Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 19:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 07:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Witam serdecznie jestem nowy. Od lat kilku lat jestem miłośnikiem win, ale własne postanowiłem zrobić pierwszy raz. Niestety nie wiem co to za odmiana ( czerwone-od rodziców z działki). 5 dni przeleżały w naczyniu fermentacyjnym, oczywiście z piro, drożdżami i cukrem (0,5 kg). Wczoraj odcedziłem, dodałem cukru (2kg) i ... wody :roll: (wiem, że nie powinienem, ale to był pierwszy i ostatni raz).Samego soku wyszło 9l. Po zakorkowaniu baniaka, zaczęło ładnie pracować i pojawiała się piana, myślałem że to normalne, niestety nad ranem piana WYSZŁA rurką! Da się coś jeszcze z tym zrobić?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 07:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 czerwca 2009, 01:00
Posty: 22
Lokalizacja: Dzwonek/Warszawa
To, że piana wyszła przez rurkę nie będzie miało negatywnego wpływu na wino (po prostu będziesz miał więcej roboty ze sprzątaniem :wink: ). Powodem Twojego problemu jest najprawdopodobniej zbyt mały balon w stosunku do ilości fermentującego moszczy (przeważnie zaleca się aby balon był napełniony max. do 2/3 )


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 09:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Miałem taką nadzieję, ale bałem się, że z czymś przecholowałem. Wszystko już posprzątane, zamieszałem lekko balonem by obmyć wewnętrzne ścianki, umyłem rurkę i teraz pracuje ładnie, zostało jeszcze jakieś 4 cm piany, ale myśle, że po burzliwej fermentacji uspokoi się i nie będzie się już wylewać. Myślę, że dodanie cukru i pożywki zrobiło swoje :wink: . Balon napełniony był w około 3/4.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 10:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Najlepiej zawsze wykorzystywać większy balon, ale jak ich litraż Cię ogranicza, to ewentualnie możesz zastosować Espumisan

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:34 przez shron, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2009, 09:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
Ja też miałem winorośl NN (ciemno-granatowa) pewnie takich pełno na scianach. Ona ma pewnie ze 30 lat. Zrobiłem z tego 12l moszczu i dodałem 1,5l wody z 1,5kg cukru bo owoce były bardzo kwaśne a nie miałem czym sprawdzić kwasowości ani zawartości cukrów. po 4 dniach dosłownie wylatywała z butli piana jak z pralki w czasie prania. Temperatura w pomieszczeniu około 21-24'C a w butli ze 26-27. potrząsałem butlą ( była to butla 15l napełniona do załamania). Nawet gdy rozlałem na 2 butle pieniło się dalej ( żona mieszała 2 razy dziennie butlami) wystawiłem butle do chłodnej piwnicy i temp spadła do około 15-16'C w butli. fermentacja burzliwa zmniejszyła intensywność. Zlałem ponownie do 1 butli ale jest już ok. Wino bombelkuje co 5-10s ( znów dodałem 1kg cukru bo prawie cały cukier drożdze zużyły ( próbowałem na smak bo innej możliwości nie miałem). Podczas zlewania do 1 butli zlałem całe wino znad osadu bo się już troszkę wytworzyło go. Było to 3 tyg temu. Teraz czekam ze 2 -3 tyg na drugi odciąg. Dodam że wino nastawiłem okołom 25 września. po 4 tyg zlałem razem.
Czy moja metoda postępowania jest prawidłowa?? wiem tylko tyle że nie powinienem dodawać wody do moszczu. Do 12l dodałem 2,5l wody zmieszanejc z 2,7kg cukru.
czekam na odp.
Radek

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2009, 12:40 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 maja 2008, 01:00
Posty: 140
Lokalizacja: wieś; podkarpacka k Mielca
Poczytaj na bratnim forum
http://swimp.home.pl/forum/forumdisplay.php?fid=31


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO