Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 15:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2021, 05:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1291
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
No po "dokwaszeniu i dosłodzeniu" to na pewno będzie oryginalny aromat ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Ostatnio edytowano czwartek, 5 sierpnia 2021, 09:44 przez RolnikSam, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2021, 08:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Oryginalny, odmianowy aromat,w tym kontekście.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2021, 10:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2408
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
narc81 napisał(a):
Moim zdaniem lepiej zrobić wino owocowe,czyli wiśnie,truskawki czy jabłka.Dosłodzić,dokwasić i cieszyć się oryginalnym smakiem i aromatem.


tyż prowda

Lepiej kupić 20 kg wiśni za 100 pln i zrobić duży baniak wina.

A deserówki zjeść, zamiast obciążać po 5 kg żeby na wino było...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2022, 23:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 375
Lokalizacja: śr Mazowsze
Przetrzymałem do dziś na krzewach Nero-około 7 kg i Eszter ze 3 kg. Obie odmiany zdrowe mają po 20-22 bx, ale chyba mają za mało kwasów (na razie dysponuję tylko refraktometrem). W związku z tym mam pytanie. Czy da się podbić kwasy świeżą aronią lub żurawiną ? Do maceracji mam chęć dodać 10-20 dkg zmiażdżonej aronii.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2022, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1191
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Czy da się podbić kwasy? da się, ale potrzebne są owoce-sok o wysokiej kwasowości. Aronią zbytnio tego nie osiągniesz, zwłaszcza taką ilością-10-20dkg.
Aronia nie ma za dużo kwasu ok, 9-10g/L. Żurawina już lepiej, posiada więcej kwasu>12g/L. Trzeba by obliczyć jaki Twój nastaw ma kwasowość i ile tego kwasu jeszcze potrzebujesz.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2022, 09:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4682
Lokalizacja: Rybnik
Wroniarz napisał(a):
Do maceracji mam chęć dodać 10-20 dkg zmiażdżonej aronii.

Z aronią możesz wprowadzić absmaki i zatracisz charakter odmian.
Jeśli już masz taką potrzebę do dodaj kwasu winowego.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2022, 13:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7023
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wroniarz napisał(a):
Przetrzymałem do dziś na krzewach Nero-około 7 kg i Eszter ze 3 kg. Obie odmiany zdrowe mają po 20-22 bx, ale chyba mają za mało kwasów (na razie dysponuję tylko refraktometrem). W związku z tym mam pytanie. Czy da się podbić kwasy świeżą aronią lub żurawiną ? Do maceracji mam chęć dodać 10-20 dkg zmiażdżonej aronii.

Ja bym zrobił z tego cuvee Nero/Eszter, bo nie sądzę aby kwasów było zbyt mało :!: :?:
A potem ocena takiego wina i gdyby się okazało mało kwaśne (w stylu południowym :wink: ) to wtedy można coś kombinować. :mrgreen:
Np domieszać jakiś kwaśny sok, lub kwaśne wino :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO