zbyszekB napisał(a):
piotrwzk napisał(a):
Sadzonki miałem z obcinek z winnicy Brata, a brat od Ojca z krzewu 40 lat starego rosnącego na budynku gospodarczym więc to na pewno jakaś starsza odmiana. Co do przeciążenia to nie bedzie wiecej jak 30 gron/krzak tylko krzaki trochę na siebie nachodzą bo czasami sa co 70cm a zostawiłem po ok 8 oczek na 2 lub 3 łozach. Niektóre grona nie pełne po majowych opadach. W zeszłym roku z 16 krzaków miałem 45 kg jagód
Jeżeli krzewy powstały z sadzonek ciętych z 40 sto letniego już krzewu ,to nie mogą to być: Rondo, Marquette ani Frontenac.
Może to być ewentualnie Marechal Foch, ale największe prawdopodobieństwo to jednak Beta
W ub. roku miałeś na 2 latkach ok.3kg/krzew
W tym roku na 3 latkach masz dużo więcej niż 3kg/krzew
Takie obciążenie owocowaniem to na dorosłych już krzewach i to nie każdego roku , ale zależnie też od pogody
Kabernety,merloty, pinoty też nie wyrabiają się z kwasami przy takim obciążeniu owocowaniem

Trzymaj owoce na krzewach do oporu ,ile się tylko da, zmierz wtedy cukier i kwasy - daj informację na forum ile tego było ...
tylko że Beta wg "101 odmian winorośli do uprawy w Polsce" ma 2 pestki a ja mam najczęściej 4 i czasami 3
Te 45 kg to bylo na 3 letnich, teraz mają 4 lata bo nie wszystko miałem od początku. To co na zdjęciu to młodsze o rok od tego co owocowało głównie w zeszłym roku. Kilka krzaków teraz zaowocowało w 2 roku od posadzenia i akurat na nich mam mniej i chyba nawet lepsze owoce od tych na 3 i 4 letnich
-- czwartek, 12 września 2019, 09:02 --
zbyszekB napisał(a):
piotrwzk napisał(a):
Trzymaj owoce na krzewach do oporu ,ile się tylko da, zmierz wtedy cukier i kwasy - daj informację na forum ile tego było ...
Mam zamiar zbierać 5.10 a jak pogoda będzie dobra to 19.10. Możliwe, że 5.10 zbiorę stronę południową a północną 19go jeżeli będzie różnica w cukrze i kwasach.
-- piątek, 13 września 2019, 09:39 --
Dzisiejszy pomiar: 22Brix bez poprawki na niecukry, TA=21g/l, ph=3,0
Przypuszczam, że przy wysokim TA tych niecukrów będzie całkiem sporo.W ciemno to odjąłbym 4 co da wynik 18. Dobrze liczę?
Czy w 4 tygodnie da radę zejść TA poniżej 10?
-- piątek, 13 września 2019, 13:24 --
zbyszekB napisał(a):
piotrwzk napisał(a):
Jeżeli krzewy powstały z sadzonek ciętych z 40 sto letniego już krzewu ,to nie mogą to być: Rondo, Marquette ani Frontenac.
Może to być ewentualnie Marechal Foch, ale największe prawdopodobieństwo to jednak Beta
Wrzucam opis Bety z książki "101 odmian winorośli uprawianych w Polsce"
Nie pasują mi 2 istotne cechy: 2 pestki i jagody bez nalotu
Marechal Foch trochę się nie zgadza z wyglądem liści ale grona jakby bardziej zwarte i ciemniejsze. Czy może ktoś potwierdzić, że jagody mają 4 lub 3 pestki?
Jeszcze pewne podobieństwo wykazuje Lucie Kuhlman
-- piątek, 20 września 2019, 09:51 --
Jednak coś beta-podobnego. Na wiosnę spróbuję zaszczepić na nich lepsze odmiany a pomiędzy krzaczki dam nowe sadzonki i po 3-4 latach labruchy wykopie jak nowe zaczną owocować.
-- czwartek, 17 października 2019, 13:47 --
zbyszekB napisał(a):
piotrwzk napisał(a):
Sadzonki miałem z obcinek z winnicy Brata, a brat od Ojca z krzewu 40 lat starego rosnącego na budynku gospodarczym więc to na pewno jakaś starsza odmiana. Co do przeciążenia to nie bedzie wiecej jak 30 gron/krzak tylko krzaki trochę na siebie nachodzą bo czasami sa co 70cm a zostawiłem po ok 8 oczek na 2 lub 3 łozach. Niektóre grona nie pełne po majowych opadach. W zeszłym roku z 16 krzaków miałem 45 kg jagód
W ub. roku miałeś na 2 latkach ok.3kg/krzew
W tym roku na 3 latkach masz dużo więcej niż 3kg/krzew
Takie obciążenie owocowaniem to na dorosłych już krzewach i to nie każdego roku , ale zależnie też od pogody
Kabernety,merloty, pinoty też nie wyrabiają się z kwasami przy takim obciążeniu owocowaniem

Owoce częściowo zebrane w poprzedni weekend (100kg) ze strony południowej a północna jeszcze wisi do soboty. Parametry odciśniętego soku bez maceracji: 21 brix, 14g/l, pH=3,3. Odkwasiłem bianco neve o 2 g/l. Fermentacja pesudo różowego (kolor malinowy) na lalvinach 71B zakończyła się po tygodniu. Kwas spadł do 9g/l i niestety przy zerowym cukrze jest mocno kwaśne. Co można z tym jeszcze zrobić? Odkwaszać jeszcze chemicznie czy raczej tylko wymrażanie jak sapadnie temperatura? Czy zasiarkwać teraz czy jeszcze zostawić bo na cichej fermentacje te drożdże jeszcze mogą coś obniżyć?