Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 20:13 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 134
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Mogę, ale tylko w odniesieniu do warzenia piwa :wink: . Ogólnie podczas warzenia unikamy kontaktu brzeczki z tlenem(kontakt z nim wpływa ujemnie na smak i trwałość piwa). Niestety podczas zadawania drożdży musimy napowietrzyć brzeczkę, aby drożdże się rozmnażały. Przy słabo napowietrzonej brzeczce drożdże nie będą się poprawnie namnażać a tym samym będzie kiepska fermentacja. Możemy pominąć etap napowietrzania przez dodanie oliwy do gęstwy drożdżowej. Fermentacja przebiega o 20% wolniej, więcej estrów jest produkowanych, piwo ma dłuższy okres stabilności smakowej. Ufff tak długo jeszcze nie pisałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Piwa nigdy nie ważyłam. Nie wiem jak ten olej działa na drożdże . Nigdy nie słyszałem aby coś podobnego robić z winem. Myślę, że napowietrzenie nastawu nie jest zbyt skomplikowane.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 21:24 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 134
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Cel jest jeden, dodajemy olej do drożdży, aby uniknąć napowietrzania brzeczki. Ilość oliwy potrzebna na 0,1 L gęstwy drożdżowej to tylko 6,66*10-6 L. Czy będzie to działać z nastawem , nie wiem, trzeba będzie sprawdzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 22:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ale mówiliśmy na początku o tym, żeby zacier dotlenić, a nie chronić od powietrza. Nadal nie bardzo wiem jak ten olej (kwas lanolinowy) ma dostarczać tlen.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 22:37 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 134
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Jeszcze raz, oliwa dostarcza drożdżom nienasyconych kwasów tłuszczowych(kwasu linolowego), który jest potrzebny do budowy ścianek komórkowych. W nastawie nie ma tego kwasu, więc drożdże muszą same go wytworzyć a do tego potrzeby jest im właśnie tlen. Jeżeli dostarczymy gotowych kwasów tłuszczowych z których drożdże zbudują sobie nowe komórki, to tym samym nie musimy już napowietrzać nastawu. Mam nadzieje ze teraz jest to bardziej zrozumiałe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 22:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zgadza się tlen jest drożdżom niezbędny do namnażania. Być może ten olej pomaga w namnażaniu. Nie wiem. Jakoś nie jestem.gotowy na taki eksperyment z olejem, ale logika w tym co napisałeś jest.
Tak już z chemicznego punktu widzenia, jednym z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej lniany.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 00:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
To prawda co pisze Marton, ale
drożdże namnażają się najlepiej gdy mają dużo tlenu, bardzo ciepło ~30C, do tego na mieszadle by pozbyć się CO2 i żeby nie siedziały na dnie.
Startery (piwne i nie tylko) tak się robi gdy mamy mało drożdży.
Ale czy my hodujemy drożdże czy robimy wino? Po to dajemy 20-40g/hl żeby one od razu pracowały a nie mnożyły się.
Oczywiście, że ich przybędzie, ale celem jest sprawna fermentacja od zaraz. Czasami w złych warunkach 10C, bez tlenu, z dużym SO2.

-- Śr paź 26, 2016 12:26 am --

EDIT:
Zodiak napisał(a):
Piwa nigdy nie ważyłam.

Mirek no wiesz co. To, że piwa nie ważyłeś to ok: 0,5l waży ok 0,5kg :wink:, ale żeby zmieniać płeć z powodu oliwy? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 03:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
No widzisz, kłania się pisanie z telefonu, a telefon gender jest i do tego warki piwa nie widział. :D
Wracając do tlenu i drożdży. @andrzej13 robił spontana na dzikusach i potrzebował tlenu.
Proszę jak się wątek ładnie rozwija, a był skazany na wino.org.pl.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 07:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zodiak napisał(a):
Proszę jak się wątek ładnie rozwija, a był skazany na wino.org.pl.

Na wino.org wątek rozwija się równolegle. Może nie tak spontanicznie ale wpisy są.
Co do gender to tak jest bawić się w nocnego Marka. :lol:
Co Wy z tym olejem. Przecież są pożywki, które w swym składzie zawierają ściany komórek.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 09:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 24 października 2016, 14:40
Posty: 9
Zodiak, nie robilem spontana na dzikusach, dodałem jeszcze do miazgi w wiadrze aktywne drożdze, na saszetce było napisane Enovini


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 10:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Sorry nie doczytałem. Jednakowoż tlen pomógł.
Dodatkowo początkujący mają w wątku wyjaśnienie biochemii drożdży przynajmniej częściowe.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 10:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 24 października 2016, 14:40
Posty: 9
Jeszcze wszystkiego nie doczytalem. Dostalem na spontana owoce i nie chcialem by zmarnowaly sie. Troche poczytałem i zaczalem cos dzialac. A pożywke trzeba dodawac przy kazdym dosladzaniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 12:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Andrzej - zostań już ze swoim winem na Forum Domowych Winiarzy. Udzieliłem Ci odpowiedzi. Nie powtarzaj pytań.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 14:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 24 października 2016, 14:40
Posty: 9
Dobra, dzieki za pomoc. Myśle że temat do zamknięcia.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO