Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: wino z jabłek
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 19:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 15 stycznia 2017, 19:36
Posty: 4
Lokalizacja: kraków
zrobiłem wino z jabłek wegług przepisu z internetu lecz chyba popełniłem błąd dodając cały wymagany cukier . po tygodniu fermentacji wino przestalo pracować. po 2 miesiącach wskazanie BLg wynosi 5-10. i nic się nie dzieję. Co robić ? dosładzać czy dodać drożdze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Tak, dodanie cukru bylo błędem podobnie jak zastosowanie jabłek zamiast winogron.
Dokladniejsze przepisy na ten typ na wino.org.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2890
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie wiem czy dostaniesz tu odpowiedź, bo to forum winogronowe.
Zajrzyj na to forum http://wino.org.pl/forum/ , na pewno znajdziesz więcej informacji na temat win owocowych.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Po tak długim czasie cały cukier jaki drożdże były w stanie przerobić został przerobiony, a wynik fermentacji czyli alkohol zabił drożdże
Zlać znad osadu i zostawić w chłodzie do klarowania.
Jaki był blg na początku?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 20:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 15 stycznia 2017, 19:36
Posty: 4
Lokalizacja: kraków
nie wiem jaki był blg na początku. mam zlać i zostać z winem o mocy 4 %?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Skąd wiesz, że cydr (ta nazwa jest prawidlowa) ma 4%?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 21:31 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 15 stycznia 2017, 19:36
Posty: 4
Lokalizacja: kraków
zmierzyłem alkometrem. 10 Blg odpowiada 4%. czy się mylę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 21:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Alkoholomierzem nie da się zmierzyć ilości alkoholu w winie. Tylko w destylacie. 10 blg to 100g cukru w 1kg roztworu. Z tej ilości otrzymuje się około 6% roztwór alkoholu. Dlatego pytałem ile było na początku. Wtedy mieli byśmy jasność ile masz alkoholu. Można oczywiście dojść do tego pośrednio, ale musisz podać czy do soku z jabłek dodałeś wodę i ile jej było oraz ile dałeś cukru.
Na pewno na zaprzyjaźniony forum wino.org.pl lepiej doradzą. Ale o te dane, o których pisałem także będą Cię tam pytali. Zapytaj także jakie dałeś drożdże.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2017, 23:13 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Ja na 10l soku daje 1kg cukru a po około roku w balonie dosladzam do pożądanego poziomu i zostawiam na miesiąc. Potem butelkuje.
Staram się całować w 10-12% alkoholu, mocniejsze wino z jabłek jest niesmaczne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2017, 10:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Jak nie zapomnę to mierze ale zawsze wychodzi bardzo podobny poziom.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2017, 22:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 15 stycznia 2017, 19:36
Posty: 4
Lokalizacja: kraków
to poradżcie co mam zrobić??? może doslodzic i dodać drożdze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2017, 06:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Ale czy rzeczywiście wino ma tylko 4%? Jeśli nie znasz początkowego blg to skąd wiesz? Jeśli dodałeś na początku cukier to powinno być więcej. Spróbuj w smaku. Ile cukru dodałeś na ile litrów soku i czy była tam woda?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2018, 22:39 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 lutego 2018, 12:46
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Ja bym Wino z jabłek nie robiłam, jakoś nie umiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2018, 22:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 29 stycznia 2017, 10:05
Posty: 33
Lokalizacja: Lubelszczyzna
Witam, może pamiętasz ile dałeś cukru i jaka była objętość soku, ewentualnie ile do tego dodałeś jeszcze wody, wtedy będzie można oszacować blg początkowe i wyliczyć obecny poziom alkoholu. Jeżeli trzymałeś się dokładnie przepisu to może masz jeszcze ten przepis, to też rozwiąże sprawę.

Pozdrawiam Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 07:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Panowie to forum o winogronach! wino z jabłek -> wino.org


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO