Urządzenie służy do określenia procentowej zawartości alkoholu w winie białym, wytrawnym. Cukier w nastawie musi być całkowicie odfermentowany. Jego dokładność wynosi około 3% i staje się mniejsza im słodsze mamy wino.

Winomierz posiada skalę od 0 do 25.
Instrukcja użytkowania:
Wino wlewamy do wskaźnika od góry (szeroki wlew) i czekamy aż zacznie kapać z dołu. Następnie obracamy wskaźnik szerszą stroną do dołu. Nadmiar wina się wyleje, a we wskaźniku pozostanie trochę wina. Poziom, na którym zatrzymało się wino wskazuje procentową zawartość alkoholu w winie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2018, 18:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1727
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Mam to ustrojstwo od lat. Użyłem tylko raz, zanim przeczytałem instrukcję. Organoleptycznie mam lepszą dokładność.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2018, 19:45 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 stycznia 2015, 02:02
Posty: 71
Lokalizacja: Jura
...a gdzieś na Jurze

Solaris zebrany dn. 16.09; 24,2 Brix 2,25kg/krzew. Kwasów nie mierzę.
Rondo zebrane dn. 23.09; 20,5 Brix 3,25 kg/krzew. Grona jak deserówki ;-) mimo przygody z m.p. Z ok. 80 kg otrzymałem 70 litrów miazgi.
Regent jeszcze nie zebrany (20,5 Brix 23.09), MF, LM podobnie - dojrzewa na krzewach.

Wszystko zabezpieczone siatką przed szpakami. Rok temu 90% zbiorów zjadły szpaki w parę godzin. Trzeba wyciągać wnioski z błędów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 06:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
sajko71 napisał(a):
Amawin napisał(a):
Przy okazji, skala Ballinga, a więc i cukromierz typu spławik pochodzi z początku XIX w. Zatem, nie wszystko z tamtego okresu straciło użyteczność.
Jak się wkrótce nie da pomiarów cukru i kwasu smartfonem (przez zanurzenie) zrobić to nam następne pokolenia nie będą chciały wina robić. :wink: :lol: :lol:


W sumie... Test ciążowy można zrobić online, wyspowiadać się też podobno...
To czekamy na apke która pomierzy parametry winogron :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 08:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
ZbyszekTW napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Amawin napisał(a):
Przy okazji, skala Ballinga, a więc i cukromierz typu spławik pochodzi z początku XIX w. Zatem, nie wszystko z tamtego okresu straciło użyteczność.
Jak się wkrótce nie da pomiarów cukru i kwasu smartfonem (przez zanurzenie) zrobić to nam następne pokolenia nie będą chciały wina robić. :wink:


W sumie... Test ciążowy można zrobić online, wyspowiadać się też podobno...
To czekamy na apke która pomierzy parametry winogron :D
Oczywiście nie inaczej jak online

Ahoj. Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 10:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1688
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Skomentuję metodę pomiarową i wyniki trestan48:
stężenie rozpuszczonego cukru (lub alkoholu) w wodzie można wyznaczyć między innymi przy pomocy:
Areometru typu spławik - wyznacza gęstość (masę właściwą) roztworu,
Refraktometr - wyznacza gęstość optyczną (współczynnik załamania światła) roztworu,
Areometr typu kapilarnego - wyznacza lepkość badanej cieczy (tarcie cieczy) - taki wynalazł sobie trestan48 wyskalowany do pomiaru alkoholu

Wszystkie te urządzenia dadzą bardzo przyzwoite wyniki stężenia roztworu cukru/alkoholu w czystej demineralizowanej wodzie. Czy to współczynnik np. załamania światła czy lepkości łatwo przeliczyć/przekalibrować na stężenie. Kiedy mamy do czynienia z winem sprawa się komplikuje ponieważ mierzone wielkości fizyczne nie zależą tylko i wyłącznie od ilości cukru/alkoholu w wodzie. Stąd kombinujemy z poprawkami, bo NIE WIEMY ile jest niecukrów w winie wpływających na wynik.


Błąd terstana48 polega na tym, że założył że mierzy czystą wodę z alkoholem, a to oczywiście nie prawda. Prawdopodobnie nie zdawał sobie sprawy, że tutaj też MUSI założyć poprawki na niealkohole i w dodatku nie za bardzo wiadomo jakie!!! Wręcz nie powinno się używać kapilar do pomiarów tzw. brudnych roztworów. Są to urządzenia wyjątkowo czułe na zanieczyszczenia - wszak mierzą tarcie!

Podsumowywując: trestan48 nie zna zawartości alkoholu w swoim winie, bo metodologia pomiaru była nieodpowiednia.

p.s. Pamiętajmy też, że duży kwas w winie to 10g/l co daje około 1% niecukrów. Napisanie, że mam rozpuszczonych 5-7% niecukrów jest po prostu kolejną bzdurą i to jest fakt, nie ma co obrażać się na cały świat (chyba, że na 20l wina wlałeś LITR gliceryny :mrgreen: ).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
W piątek 21.09 zebrałem Johannitera, przez tydzień ciepła podskoczył jeszcze cukier.
cukier 21,4Bx
pH 3,2-3,3
kwas 6,7 g/l

Z obciążeniem przegiąłem w tym roku, 4kg z krzaka. Niestety dopiero drugi raz mam owocowanie. Grona po 0,5kg to norma w tej odmianie.
Jak to redukować, trzeba z tym jakoś żyć :)
Za to sok idealnie się klaruje, zbity osad na dnie, nie to co Solaris.

W sobotę poszło Rondo
cukier 19,6Bx
pH 3,4
kwas 6g/l
Obciążenie bardzo małe 1,2 kg krzak, za to zdrowe owoce i pestki jak nigdy prawie brązowe.

Jeszcze Riesling i Kernling wisi.

Roman u mnie Nizina wreszcie dojrzewa i ten smak czereśni nabiera. Jagody jak śliwki, grona po 1,5kg to chyba najmniejsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 12:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5476
Lokalizacja: Łódź i okolice
Moje Rondo miało lepsze parametry: cukier 20,5brix kwasy 7,5.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 12:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Tak mnie naszła taka myśl czy brał ktoś pod uwagę kupaż Marketa z Regentem ?

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 12:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Wybuchnąć nie powinno - jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz - możesz np część poświęcić dla porównania.

Cytuj:
Roman u mnie Nizina wreszcie dojrzewa i ten smak czereśni nabiera. Jagody jak śliwki, grona po 1,5kg to chyba najmniejsze.

Właśnie przed chwilą objadłem się Niziną - pasuje mi ten smak co teraz jest.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 13:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
U mnie rekordzista tego sezonu cortis w miazdze 30 brx obciazenie 2.8 kg

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5476
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jakie wino z tego planujesz?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 14:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
suszi napisał(a):
Skomentuję metodę pomiarową i wyniki trestan48:
stężenie rozpuszczonego cukru (lub alkoholu) w wodzie można wyznaczyć między innymi przy pomocy:
Areometru typu spławik - wyznacza gęstość (masę właściwą) roztworu,
Refraktometr - wyznacza gęstość optyczną (współczynnik załamania światła) roztworu,
Areometr typu kapilarnego - wyznacza lepkość badanej cieczy (tarcie cieczy) - taki wynalazł sobie trestan48 wyskalowany do pomiaru alkoholu

...................



Co wobec tego z areometrem, który ma uwzględnione niecukry?
Taki mam i wyraźnie na nim pisze, że niecukry zostają uwzględniane.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Myślę, że dopóki nie zaczniesz nim mierzyć poziomu alkoholu, to wynik powinien być w granicach błędu (poprawek).

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO