Witam, jestem nowy na forum jak i dopiero zaczynam przygodę z domowym wyrobem win. Niedawno zaczalem robic swoje pierwsze wino. Dostalem okolo 4,9kg ciemnych winogron (nie znam odmiany, ale mialy delikatny posmak jakby jagód i były mniejsze od winogron sklepowych, kwaskowato-słodkie i ładwo miąższ odchodził od skórki). Poczytałem trochę na temat wyrobu win i zacząłem działać. Chciałem zrobić mocniejsze wino, znalazłem taki przepis: 5kg winogron, 4l wody, 2,5kg cukru, 3g pożywki, drożdze winiarskie.
6.10.2016 zrobiłem miazgę w wiadrze i dodałem około 1g pirosiarczynu potasu, mieszałem co jakiś czas by siarka odeszła
7.10.16 rozrobiłe aktywne drożdże Enovini firmy Biowin (bo podane było na opakowaniu że szybko fermentuja nawet do 18% alkoholu), dodałem do miazgi, zakryłem wiadro szmatką i postawiłem niedaleko grzejnika. Fermentacja w miazdze ruszyła parę godzin poźniej.
9.10.2016 wycisnąłem miazgę przez tetrę i przelałem do gąsiora 15l bo tylko taki miałem. Wyszło około 4l moszczu. Dodałem 2,6l syropu cukrowego (2l wody i 1kg cukru), dodałem 3g pożywki rozrobine w 100ml wody. Zatkałem korkiem z rurką i niedługo zaczęło ładnie bulotać. Wytłoczyny zalałem 1l przegotpwanej wody by jeszcze co nieco z nich wyciagnać.
10.10.2016 odcisnąłem wodę z wytłoczyn, dodałem 0,5kg cukru i tak przygotowane 1,3l syropu dodałem do moszczu i znów zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną. I tak dość burzliwie bulgotało sobie przez parę dni.
15.10.2016 dodałem 1,6l syropu z 1kg cukru 1 l wody. Dalej bulgotało dość szybko, aż raptem 19.10.2016 mocno zwolniło, do około 1-2 bąbelków na minutę, piana zaczęła zanikać. Poczekałem jeszcze trochę tempo zwolniło momentami do 1 bąbelka na 2 min. Pomyslalem, że zakończyła się fermentacja i postanowiłem ściagnąć wino z nad osadu. Jako, że nie miałem wcześniej cukromierza i nie wiedziałem jakie było blg postanowiłem zakupić. Kupiłem winomierz Biowinu.
24.10.2016 ściągnąłem wino znad osadu po raz pierwszy. Spróbowałem i okazało mi sie mało wyraziste, mało kwaskowate, trochę słodkie i słabe jeśli chodzi o alkohol. Winomierz pokazał 15-16 blg. Z obliczeń wyszło, że wino ma tylko około 6% alkoholu. W dodatku kolor wina jest bardziej purpurowy niż czerwony. Nie wiem dlaczego, może za bardzo rozcieńczyłem moszcz. Proszę o pomoc bo nie wiem co dalej z tym fantem robić, szkoda by było tak to zostawić.
|