Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 21:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 09:41 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 października 2009, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: SUCHY LAS kPOZNANIA
Jak zrobić wino z winogron ktore czesciowo sa uszkodzone po przymrozkach ok.-5. Mam mozliwość urwania sobie od kolegi takich winogron bo troche za dlugo czekał , a teraz już nie ma ochoty nic z tym zrobić.?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 22:27 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 października 2009, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: SUCHY LAS kPOZNANIA
Zapomniałem napisać ze sprawa pilna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 23:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
zrobić tak samo jak przed przemarznięciem.. A mogą być ciekawe efekty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 07:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
dargut napisał(a):
Jak zrobić wino z winogron ktore czesciowo sa uszkodzone po przymrozkach ok.-5. Mam mozliwość urwania sobie od kolegi takich winogron bo troche za dlugo czekał , a teraz już nie ma ochoty nic z tym zrobić.?

Nie podajesz żadnych szczegółów, jaka odmiana, parametry, jakość-zdrowotność owoców, ilość. Nie piszesz jakie wino chcesz zrobić. Nie wiadomo nawet czy są białe czy czerwone a Chcesz odpowiedzi, w dodatku pilnej. Fajnie.

P.S.
Coś mi trzeszczy w samochodzie , może ktoś wie co? :roll:

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 10:49 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 października 2009, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: SUCHY LAS kPOZNANIA
RobertM -zadajesz mi takie pytania jakbym chcial zrobić normalne wino ze zdroiwych owoców (takie umiem zrobić) .Jakby winogrona były zmarznięte do dzisiaj to zrobiłbym wino lodowe,ale niestety winogrona dostały -5 w nocy a potem przyszło ocieplenie.Pytasz o zdrowotność , jakość,parametry i rodzaj winogron to nie ma znaczenia ,chodzi wyłącznie o to żeby udało sie cokolwiek zrobic z tych przemarzniętych winogron ,a czy to bedzie wino wytrawne czy deserowe nie ma znaczenia. Pilne dopisałem dlatego że na razie jest sucho i owoce w miare wygladają ,jak przyjdzie deszcz to wszystko zgnije.

P.S.
Nie wiem po co na końcu ta ironia z twojej strony ,tym razem powstrzymam sie od riposty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 11:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
P.S.
Coś mi trzeszczy w samochodzie , może ktoś wie co? :roll:
Teściowa?
upsss sorki. :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 11:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Dargut. Jeżeli owoce nie są spleśniałe z zewnątrz ani zgniłe w środku to zastanawiałbym się jedynie nad termokoncentracją lub zasiarkowaniem w nieco większej ilości niż normalnie. Owoce w tym stanie faktycznie będą już mało warte i raczej nic porządnego z tego nie zrobisz (chociaż mogę się mylić). Kwasowość pewnie spadła poniżej wartości akceptowalnej ale tego nie wiemy zanim nie zbadasz. Smak pewnie też się już wypaczył. Myślę że zrobiłbym z tego coś na zasadzie białego , lekkiego wina bez maceracji. Przefermentował w niskiej temperaturze na jakichś aromawhite'ach , chociaż też nie jest pewne czy nie podbiłyby zamiast właściwych odmianie aromatów te spaczone przez zbyt długie wiszenie na krzakach.
P.S.
Może to i była ironia z mojej strony ale nie chodziło mi żeby Ci dopiec tylko zwrócić uwagę na treść postu. Dla mnie nawet teraz miałoby znaczenie jakie to ma parametry i jaka to odmiana, Tobie raczej jak przypuszczam chodziło o to czy warto robić?

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 11:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
myślę że spróbować warto. Ja bym postąpił dokładnie jak ze zdrowymi. Jakie to wino dzięki przetrzymaniu na krzakach zyskało nowy smak? Tokaj? A skoro nikt nie robił więc i doradzić trudno, wszystko to gdybanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 11:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Jest jeszcze sprawa ilości. Przy 10 czy 15 kg bym sie za to nie zabierał ale przy powiedzmy 40 to już można sie pobabrać. Najwyżej byłby półprodukt na grappę. A tak przy okazji to czy taki sok z przemrożonych owoców sie przypadkiem nie utlenił? :mrgreen:

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 14:00 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 października 2009, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: SUCHY LAS kPOZNANIA
Wczoraj przed deszczem udalo mi sie zebrac ok.50kg dzisiaj od rana przebieram grona odrzucam podgnile jagody i mysle ze z 50 kg zostanie ok.35 .Winogrona maja bardzo gruba skórkę a soku w srodku zostalo niewiele . Myślę żeby z nich cos wycisnąc musze pare dni fermentować w miazdze to moze coś wiecej uzyskam moszczu.Jeżeli macie jakieś inne pomysly to czekam na podpowiedzi.
I jeszcze jedno wyjasnienie kolega od ktorego dostałem winogrona troche poracował na winnicach w Niemczech i sobie poprzywoził sadzonki winorosli. Rosna u niego ok.15-18 lat. Niestety nie zna nazw odmian dlatego o nich nie pisałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 14:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
Mnie raz się udało zrobić wino z obmarzniętych winogron (kilkanaście lat temu) niestety pamiętam tylko że mi łapki zamrzły a wszystko inne umkneło z pamięci :roll:
Mam nadzieję że powiedzie ci się


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 14:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Ludwik napisał(a):
Mnie raz się udało zrobić wino z obmarzniętych winogron (kilkanaście lat temu) niestety pamiętam tylko że mi łapki zamrzły a wszystko inne umkneło z pamięci :roll:


znaczy mocne było :mrgreen:

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 14:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
Niestety nie pamiętam to było dawno temu :lol: Co mogę powiedzieć to napewno było słodkie, takie tylko dawniej robiliśmy a jak słodkie to zawsze mocne i kopie szczegolnie "abstynenta" :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 13:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:12
Posty: 143
Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
W Kanadzie z powodzeniem produkuje się wino lodowe. Moszcz tłoczy się z winogron, które zastała temperatura -8 stopni. Mam ciekawą książkę na ten temat (wina świata, czy coś takiego). Podobno jest dobre i cenione, po takim zimnym zbiorze mają więcej cukru. Ale z tego co zauważylem na zdjęciach, owoce są zamarznięte, ale nie są popękane. Jak mi raz zmarzły, to popękały i nie było to najlepsze wino, straciło na kolorze i smaku, służyło tylko i wyłącznie na grzańca:)

_________________
Pozdrawiam

Maciek
http://www.sniegorski.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 13:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:53
Posty: 986
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Było o tym w naszej telewizji. Można bez problemów znaleźć również na popularnym portalu:

http://www.youtube.com/watch?v=TkQucyiATxo

_________________
Mój profil w Wiki - uprawiane odmiany


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO