Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 03:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:01 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 maja 2007, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: Rydzyna, WLKP
Mam problem z winem z LM z 2015r. Kolor w porządku, ale w zapachu czuć jakby benzynę lakową (moje autorskie skojarzenie). Podobnie w smaku. Czuć mocny alkohol, myślę, że około 13-14 %. Wino jest puste w smaku, krótkie.
Wino przechowywałem w wypełnionej po korek butli szklanej, w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie zakorkowałem, ale pilnowałem poziomu płynu w rurce.
Myślicie, że da się jakoś tego pozbyć - tej benzyny.
I ważniejsze: co było przyczyną tej tragedii?

_________________
Mądrość to wiedza zastosowana w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Młode wina mają czasem takie ostre aromaty które mogą się kojarzyć z acetonem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Nie robiłeś przypadkiem na "dzikusach? Czasem dają acetonowy aromat. Może trochę utleniłeś.

http://www.winologia.pl/teksty_wadywina.htm
Cytuj:
Niezbyt silnie utlenione wino, w którym nie zaszły jeszcze niepożądane zmiany biologiczne możemy jeszcze uratować, siarkując dawką 50?80 mg/l SO2, a następnie kupażując je ze świeżym, zdrowym winem, najlepiej o wyższej kwasowości. Jeśli w winie wyczuwalny jest zapach aldehydu octowego (?zmywacz do paznokci?) należy przed siarkowaniem przewietrzyć wino, mieszając je w otwartej kadzi.

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano piątek, 4 listopada 2016, 20:24 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Podejrzewam że wino zlane pod korek i pozostawione na dłuższy czas wystało się. Złapało zapachy tzw, benzynowe. Ogólnie opisywane jako; zmywacz do paznokci, rozpuszczalnik, aceton. Najczęściej powodem wady wina jest zbyt małe siarkowanie i pozostawienie na dłuższy czas. Wino w efekcie utlenia się. Czy jest na to jakaś rada, lekarstwo, raczej nie.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:24 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 maja 2007, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: Rydzyna, WLKP
Drożdże Enovini z Browinu.

_________________
Mądrość to wiedza zastosowana w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
tomul napisał(a):
Nie zakorkowałem, ale pilnowałem poziomu płynu w rurce.

To znaczy było zakorkowane korkiem z rurką czy jak?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 20:41 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 maja 2007, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: Rydzyna, WLKP
Canin napisał(a):
tomul napisał(a):
Nie zakorkowałem, ale pilnowałem poziomu płynu w rurce.

To znaczy było zakorkowane korkiem z rurką czy jak?

Tzn. nie zamknąłem pełnym korkiem, zostawiłem gumowy z rurką.

_________________
Mądrość to wiedza zastosowana w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 21:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Spróbuj przelać z pojemnika do pojemnika. W ten sposób trochę się przewietrzy i może dojdzie do siebie. Zatkaj gumowym korkiem z rurką i pilnuj wody. Po kilku dniach sprawdź zapach wina.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 22:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Zanim je zaczniesz przelewać wlej go troszkę do 300ml kieliszka, pobujaj i wówczas powąchaj.
Gwarantuję, że będzie pięknie pachniało.
Wówczas je przewietrzysz. Innymi słowy, maksymalnie upraszczając - niskotemperaturowo wygonisz przedgon :lol:

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 22:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
tomul napisał(a):
Mam problem z winem z LM z 2015r. Kolor w porządku, ale w zapachu czuć jakby benzynę lakową (moje autorskie skojarzenie). Podobnie w smaku. Czuć mocny alkohol, myślę, że około 13-14 %. Wino jest puste w smaku, krótkie.
Wino przechowywałem w wypełnionej po korek butli szklanej, w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie zakorkowałem, ale pilnowałem poziomu płynu w rurce.
Myślicie, że da się jakoś tego pozbyć - tej benzyny.
I ważniejsze: co było przyczyną tej tragedii?

A skąd w tym winie aż taki alkohol? Nie napisałeś: czy siarkowane ? i kiedy to się stało ?
Tylko nie pisz ,że nie zaglądałeś do niego wcześniej i nie próbowałeś , bo i tak nie uwierzę :wink:
Przewietrz i zasiarkuj, ale przez to ciała mu i tak nie przybędzie jeżeli "Wino jest puste w smaku, krótkie."

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 23:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
mikrodnik napisał(a):
Zanim je zaczniesz przelewać wlej go troszkę do 300ml kieliszka, pobujaj i wówczas powąchaj.
Gwarantuję, że będzie pięknie pachniało.

Oczywiście każde wino, nawet młode, a szczególnie stare lubi tlen - ale przed wypiciem!

Ja zdecydowanie odradzam kuracje polegające na wietrzeniu wina, zarówno aby pozbyć się siarkowodoru czy też aromatów zmywaczowych. Tlen który dostarczysz zostanie związany i przekłada się to na szybsze a nawet bardzo szybkie starzenie się wina. Ma to szczególne znaczenie w produkcji amatorskiej gdzie każdy obciąg robi się bez osłony gazu, prasowanie i butelkowanie również. Nasze wina, w szczególności małe partie mniejsze niż 50-100l cierpią na nadmiar tlenu!
W dużych winiarniach pokazują natlenianie czerwonego wina w czasie fermentacji - ale zwróćcie uwagę że to są zbiorniki po kilka tyś. litrów.

Ale zrobicie oczywiście tak jak uważacie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 15:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Innymi słowy, nic nie robić, zabutelkować w takim stanie i ewentualnie przewietrzyć butelkę przed spożyciem?

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 15:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
zbyszekB napisał(a):
tomul napisał(a):
Mam problem z winem z LM z 2015r. Kolor w porządku, ale w zapachu czuć jakby benzynę lakową (moje autorskie skojarzenie). Podobnie w smaku. Czuć mocny alkohol, myślę, że około 13-14 %. Wino jest puste w smaku, krótkie.
Wino przechowywałem w wypełnionej po korek butli szklanej, w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie zakorkowałem, ale pilnowałem poziomu płynu w rurce.
Myślicie, że da się jakoś tego pozbyć - tej benzyny.
I ważniejsze: co było przyczyną tej tragedii?

A skąd w tym winie aż taki alkohol? Nie napisałeś: czy siarkowane ? i kiedy to się stało ?
Tylko nie pisz ,że nie zaglądałeś do niego wcześniej i nie próbowałeś , bo i tak nie uwierzę :wink:
Przewietrz i zasiarkuj, ale przez to ciała mu i tak nie przybędzie jeżeli "Wino jest puste w smaku, krótkie."

Co to znaczy przewietrz, szanowny Ekspercie? :mrgreen:

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2016, 07:39 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 maja 2007, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: Rydzyna, WLKP
Podzieliłem wino. Większą część przelałem do mniejszej butli nie poddając jej żadnym zabiegom. Na kilku mniejszych próbowałem m. in. przewietrzania. Napowietrzałem te próbki w różnym stopniu i z żadnej się nie pozbyłem smrodku, za to wszystkie kompletnie utleniłem. Jedną dosłodziłem, by sprawdzić czy tego smaku się nie da zamaskować i też nic.
Zauważyłem za to na dnie butli osad, bardzo ciemny, wręcz czarny.
Poza tym zaczynam się skłaniać do hipotezy, że winna jest jakaś bakteria. Po ustaniu fermentacji zasiarkowałem wino w proporcji 1g na 10 l. Może nie wystarczyło?

_________________
Mądrość to wiedza zastosowana w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2016, 14:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Jak smrodek cały czas jest, to pozostaje Ci tylko odparować.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO