Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 02:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 15:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Nie sądzę :) Znajmy winiarz, który nie wiedział co to za odmiana spróbował i mówi, że coś tu nie tak, jest jakiś absmak ale nie potrafi powiedzieć jaki. Dopiero jak mu powiedziałem jaki gen to miesza to potwierdził - tak to labruska - jest na granicy wyczuwalności w słodkich owocach. W wytrawnym winie jest wyraźna (choć nie dominująca jak w typowych labruskach płotowych)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 16:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nie narzekajcie tak na te labruski... :-) Osobiście przez wiele lat robiłem takowe i przyznam że osobom, które go próbowały bardzo smakuje. Często porównywane jest do porto. Obecnie powiększam winnice w stronę odmian już szlachetniejszych, jednak z labruski całkowicie nie mam zamiaru zrezygnować :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 20:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Za jakiś czas sam wytniesz te "winne" labruski. Nie musimy Cię do tego namawiać, bo to tylko kwestia czasu :D chyba, że będziesz robił z nich winiak.

Mój mąż też popełnił wino z czegoś takiego z 10 lat temu. Bronił tych krzaków przede mną, jak niepodległości :mrgreen: Wystarczyło 1 owocowanie nowych nasadzeń i sam karczował labruchy. :D
Ostatnie takie "wina" poszły na destylat.

Teściowej smakowała Fredonia, więc nie wywalałam. W końcu to tylko 1 krzew. W tym roku zjadła z niej tylko kilka jagódek. Dostałam zgodę na wykarczowanie :lol:

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 08:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
,,dziękuję za pomoc,, :thumbdown:

Powiem znajomemu że na forum doradzili mi , żeby winorośle najlepiej wyrwał i nie zawracał mi du...

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
kuneg napisał(a):
Ostatnie takie "wina" poszły na destylat.

O, to właśnie :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 13:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2018, 18:42
Posty: 80
Lokalizacja: bydgoszcz
Tak może nie do końca w temacie ale czy da się zrobić z niesmacznego wina lub nienadających się winogron na wino dobrego bimbru?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 13:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
Winogrono to nie ziemniaki. :mrgreen:
Z winogron robi się grappę lub koniak.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 16:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
i co ważniejsze, labruska nie przechodzi do destylatu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 19:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
kuneg napisał(a):
Za jakiś czas sam wytniesz te "winne" labruski. Nie musimy Cię do tego namawiać, bo to tylko kwestia czasu :D chyba, że będziesz robił z nich winiak.

Mój mąż też popełnił wino z czegoś takiego z 10 lat temu. Bronił tych krzaków przede mną, jak niepodległości :mrgreen: Wystarczyło 1 owocowanie nowych nasadzeń i sam karczował labruchy. :D
Ostatnie takie "wina" poszły na destylat.


U mnie było podobnie z tym, że to żona z kolei broniła labruchy bo to … smak z dzieciństwa.
Jak spróbowała smak MF czy Regenta to jej całkowicie przeszło i już labruchy poległy.

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2018, 15:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
darek666 napisał(a):
,,dziękuję za pomoc,, :thumbdown:

Powiem znajomemu że na forum doradzili mi , żeby winorośle najlepiej wyrwał i nie zawracał mi du...

Oj tam....
Weź owoce, zróbcie razem wino, a potem podaruj mu je w całości na święta :) Niech popróbuje i sam podejmie decyzję.

A jak Ci się nie chce bawić, to faktycznie, zwal na nas "winnych oszołomów" i relacji sobie ze znajomym nie psuj :) Wybaczymy Ci to w imię wyższości vinifer nad labruskami ;) :D

-- Pt wrz 14, 2018 3:55 pm --

darek666 napisał(a):
Możesz cos bardziej szczegółowo podpowiedzieć? Ile bym musiał dodać cukru do mmoszczu w butli 34 litry?
Jakie drożdże i pożywkę kupić?

Gdzieś był temat o szaptalizacji.
Z17 brixów, to powinno wyjść ok. 9 % alkoholu - tak około. Na każdy 1% planowanego alkoholu trzeba liczyć 1,6-1,7 % cukru. Jak będziesz chciał podbić alko o 1% to mnożysz ilość moszczu razy 1,7% i masz konieczną ilość cukru do dodania. To tak na skróty.

Odnośnie drożdży, to niech się inni wypowiedzą.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO